Podłoga parzy, lawa się rozlewa - a każdy skok może uratować życie! Tak zaczyna się niezwykła przygoda Eryka, bohatera książki ,,Podłoga to lawa" autorstwa Piotra Borlika. To historia, która przenosi dobrze znaną wszystkim dzieciom grę do prawdziwego świata pełnego magii i tajemnic. Eryk od zawsze był najlepszy w ,,podłogę to lawa" - wygrywał każde starcie i znał każdy trik. Ale gdzieś w głębi serca marzył o tym, by ta zabawa stała się czymś więcej niż tylko grą w domu.
Niespodziewanie poznaje Olę, dziewczynę, która wie o istnieniu księżycowego pryzmatu - magicznego klucza prowadzącego do innego wymiaru. To on otwiera bramę do krainy, gdzie wszystko zbudowane jest z lawy. Eryk trafia do świata, w którym jego marzenia spełniają się w najmniej spodziewany sposób. To jednak nie tylko zabawa, ale także niebezpieczeństwo. W nowym wymiarze musi wykazać się odwagą, sprytem i lojalnością wobec nowych przyjaciół, a także podjąć decyzje, które mają prawdziwe konsekwencje.
,,Podłoga to lawa" to książka, która łączy dynamiczną akcję, poczucie humoru i piękne ilustracje Przemysława Szukaja. Wciąga od pierwszych stron i pozwala dzieciom poczuć, że wyobraźnia nie zna granic. To idealna propozycja dla młodych fanów przygód i fantazji, którzy uwielbiają, gdy ich codzienne zabawy zamieniają się w niesamowite podróże. Lektura, która rozbudza kreatywność i uczy, że nawet najprostsza gra może być początkiem wielkiej historii.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2025-10-29
,,Podłoga to lawa" Piotra Borlika, z ilustracjami Przemysława Szukają, to książka, która zdecydowanie wciągnie każdego z Was od pierwszej strony. Jeśli cenisz sobie dobrą przygodę, wartką akcję, szczyptę magii i bohaterów, z którymi łatwo poczuć więź, ta historia jest właśnie dla Ciebie. Choć z zewnątrz może wydawać się niepozorna, w środku kryje się tak wiele, że trudno ją odłożyć.
Na początku wszystko wydaje się normalne. Eryk, główny bohater, jest mistrzem w grze ,,podłoga to lawa". Pewnie sami nie raz w to graliście - skakanie po meblach, unikanie podłogi, odrobina adrenaliny. Jednak u Eryka ta zabawa nagle nabiera zupełnie nowego wymiaru. Pojawia się tajemnicza Ola, a wraz z nią księżycowy pryzmat, który otwiera przejścia do innych światów. I nagle to, co było jedynie dziecięcą grą, staje się prawdziwą, poważną misją. Od tego momentu nie ma już miejsca na nudę - zaczynają się wyzwania, niebezpieczeństwa i decyzje, które mogą zmienić wszystko. Ta książka ma w sobie magię, która sprawia, że czujesz się, jakbyś jednocześnie oglądał wciągający film i brał udział w grze. Każdy rozdział kończy się w taki sposób, że musisz przeczytać następny, a akcja ani na moment nie zwalnia. Jest napisana w sposób, który nie pozwala zasnąć, dopóki nie dowiesz się, co wydarzy się dalej. Ilustracje Przemysława Szukają to prawdziwy majstersztyk - dynamiczne, pełne emocji, sprawiają, że jeszcze głębiej zanurzasz się w ten świat.
Najciekawsze w tej historii jest umiejętne łączenie fantazji z codziennością. Z jednej strony mamy opowieść o magii i innych wymiarach, a z drugiej - książkę o odwadze, sile przyjaźni i o tym, jak ważne jest podejmowanie działań. Eryk to nie jest superbohater z komiksu, ale zwyczajny dzieciak, który niespodziewanie musi zmierzyć się z czymś wielkim. I właśnie dlatego tak łatwo jest się z nim utożsamić.
,,Podłoga to lawa" przypomina, że wyobraźnia to potężna siła. W świecie, gdzie większość rzeczy dzieje się w telefonie, ta historia udowadnia, że w twojej głowie jest o wiele więcej - trzeba tylko otworzyć się na przygodę. Poza tym nie ma tu miejsca na moralizowanie, nudne przeskakiwanie opisów czy dłużyzny. Jest czysta, dynamiczna akcja, bystre dialogi i cała masa emocji. Dlaczego warto ją kupić? Bo to idealna lektura dla czystej przyjemności. To nie jest coś, co trzeba przeczytać, lecz historia, którą chce się przeczytać - aby oderwać się od rzeczywistości i przez chwilę poczuć, że podłoga naprawdę może być lawą. Świetnie sprawdzi się też jako prezent, zarówno dla młodszego czytelnika, jak i dla kogoś, kto dopiero szuka swojej drogi w świecie książek. Jeśli Ty lub Twoje pociechy kochacie akcję, nie boicie się fantastyki i szukacie książki, od której nie będzie można się oderwać, to ,,Podłoga to lawa" jest strzałem w dziesiątkę. Kup, przeczytaj, a potem... może sam spróbujesz sprawdzić, czy Twoja podłoga jest naprawdę bezpieczna?
Każde dziecko zna tę zabawę: podłoga zamienia się w lawę, a meble stają się wyspami ratunku. Jednak Eryk- bohater tej książki, nie jest zwykłym graczem - on jest prawdziwym mistrzem. Skacze, kombinuje, planuje każdy ruch z taką precyzją, że nawet lawa nie ma z nim szans! Nawet schodzenie ze schodów to prawdziwe wyzwanie, aby nie wpaść do lawy zjeżdża po poręczy i tak poznaje dziewczynkę imieniem Ola. Po dość niefortunnym zapoznaniu rozpoczyna się prawdziwa przyjaźń.
Ola posiada pewien magiczny przedmiot, nosi go zawsze przy sobie jako wiorek na szyi - księżycowy pryzmat. Kiedy księżyc jest w odpowiedniej fazie, a odbite światło jest silne otwierają się bramy do innych światów... jest ich dokładnie siedem. Tak zaczyna się przygoda tych dwojga w świecie pełnym lawy :)
Piotr Borlik stworzył opowieść pełną ruchu, humoru i dziecięcej wyobraźni. To historia o chłopcu, który wierzy, że z każdej sytuacji można znaleźć wyjście - wystarczy trochę odwagi i pomysłowości. Ale za tą wesołą grą kryje się też coś więcej - opowieść o współpracy, przyjaźni i odkrywaniu, że czasem najlepsze zwycięstwa to te, które dzielimy z innymi. Zresztą w książce jest wiele pięknych zachowań, które powinny być wzorem do naśladowania.
Książka rozbudza wyobraźnię i zachęca do zabawy, ale też pokazuje, że nie zawsze trzeba być najlepszym, żeby przeżyć coś wyjątkowego. Idealna do wspólnego czytania przed snem - gwarantuje uśmiech, kilka emocjonujących ,,skoków" i dużo ciepła
Ja lubiłam w tę grę bawić się. Podobnie jak bohater książek o tym samym tytule. Eryk jest bez wątpienia wielkim fanem tej zabawy i mistrzem. Marzy mu się przenieść się do świata, w którym wszyscy poruszali się według zasad gry. I nawet nie wie, że jego marzenie spełni się, kiedy pozna Olę. Nową sąsiadkę, która również lubi bawić się w Podłoga to lawa. Posiada ona również księżycowy pryzmat, za pomocą, którego może przenosić się do różnych światów. Co go czeka w czerwonym świecie? Czy w nim będzie mistrzem w unikaniu lawy? Przekonacie się sami.
Książka przeznaczona jest dla dzieci od 6+. Posiada ona ciekawą i angażującą historię o Eryku i jego nowej koleżance. Oprócz fantastycznej przygody dzieci dowiedzą się również dlaczego nie wolno śmiać się z kogoś, jak ważna jest przyjaźń i wzajemna pomoc.
Książeczka napisana jest dużą czcionką, a zdania są proste. Czytać ją można razem, ale może to być pierwsza lektura dla młodszych czytelników do samodzielnego czytania. W środku znajdziemy duże, kolorowe ilustracje, które przykuwają uwagę i pobudzają wyobraźnię.
Jeśli szukacie ciekawej, mądrej książeczki, która zmieści się do każdego plecaczka to bardzo polecam ,,Podłoga do lawa". Emocji tutaj nie brakuje.
Na sopockiej plaży znaleziono ciało brutalnie zamordowanej nastolatki. Z jej łydki wycięto fragment skóry, a pod paznokciami nieżyjącej dziewczyny...
Trzeci i ostatni tom serii o Agacie Stec, kontrowersyjnej policjantce z gdańskiego wydziału śledczego. Po zabójstwie ważnego świadka w śledztwie po...
Przeczytane:2025-11-11, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 12 książek 2025, 52 książki 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 26 książek 2025,
,,Fajnie byłoby mieć kogoś do wspólnej zabawy, kogoś, przy kim nie musiałbym się wstydzić skakania po różnych dziwacznych przedmiotach. Kogoś, przy kim nie musiałbym niczego udawać."
Sięgając po tą bajkę, byłam pewna, że nauczę się jakiejś nowej zabawy, którą bym mogła zastosować u swoich dzieci. Wiadomo, że w powieściach wymyślonych pisarze miewają przeróżne pomysły, co nam rodzicom bywa bardzo przydatne przy planowaniu czasu dla naszych pociech. Nie spodziewałam się jednak, że będą tą pozycją naprawdę zaskoczona.
Jest wydana większym drukiem i zawiera wiele barwnych ilustracji, które nie tylko pokazują same zabawy, ale i mimikę postaci podkreślając ich różne emocje. W ten sposób widzimy kiedy kto doznał przykrości, więc czytając ją dziecko nabiera takiego dystansu do wybranych sytuacji i może zobaczyć choćby czego nie robić, by komuś nie było przykro. W moim mniemaniu dzieci w granicach od ośmiu do czternastu lat odnajdą tutaj tematy dla siebie. Mamy trzynaście opowieści o osobnych tytułach, jednak historia trwa jednym ciągiem dalszych wydarzeń. Poznajemy tutaj chłopca imieniem Eryk, który określa siebie jako mistrz (i tutaj nadaje sobie różne przydomki) w grze podłoga to lawa. W pierwszej części poznajemy jego rodzinę i zasady tej gry. On opisuje nam wszystko ze swojej perspektywy, więc widzimy jak bardzo zależy mu na tych wygranych i ile czasami poświęca, aby zasady i wyzwania, które sobie narzucił zawsze doprowadzały go do zwycięstwa. W następnym dziale próbując wynagrodzić mamie ubytki do których doszło podczas gry, natrafia na dziewczynkę w podobnym wieku. Bardzo szybko znajdują wspólny język, lecz chłopiec zauważa, że nie zawsze jest ona szczęśliwa. W momencie jednak, kiedy zadaje jej ważne pytanie i ona zwierza mu się ze swoich sekretów, jemu wydaje się, że padł ofiarą żartów. Później jednak zauważa, że sprawił jej przykrość, więc najpewniej ona była z nim szczera. Jak sądzicie, czy uda mu się odzyskać kompankę zabaw? Co za tajemniczy kamień nosi na szyi?
To nie tylko zwyczajna opowieść. Myślę, że wiele osób po nią sięgnie i nie muszą to być tylko dzieci, bo i rodzice czasami tak się zapędzają, że zapominają o uczuciach innych osób. Jestem zachwycona mądrością jaka z niej płynie, tym bardziej, że emocje przechodzą na czytelnika. To wartościowa książka, którą polecam każdemu:-)