Pepper Stark jest podekscytowana powrotem do Nowego Jorku. Nie może się doczekać, aby jeszcze raz przemierzyć miasto z ojcem, Kapitanem, i znów spotkać się z przyjaciółmi: aspirującą gwiazdą Broadwayu Norą i początkującym cukiernikiem Solem. Nawet gdy Kapitan zaprasza w tę podróż swoją nową przyjaciółkę Emmę i jej syna Elliota, Pepper jest zdecydowana jak najlepiej wykorzystać czas w mieście, które nigdy nie śpi i które tak ukochała jej mama. Gdy jednak znany krytyk kulinarny Anthony Sharkey trafia do szpitala po przyjęciu w restauracji, w której pracuje Sol, Pepper rzuca się w wir kolejnej mrocznej tajemnicy. Wraz z Norą, Elliottem i Solem stają przed jeszcze większą sprawą niż afera z Wielkim Brylantem Szafranowym. Stawka nigdy nie była tak wysoka. Jeśli nie znajdą truciciela, kariera Sola skończy się, zanim na dobre się zaczęła, a Nowy Jork stanie się miejscem, w którym wszystkie ich marzenia obrócą się w pył.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2025-09-10
Tytuł oryginału: Detective
Dobra, słuchajcie! ,,Powrót do Nowego Jorku" to jest drugi, wypasiony tom z serii Detektywka w podróży od Nicki Green Berg, wydany przez Wydawnictwo Kropka. I wiedzcie, że tym razem Pepper Stark wraca do NYC, ale w jakim stylu! Przenosimy się prosto do lat 20. XX wieku - wiecie, ten cały blask, blichtr, Broadway, teatry, no i oczywiście... kulinarny dreszczowiec! Atmosfera jest tak intensywna, że czujesz się jak w starym, ale niezwykle modnym filmie.
Spotykamy starą, dobrą ekipę. Jest 13-letnia Pepper - bystra i odważna detektywka, która potrafi ogarnąć więcej niż niejeden dorosły. Towarzyszy jej Tata, Kapitan, który zawsze wspiera córkę, gdy trzeba rozwikłać jakąś zagadkę. A także Sol, nasz początkujący, ale uroczy cukiernik o wielkim sercu. Ale to nie koniec! W Nowym Jorku pojawia się Nora, dawna najlepsza przyjaciółka Pepper, która marzy o karierze na Broadwayu. Jej obecność dodaje historii blasku i pozytywnej energii! A z nowości, która wprowadza odrobinę dramy? Emma, tajemnicza znajoma Kapitana, która może... Ale tego już nie zdradzę, aby podtrzymać napięcie. :D Czy im się uda? Ta rodzinna i przyjacielska dynamika jest naprawdę fascynująca!
Z ręką na sercu, ta afera wciągnie Was bez reszty! Tym razem sprawa staje się naprawdę NIEOCZEKIWANA! Nagle znany krytyk kulinarny, Anthony Sharkey, podupada na zdrowiu po wizycie w restauracji, a wszystkie podejrzenia padają na bliskiego przyjaciela Pepper, Sola. To prawdziwa masakra! Czy uda im się rozwikłać tę zagadkę, zanim będzie za późno i ktoś straci życie lub pracę? W tle przewijają się drobne, ale kluczowe intrygi, które idealnie nadają się do samodzielnego rozszyfrowywania. Pepper wciąż spotyka tajemnicze postacie i trafia w zagadkowe miejsca. Tutaj liczy się spryt, odwaga i umiejętność szybkiego działania! Akcja jest tak dynamiczna, że każdy rozdział to dosłownie nagły zwrot akcji. Niby zakładasz sobie, że jeszcze jeden rozdział, po czym orientujesz się że jesteś, z ksiąską w łazience i nie chcesz przerywać jej w danym momencie. Do tego wplecione artykuły prasowe tylko podkręcają ten klimat lat 20.! A Nowy Jork? To niemalże żywy bohater! Te wszystkie restauracje, teatry, kawiarenki... Czułam się, jakbym sama chodziła ulicami i tropiła podejrzanych!
Nie mogę nie wspomnieć o moich ulubionych ilustracjach na okładce pierwszego i drugiego tomu autorstwa Sylvii Morris. One idealnie oddają ten klimat epoki. Książka nie tylko wciąga, ale także inspiruje i jest pełna emocji. ,,Powrót do Nowego Jorku" to mistrzowskie połączenie kryminału, przygody i historii. Daje młodzieży doskonałą lekcję o odwadze, przyjaźni i bystrości, a także nam dorosłym przypomina o ważnych wartościach. Czego możecie się spodziewać? Mnóstwa tajemnic i zagadek detektywistycznych, Mega wciągających przygód w NYC, Nowych (i starych) super przyjaźni. Bierzcie i czytajcie! To jest TOP!
,,Powrót do Nowego Jorku" Nicki Greenberg to drugi tom Detektywki w podróży, przygód 13-letniej Pepper Stark i jej najbliższych skierowanych do czytelnika 9+! Bez limitów górnych, bo sama bawiłam się przy niej doskonale i jestem przekonana, że każdy fan powieści kryminalnych opartych o klasyczne założenia też będzie - zagadka wcale nie jest łatwa do odgadnięcia! Jej główne postacie to dzieci w wieku nastoletnim, które już przymierzają się do dorosłego życia - jedna z nich zaraz ma debiutować na Broadwayu, inny jest pomocnikiem cukiernika w znanej restauracji. Tylko Pepper jest jeszcze dzieckiem. ale też nieszablonowym - zaczytuje się w kryminałach i nie waha się sprawdzać tak nabytych umiejętności w praktyce! Jednak nie samym kryminałem żyje człowiek, a kreacja Pepper bogata jest w emocje - w tym tomie zmaga się z próbą pogodzenia z tym, że jej ojciec, wdowiec od kilkunastu lat, w końcu zaczyna odżywać, w końcu rusza do przodu ze swoim życiem. To duża zmiana, która wcale dla Pepper nie jest wygodna... To wszystko dzieje się na tle bogato przedstawionego Nowego Jorku roku 1927, w którym zwiedzamy największe atrakcje, dzielnice luksusowe i te nieco groźniejsze, a przede wszystkim stołujemy się w naprawdę wyśmienitych restauracjach... Mój wewnętrzny miłośnik dobrego jedzenia był równie mocno usatysfakcjonowany, co miłośnik powieści kryminalnych osadzonych na klasyce gatunku!
Pierwsza część serii o Pepper, podróżującej detektywce, rozgrywa się na pokładzie wielkiego transatlantyku w latach 20. XX wieku. Pepper Stark płynie z...
Przeczytane:2025-10-08, Ocena: 6, Przeczytałam,
(czytaj dalej)