Okładka książki - Dziewczyna bez opieki

Dziewczyna bez opieki

Spirala zła, którą może przerwać jedna kobieta

W niewielkiej miejscowości Stare Ślepce pod Warszawą ginie bez wieści trzydziestokilkuletnia przedszkolanka Anna Nawrocka. Jej piętnastoletnia córka Rita wierzy, że matka żyje i rozpoczyna własne poszukiwania.

W tym samym czasie na greckiej wyspie Zakynthos Lena i Tobiasz poznają parę z Polski. Zaprzyjaźniają się i zaczynają wspólnie spędzać czas. Jednak czy ich spotkanie było przypadkowe? Jaki plan realizuje Lena? Oboje z Tobiaszem, pracując jako dziennikarze śledczy, mają niezwykle trudne zadanie. Beztroski czas w Grecji jest początkiem gry, którą muszą kontynuować po powrocie do Polski, żeby odkryć prawdę.

Czy Anna Nawrocka żyje? Co widział w nocy kilka dni po jej zaginięciu mężczyzna zatrudniony na budowie w Starych Ślepcach? Dlaczego był tak przerażony, że postanowił bez słowa opuścić miejsce pracy i nigdy tam nie wracać? Kim jest naprawdę? Dlaczego nie poinformował policji o swoim odkryciu?

Zemsta po latach. Prywatne śledztwo. Przerażający proceder krzywdzący wiele niewinnych osób. To musi się skończyć tu i teraz.

Informacje dodatkowe o Dziewczyna bez opieki:

Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: 2025-01-15

Tagi: Kryminały detektywistyczno-policyjne

Kup książkę Dziewczyna bez opieki

Dziewczyna bez opieki - opinie o książce

Avatar użytkownika - olilovesbooks2
olilovesbooks2
Przeczytane:2025-07-21, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,

Drugi tom serii, muszę przyznać że autorka utrzymuje wysoki poziom. Przywykłam już do przeskakiwania pomiędzy perspektywami, pojawili się nowi bohaterowie, którzy będą obecni również w trzecim tomie, także tutaj jestem zadowolona z tego, że dowiedziałam się o nich więcej i skąd w ogóle się wzięli. Ten tom też mocno rozpoczyna krucjatę Leny, która chce sprawiedliwości, czy może bardziej zemsty. Kolejny świetny kryminał wychodzący spod pióra autorki.

Lena i Tobiasz udają się w podróż poślubną, jednak ona jest bardziej przykrywką pod to by poznać nowego przeciwnika, który znajduje się na liście kobiety. Małżeństwo nawiązują przyjaźń ale też obserwuje swoich kompanów, chcąc odkryć o nich coś więcej. W tym samym czasie w Starych Ślepcach pod Warszawa ginie miejscowa przedszkolanka. Jej córka wierzy, że matka żyje i na własną rękę rozpoczyna poszukiwania, przez co zostaje uwikłana w niebezpieczną grę, w której liczyć może tylko na Mateusza, który w końcu postanawia się postawić i nie pozwolić by historia się powtórzyła.

Świetne to było, no naprawdę autorka z każdą kolejną książką coraz bardziej przekonuje mnie nie tylko do swoich książek, ale też do samej siebie. To co ona tworzy to coś w moim odczuciu genialnego, tyle powiązań, tyle niedopowiedzeń, tajemnic do odkrycia, zagadek do rozwiązania, wszytko motywowane zemstą za wydarzenia sprzed lat, a każdy tom coraz lepiej pozwala nam zrozumieć motywację Leny, która pomimo swojej obsesji nie prowokuje tylko demaskuje zło, wychwytuje co najgorsze w ludziach i obnaża to całemu światu. To, że jej nazwijmy ich ofiary mają wiele za uszami tylko pomaga jej w osiągnięciu celu.

W tej powieści pojawia się cała masa kontrowersyjnych ale i trudnych tematów. Odkrywamy przeszłość bohaterów, która jest po prostu straszna, i która mocno odbiła się na ich psychice oraz na teraźniejszym życiu. Zgłębiamy się nie tylko w przeszłość Leny, ale też Moniki i Mateusza, co dla mnie ważne, bo ja zaczęłam czytać tę serię od trzeciego tomu, dlatego też każda dodatkowa informacja pomogła mi lepiej zrozumieć motywy ich działania, czy też elementy których wtedy nie rozumiałam, gdybym czytała tomy po kolei nie miałabym tylu zagwozdek w głowie, a fabuła byłaby dla mnie bardziej uporządkowana. Dlatego tutaj uczulam by czytać tę kryminalną serię po kolei.

Szczerze polubiłam się z tą serią i piórem autorki, które pozwala mi całkowicie zagłębić się w czytaną historię. Pomimo ciężkiej tematyki, styl jest prosty i zrozumiały, panuje tutaj logika i porządek, chronologia wydarzeń, jedno wynika z drugiego i co fajne można samodzielnie rozwiązać zagadkę, nawet jeśli dopiero zaczyna się przygodę z literaturą kryminalną. Powieść jest wielowątkowa, jednak każdy wątek jest dopracowany, co prawda pozostaje kilka nierozwiązanych kwestii, ale te mają swój ciąg dalszy w kolejnej części.

Lektura mi się podobała, przeczytałam ją za jednym zamachem, dalej jestem pod wrażeniem całej serii, do której szczerze zachęcam. Naprawdę warto.

Dwadzieścia lat temu Lena straciła nastoletnią siostrę. Utonęła w zamarzniętym jeziorze próbując ratować swoją dwunastoletnią siostrę przed zgwałceniem przez bandę osiedlowych chuliganów. To zdarzenie zniszczyło cała rodzinę. Sprawcy systematycznie zastraszali dziewczynkę i w efekcie uszło im to na sucho. Przysięgła sobie, że oprawcy siostry poniosą w końcu odpowiedzialność.
Teraz, jako młoda mężatka, wyjeżdża w podróż poślubną na Zakyntos. Wybrała to miejsce, gdyż wyśledziła, iż główny winowajca śmierci jej siostry - Damian właśnie tam się wybiera, również w podróż poślubną. Obydwie pary kumplują się na urlopie, a Damian nie ma pojęcia kim jest Lena. Jej nienawiść do tego człowieka determinuje kolejne działania, gdyż ma cel - ukarać go. A potem kolejnych winnych. Ma szczęście, gdyż mąż - Tobiasz wspiera ją i jest dobrym człowiekiem. Przypadkowo usłyszana przez Lenę rozmowa telefoniczna wywołuje całą lawinę zdarzeń i odkrycie przerażających czynów Damiana.
Moja opinia: To kolejna książka pani Chojnackiej traktująca o znęcaniu się mężczyzn nad kobietami. Główne postacie to ludzie o bardzo różnych charakterach, są opisane ich charaktery, odczucia, emocję, a także procesy zmian, jakie w nich zachodzą. Dla mnie to książka o cierpieniu, miłości, nienawiści, współczuciu, wybaczaniu, ale także o okrucieństwie jakiego dopuszcza się człowiek na człowieku. To bardzo przejmująca książka.

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2025-03-06, Ocena: 5, Przeczytałem,

Jak wiele poświęcisz by odnaleźć najbliższą osobę? A jeśli to, co odkryjesz narazi także Ciebie? Czy jesteś gotowa na najgorszą nawet prawdę?

W podwarszawskiej miejscowości Stare Ślepce zaginęła jedna z mieszkających tam kobiet -przedszkolanka Anna Nawrocka.

Niestety śledztwo utknęło w martwym punkcie , a funkcjonariusze lokalnej policji wydają się bezradni i sfrustrowani.

Jedyną osobą, która wierzy ,że Ania nie mogłaby odejść bez słowa wyjaśnienia jest jej piętnastoletnia córka Rita, która nie podda się łatwo.

Nastolatka nie ma jednak pojęcia, że poszukiwania narażą ją na śmiertelne niebezpieczeństwo..

Co widziała Nawrocka? I czy to co jej q

Tymczasem na jednej z najbardziej znanych greckich wysp -Zakynthos wypoczywają Damian i Monika -młode małżeństwo ,które wybrało się w podróż poślubną.

Nieoczekiwanie dla siebie nawiązują znajomość z dziennikarką śledzczą Leną i jej mężem Tobiaszem .

Kobieta za wszelką cenę stara się zrozumieć, kto stoi za budową pewnego klubu nocnego na obrzeżach miasta.

Co wiedziała Anna? Czy to co widziała wpłynie na teraźniejszość?

Malwinę Chojnacką i jej pióro znam głównie z powieści obyczajowych, które bardzo mi się podobały.

Tym razem autorka stworzyła bardzo wciągający thriller w którym intryga jest nietuzinkowa i pełna napięcia.

Narracja zaś jest orowadzona z trzech perspektyw , co pozwala wczuć się w emocje bohaterów.

Książkę czyta się naprawdę dobrze i mogę ją polecić z czystym sumieniem ?

Syndrom starszej siostry
Malwina Chojnacka0
Okładka ksiązki - Syndrom starszej siostry

Nie jestem już dzieckiem i nie muszę ci się spowiadać z każdego kroku! Dwa tygodnie nie dzwoniłam? Przecież żyję! A jakby coś mi się stało, to dowiedziałbyś...

Demeter
Malwina Chojnacka 0
Okładka ksiązki - Demeter

Jezioro wyrzuca na brzeg martwe ciało zgwałconej dziewczyny. Wkrótce bez śladu ginie kolejna. Obie pracowały w położonym na pustkowiu luksusowym hotelu...