Okładka książki - Droga do normalności

Droga do normalności

Poruszająca powieść o kobiecie, która przebywa trudną drogę od życia we współuzależnieniu do odnalezienia odwagi, by postawić na siebie.

Isabella Crona dorasta w rodzinie, w której dominuje agresja, milczenie, poczucie winy i tajemnice. Jako dorosła kobieta żyje w przemocowym małżeństwie - jest lojalna, dopasowuje się i ciągle walczy o potrzeby innych. Ale kiedy prawda w końcu wychodzi na jaw, zaczyna drogę ku wolności.

"Droga do normalności" jest opowieścią o traumach pokoleniowych, kobiecej sile i naprawieniu tego, co kiedyś zostało zniszczone. To książka dla wszystkich, którzy pragną łamać schematy - i zacząć od nowa

Informacje dodatkowe o Droga do normalności:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-03-25
Tytuł oryginału: Allt till rätta

Tagi: Proza literacka Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Droga do normalności

Droga do normalności - opinie o książce

Avatar użytkownika - brunetkabooksrec
brunetkabooksrec
Przeczytane:2026-04-21, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

📖 Od pierwszych stron wiedziałam, że to nie będzie lekka historia. Klimat jest ciężki, ale prawdziwy. Ta książka wbija w fotel i nie puszcza.

Autorka prowadzi nas przez życie kobiety, która próbuje ułożyć sobie świat na nowo, choć przeszłość nie odpuszcza. Fabuła toczy się niespiesznie, ale każde zdanie ma znaczenie. Żadnej zbędnej treści – tylko emocje i surowe obrazy.

Ta książka to poruszająca powieść obyczajowa, która skupia się na procesie wyzwalania się z traumy i odzyskiwania poczucia własnej wartości. Jest to opowieść przede wszystkim o sile, odwadze i nadziei, która towarzyszy bohaterce w drodze ku lepszemu życiu.

Główną bohaterką jest Isabella Crona. Jej historia to dramatyczne studium traum pokoleniowych i toksycznych schematów:

💔 Dzieciństwo w cieniu przemocy. Isabella dorasta w rodzinie zdominowanej przez agresję, milczenie, poczucie winy i mroczne tajemnice. To wychowanie w ciągłym napięciu sprawia, że nie potrafi rozpoznawać czerwonych flag w dorosłym życiu, a toksyczne zachowania stają się dla niej znajomą normą.

💍 Dorosłość w toksycznym małżeństwie.  Jako dorosła kobieta, Isabella wikła się w przemocowy związek. Jest w nim lojalna, uległa i nieustannie walczy o potrzeby innych, zupełnie zapominając o sobie.

🌅 Punkt zwrotny i walka o wolność. Moment przełomowy następuje, gdy prawda wychodzi na jaw. To staje się katalizatorem do rozpoczęcia niezwykle trudnej, heroicznej walki o własną podmiotowość i drogę ku wolności, co jest bolesnym, ale i niosącym nadzieję procesem.

Książka rzuca też ważne pytanie o granice odpowiedzialności matki i to, jaką cenę płaci się za milczenie w imię pozornego spokoju.

To intensywna lektura dla tych, którzy są gotowi na historię o odnajdywaniu siebie i przerywaniu destrukcyjnych schematów. Czy masz jeszcze jakieś pytania odnośnie tej książki?

Czytając, czułam złość, smutek, ale i ogromną nadzieję. Płakałam? Owszem. Kilka razy.

✍️ Tempo akcji jest zmienne – momentami zwalnia, byś mógł złapać oddech, a potem przyspiesza, zanim znów coś runie. Styl pisarki jest oszczędny, bez ozdobników, ale właśnie to sprawia, że historia tak mocno trafia.

👉 Dla kogo? Dla tych, którzy szukają w literaturze prawdy, a nie lukru. Dla czytelników lubiących powieści o traumie, tożsamości i walce o własne „ja”. Jeśli lubisz książki, które zostają w głowie na długo – to jest to.

Moja ocena: 9/10 🌟

BRUNETTE BOOKS

Lektura „Drogi do normalności” to doświadczenie, które zostawia w czytelniku trwały ślad, wykraczający daleko poza ramy zwykłej prozy obyczajowej. Autorka stworzyła studium upadku i powolnego odradzania się ludzkiej godności, unikając przy tym taniego sentymentalizmu na rzecz bolesnego, niemal naturalistycznego autentyzmu. To nie jest książka, którą czyta się do poduszki dla relaksu; to literackie zwierciadło przystawione do najmroczniejszych zakamarków ludzkiej psychiki i relacji, które zamiast chronić, powoli wyniszczają.

Największą siłą tej publikacji jest sposób, w jaki odmalowano mechanizm współuzależnienia oraz tragiczny determinizm pokoleniowy. Autorka z niezwykłą precyzją pokazuje, jak traumy wyniesione z domu rodzinnego zniekształcają emocjonalny kompas bohaterki, sprawiając, że czerwone flagi stają się dla niej niewidoczne, a toksyczne zachowania - znajomą normą. Fascynujące, choć przerażające, jest obserwowanie ewolucji Isabelli. Przejście od postawy wycofanej, uciekającej w głąb siebie kobiety, aż do momentu, w którym odnajduje ona w sobie pierwotną siłę do walki o własną podmiotowość, zostało poprowadzone w sposób niezwykle wiarygodny. Autorka nie boi się stawiać trudnych pytań o granice odpowiedzialności matki i o to, jak wysoka jest cena milczenia w imię źle pojętej lojalności czy społecznych konwenansów.

Pod względem stylistycznym książka intryguje swoją strukturą. Zastosowanie retrospekcji, które początkowo mogą sprawiać wrażenie rwanych, nielinearnych wspomnień, okazuje się genialnym zabiegiem narracyjnym. Z tych pozornie chaotycznych odłamków pamięci stopniowo wyłania się spójna, porażająca mozaika życia w cieniu przemocy. Taka konstrukcja tekstu doskonale oddaje stan ducha osoby straumatyzowanej, której wspomnienia rzadko układają się w prostą linię, a raczej atakują nagłymi błyskami przeszłości. Język autorki jest surowy, pozbawiony zbędnych ozdobników, co tylko potęguje emocjonalny ciężar opisywanych wydarzeń.

Jeśli miałabym wskazać słabsze strony, to paradoksalnie jest nią emocjonalna gęstość utworu. Dla wielu czytelników brak choćby chwilowego oddechu czy promyka nadziei przez znaczną część tekstu może być barierą trudną do przeskoczenia. To literatura, która wymaga od odbiorcy ogromnej odporności psychicznej, ponieważ brutalność - nie tylko ta fizyczna, ale przede wszystkim psychiczna - jest tu wszechobecna i bezlitosna.

Moja subiektywna ocena tej książki jest wysoka właśnie za odwagę w portretowaniu prawdy bez retuszu. „Droga do normalności” to manifest siły, która drzemie w każdej kobiecie, nawet tej najbardziej stłamszonej przez los i ludzi. To lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce zrozumieć, że wyjście z toksycznej relacji to nie tylko spakowanie walizek, ale przede wszystkim żmudna, bolesna praca nad uzdrowieniem własnej duszy. Autorka udowodniła, że potrafi grać na najczulszych strunach ludzkiej empatii, nie fałszując przy tym ani jednej nuty.