Okładka książki - Dom duchów

Dom duchów

Pisarski debiut Isabel Allende, który przyniósł jej tytuł jednej z najważniejszych i najbardziej utalentowanych pisarek iberoamerykańskich XX wieku.

Przepełniona pasją i przemocą historia burzliwych losów trzech pokoleń rodziny Trueba i blisko stu lat gwałtownych przemian społecznych, w kulminacyjnym momencie stawiających dumnego i porywczego patriarchę rodu i jego ukochaną wnuczkę po przeciwnych stronach politycznej barykady. Za kulisami działań rewolucyjnych i kontrrewolucyjnych w kraju toczy się inna, być może jeszcze boleśniejsza walka, zamknięta w czterech ścianach ponurej willi pełnej duchów przeszłości.

Bohaterowie trawieni są przez miłość przekraczającą granice życia i śmierci, nienawiść pozostawia w nich wyłącznie zgliszcza, niekończące się wyrzuty i oskarżenia, a niemożliwe do zaspokojenia żądze i ambicje zderzają się z piekłem politycznych przewrotów. Każdemu z nich przyjdzie odpowiedzieć na pytanie, czym są więzy krwi wobec moralności i powinności i czy osobiste przekonania są ważniejsze od rodziny.

Isabel Allende tworzy misterną sieć zależności między do bólu ludzkimi postaciami, wydobywa z nich głęboko skrywane uczucia, wystawia na próbę łączące ich więzi, a zarazem przedstawia burzliwą historię narodu na skraju przepaści. Saga, stanowiąca triumf realizmu magicznego.

Isabel Allende (ur. 1942) - chilijska pisarka i dziennikarka. Jej rodzina została zmuszona do ucieczki do Wenezueli po zamachu stanu z 1973 roku, podczas którego obalono ówczesnego prezydenta, kuzyna jej ojca, Salvadora Allendego, a do władzy doszedł Augusto Pinochet. Doświadczenia te wykorzystała, pisząc swoją debiutancką powieść Dom duchów, która stała się międzynarodowym bestsellerem i została sfilmowana w gwiazdorskiej obsadzie. Opublikowała ponad 20 powieści, m.in.: Z miłości i cienia (1992), Córkę fortuny (1998), Opowieści Ewy Luny (2000), Portret w sepii (2008), Ines, pani mej duszy (2008), Japońskiego kochanka (2016), W samym środku zimy (2018) i Długi płatek morza (Marginesy 2020), które zostały przetłumaczone na 35 języków i sprzedane na całym świecie w prawie 70 milionach egzemplarzy. Od 1987 roku mieszka w Stanach Zjednoczonych.

Informacje dodatkowe o Dom duchów:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2025-11-19
Tytuł oryginału: La casa de los espíritus

Tagi: Proza literacka

Kup książkę Dom duchów

Dom duchów - opinie o książce

Czytając Dom duchów, od razu czuję się, że to nie jest powieść, którą można po prostu odłożyć na półkę. Historia rodziny Truebów zostaje w czytelniku na długo, jak echo cudzych wspomnień, które nagle zaczynają brzmieć znajomo. To książka o tym, że przeszłość - prywatna i zbiorowa - nigdy naprawdę nie znika. Żyje w ludziach, miejscach i opowieściach, nawet jeśli próbujemy ją przemilczeć.

Centralnym punktem opowieści jest dom, który nie jest tylko przestrzenią mieszkalną, lecz niemal żywym organizmem pamiętającym wszystkie dramaty i radości rodziny. To w nim rodzą się dzieci, dojrzewają konflikty, zapadają decyzje, które po latach okazują się fatalne. Z czasem dom staje się ciężarem, wypełnionym duchami i niewypowiedzianymi winami. W moim odczuciu symbolizuje on pamięć: nie da się jej posprzątać ani odbudować bez zmierzenia się z tym, co zostało ukryte.

Nieodłącznym elementem tej przestrzeni jest realizm magiczny, który w powieści pełni funkcje interpretacyjną. Duchy, prorocze wizje Clary, subtelne zdolności nadprzyrodzone bohaterów współistnieją z codziennym życiem. Dzięki temu magia nie odrywa od rzeczywistości, lecz staje się językiem opisu emocji i doświadczeń, których nie da się w pełni wyrazić racjonalnie. Clara, ze swoją zdolnością komunikowania się z duchami, uosabia wrażliwość i wiedzę, których inni nie dostrzegają. Magia staje się sposobem na zachowanie pamięci i odczytanie przeszłości, której nie da się zapomnieć.

Równie ważna jest historia polityczna, która wdziera się w życie bohaterów z całą swoją brutalnością. Przemiany społeczne, rewolucje i dyktatura wpływają na losy rodziny Truebów, niszczą więzi i zmuszają do konfrontacji z własnymi wyborami. Szczególnie poruszający jest wątek najmłodszego pokolenia - Alby, której cierpienie pokazuje, że historia zapisuje się w ciele i psychice człowieka. Jednocześnie Alba podejmuje próbę ocalenia przeszłości poprzez opisanie rodzinnej historii, pokazując, że opowieść może stać się formą oporu wobec przemocy i zapomnienia. Pisanie staje się aktem odwagi - nie po to, by rozdrapywać rany, lecz by je nazwać. W tym sensie Dom duchów jest także powieścią o sile narracji. Allende pokazuje, że opowiadając historie, można odzyskać glos i przerwać cykl przemocy oraz milczenia.

Oglądając ekranizację z 1993 roku, poczułam, że film wspaniale ożywia powieść. Dom Truebów nabiera fizycznej formy, a subtelne znaki obecności duchów i magia Clary są sugestywnie ukazane w obrazie, światłach i muzyce. Film skraca niektóre wątki polityczne i historyczne, koncentrując się na emocjach rodzinnych, ale paradoksalnie pozwala poczuć intensywność między bohaterami w sposób bezpośredni. Porównując oba doświadczenia, czuję, że książka daje głębię myśli i pamięci bohaterów, a film pozwala natychmiast wejść w atmosferę domu i jego mieszkańców - razem tworzą pełniejsze przeżycie.

Ostatecznie Dom duchów pozostawia wrażenie, że historia, choć bolesna, nie znika i domaga się wysłuchania. To książka o odpowiedzialności za pamięć, o sile opowieści i o tym, że przeszłość żyje w ludziach i miejscach, które ją noszą. Dom duchów nie jest więc tylko miejscem, lecz pamięcią zapisaną w murach i ludziach - a dopóki ta pamięć trwa, dopóty historia, nawet najbardziej bolesna, nie pozwala o sobie zapomnieć.

Ripper. Gra o życie
Isabel Allende0
Okładka ksiązki - Ripper. Gra o życie

TAKIEJ KSIĄŻKI ISABEL ALLENDE NIGDY DOTĄD NIE NAPISAŁA! Kolejna pozycja w dorobku autorki, której książki sprzedały się dotychczas w nakładzie...

Opowieści Ewy Luny
Isabel Allende0
Okładka ksiązki - Opowieści Ewy Luny

Kobieta triumfuje nad mężczyzną, miłość nad nienawiścią, dobro nad złem, nadzieja nad rozpaczą. Dziewczynka zakochuje się w kochanku swojej matki i rzuca...