Opowiadania zawarte w zbiorze ,,Długa dolina. Jasny płomień" Johna Steinbecka ukazują różne oblicza jednego z największych amerykańskich pisarzy.
Opublikowana po raz pierwszy w 1938 roku ,,Długa dolina" to doskonałe wprowadzenie do twórczości laureata literackiej Nagrody Nobla. Opowiadania, osadzone w kalifornijskiej dolinie Salinas, pokazują życie prostych ludzi i ich zmagania z losem, odzwierciedlając charakterystyczne dla Steinbecka skupienie na napięciach i konfliktach zarówno międzyludzkich, jak i społecznych.
Opublikowany po raz pierwszy w 1950 roku ,,Jasny płomień" to ostatnia (po książkach ,,Myszy i ludzie" z 1937 roku i ,,Księżyc zaszedł" z 1942 roku) podjęta przez Steinbecka próba stworzenia nowej, eksperymentalnej formy literackiej, noweli dramatycznej, wariacji na temat średniowiecznego moralitetu. Jest to pierwsze wydanie tej książki w języku polskim.
John Steinbeck (1902-1968) - amerykański powieściopisarz, laureat literackiej Nagrody Nobla z 1962 roku za ,,realistyczny i poetycki dar, połączony z subtelnym humorem i ostrym widzeniem spraw społecznych". Jego najbardziej znane powieści to ,,Grona gniewu", ,,Myszy i ludzie" i ,,Na wschód od Edenu".
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2026-05-05
Tytuł oryginału: The Long Valley. Burning Bright
W niewielkim miasteczku Monterey, tuż po zakończeniu I wojny światowej żyje grupa paisanos, potomków hiszpańskich konkwistadorów. To lekkoduchy...
Poruszająca historia dwóch braci rywalizujących o miłość ojca i jednej kobiety to najwybitniejsza - obok Gron gniewu - powieść sławnego pisarza. Steinbeck...
Przeczytane:2026-05-16, Ocena: 4, Przeczytałem, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, 12 książek 2026, 26 książek 2026, 52 książki 2026, 2026, Przeczytane,
Pierwsza część książki pt. "Długa dolina" to opowiadania, które zostały napisane 1938 roku. Przeczytamy w nich o zwykłym życiu na Kalifornijskiej ziemi. Poznamy historię prostych rolników uprawiających swoje pola i ogrody, wędrowców śpiących podczas podróży w swoim wozie oraz zwykłych mieszkańców, ich zwyczaje oraz problemy dnia codziennego. Ponadto poznamy ich relacje z drugim człowiekiem oraz doświadczymy ich samotności. To proza, która zmusza do refleksji i do zastanowienia się nad tym co autor chciał nam przedstawiać.
Druga część książki pt. "Jasny płomień", jak sam autor pisze w przemowie, to jego kolejne podejście do nowej formy, którą jest nowela dramatyczna. Napisana w formie sztuki teatralnej, którą łatwo i szybko się przeczyta i bez problemu można ją wystawić na scenie. Opowiada o problemach zwykłych ludzi, przed wszystkimi mężczyzn. Pisze o męskiej bezpłodności, seksualności i decyzyjności kobiet, o męskim wstydzie i upokorzeniu oraz o rozgrzeszeniu kobiety zdradzającej. Utwór ten burzył w dawnych czasach obraz prawdziwego mężczyzny, dlatego nie spotkał się z wielką aprobatą społeczeństwa.
Jeśli chcecie sami ocenić dzieło Steinbecka to wiecie co robić ?