- Cześć, jestem Ella. Mam fajnych kolegów i całkiem fajnego nauczyciela, ogólnie fajną klasę i szkołę...
,,Ella i przyjaciele" to seria bardzo śmiesznych książek, których bohaterami są Ella i jej koledzy z klasy. Szkołę, nauczycieli, kolegów poznajemy z perspektywy Elli. Dowcip przemówi do każdego, bez względu na wiek i rozbawi dzieci, rodziców i nauczycieli.
Książki zostały przetłumaczone na ponad trzydzieści języków i stały się obowiązkową pozycją na półkach dzieci we Francji, Niemczech, Estonii, Norwegii, Rosji czy na Węgrzech. W samych Niemczech książki o Elli sprzedały się w około 500 000 egzemplarzy.
Wydawnictwo: Dwukropek
Data wydania: 2021-10-13
Tytuł oryginału: Ella ja kaverit
Pierwszy tom Elli to cudowny sposób na rozruszanie mięśni brzucha. Za pomocą śmiechu oczywiście. Wartka akcja, poszukiwania szantażysty i inteligencja klasy Elli robią swoje. Bo co ich pan by zrobił bez swoich dzieciaków? No chyba wciąż byłyby zaszantażowany. Genialne poczucie humoru autora, dystans i znajomość dziecięcej psychiki sprawiły, że powstała książka, która jest rzadko spotykaną perełką wśród literatury dziecięcej. Polecamy całym sercem. Chyba, że macie przeciwskazania do wybuchów śmiechu, to wtedy nie.
Klasa Elli jedzie na wycieczkę, nic jednak nie przebiega zgodnie z planem. Pan zostawia na parkingu torbę z pieniędzmi, więc nie może zapłacić za bilety...
W kolejnym tomie Elias znów dostaje SMS od tajemniczego nadawcy - tym razem ma się dowiedzieć, kto wysadził Instytut Alberta. W dodatku na znalezionym...
Przeczytane:2021-10-24, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku,
"Ella i szantażysta"
Timo Parvela
il. Katarzyna Koczubiej-Pogwizd
@wydawnictwo_dwukropek
Przedstawiam Wam Elle - uczennicę pierwszej klasy i jej przyjaciół - Hannę, Tukkę, Samppa i Patema. Razem tworzą jedyną w swoim rodzaju zgraną paczkę przyjaciół. Wszyscy lubią szkołę, a za swoim nauczycielem totalnie przepadają. Niestety w szkole dzieje się coś niedobrego. Nauczyciel od pewnego czasu chodzi zamyślony, zapomina zadawać dzieciom prace domowe i nawet przestał uciszać podopiecznych na lekcjach. Mało tego regularnie dostaje tajemnicze listy, przez które jego dziwne zachowanie przybiera na sile. Uczniowie są tym mocno zaniepokojeni i koniecznie chcą pomóc swojemu nauczycielowi.
Domyślają się, że za listami stoi szantażysta, chcący pozbawić nauczyciela ostatniego grosza na rzecz okupu.
Dzieci postanawiają śledzić nauczyciela, by rozwiązać zagadkę i ostatecznie nie dopuścić do przekazania pieniędzy szantażyście. Ich głowy są pełne pomysłów i nie do końca dopracowanych planów, ale wytrwale działają, aż dojdzie do wyczekiwanego spotkania.
Ella i jej przyjaciele są świetnym potwierdzeniem, że dzieci beż żadnych wątpliwości mają bardzo bujną wyobraźnię. Żartobliwy ton, świetne dialogi oraz wplecione śmieszne sytuacje tworzą przebojową i wciągającą książkę.
Ella bardzo mi się spodobała i myślę, że fajnie by było należeć do jej paczki przyjaciół.