MOCNA KAWA I CUDOWNE WIDOKI... ... CZYLI TOSKAŃSKIE DOLCE FAR NIENTE PO POLSKU! Leszek Talko rzuca wszystko i przeprowadza się z rodziną na włoską prowincję. Kupuje kilkusetletni dom i układa nowe życie pod włoską flagą.
Dolcze wita to zabawna relacja z przeprowadzki. Włoskie absurdy, kręte drogi, urzędy otwarte nie wtedy, kiedy powinny. W końcu tutaj WSZYSCY WIEDZĄ, że w trakcie sjesty się nie pracuje!
Temperamentni sąsiedzi, wyludniające się miasteczka i nieokiełznany chaos. Poznaj autentyczną, choć pełną sprzeczności Italię, w której nie kupuje się nowego auta (bo po co?), ale nie szkoda dziesiątek tysięcy euro na wypożyczenie namiotu na plaży.
ZDERZENIE KULTUR OPISANE Z LEKKOŚCIĄ, IRONIĄ I HUMOREM.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-06-17
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Niesamowita książka. Czytając miałam wrażenie, że razem z rodziną Talków przeżywałam przygody w nowym kraju, we Włoszech, w Toskanii gdzie postanowili się przeprowadzić. Sprzedali w Polsce dom, kupili stary murowany dom we Włoszech otoczony górami położony na wzgórzu i rozpoczęli nowe życie - tzw. Dolcze wita, ale czy na pewno takie słodkie? Myślę, że gdyby nie wiecznie psujący się samochód bez którego bardzo trudno byłoby im funkcjonować, ten start w nowej rzeczywistości byłby dla nich łatwiejszy, ale cóż, życie pisze swoje scenariusze i nie zawsze są one lekkie łatwe i przyjemne. Najwazniejsze jednak, że właśnie tak się czyta tę książkę, z lekkością przyjemnością, niekiedy ze współczuciem, innym razem z zazdrościa, bo jednak opowieści o wieczorach spędzanych na piciu lokalnego wina z przyjaciółmi mocno grzeją serduszko. Mnóstwo tu kulturowych ciekawostek i ciepła - no zakochałam się, a dodatkowo tekst uzupełniają świetne rysunki. ,,Dolcze wita" to książka idealna do zabrania ze sobą na wakacje - nie tylko te włoskie :)
Jak przejść do historii to zbiór prześmiewczych, autoironicznych felietonów, w których autor przygląda się otaczającej go, często zaskakującej, rzeczywistości...
Masz ważne zadanie! Pomóż Elfowi Elmo sporządzić spis dzieci czekających na prezenty! Elf Elmo zostaje zatrudniony w dziale Dokumentacji Świętego Mikołaja...
Przeczytane:2026-06-30, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam, Kupiłem ,
Po przeczytaniu pierwszych 100 stron nabrałem dzikiej ochoty, by jechać do Toskanii, ale totalnie odeszła mi ochota by się tam przeprowadzać. Przezabawne perypetie rodziny Talko, którzy postanowili ułożyć sobie tam na nowo życie, kupić dom i osiedlić wbrew wszelkim przyeciwnościom bardzo mnie bawiły, owszem, ale sam nie chciałbym ich przeżywać. Ciekaw jestem czy będą kolejne częsci, bo chętnie będę czytał! Lekkie pióro autora sprawia, że nie mogłem się oderwać. ,,Dolcze wita" to słodka jazda bez trzymanki.