Feluś i Gucio odkrywają... zachwyci wszystkich małych odkrywców!
Feluś jak każdy maluch jest ciekawy świata. Tym razem chłopiec i jego miś Gucio przekonają się, że ciało człowieka jest fascynujące. Wspólnie sprawdzą, jak działa i co się kryje w jego wnętrzu, a także nauczą się dbać o zdrowie i dobre samopoczucie od czubka głowy aż po pięty.
Odkrywanie to fascynująca przygoda!
Katarzyna Kozłowska
Pedagożka specjalna, nauczycielka wychowania przedszkolnego i edukacji wczesnoszkolnej, absolwentka edukacji artystycznej na Uniwersytecie Artystycznym w Poznaniu. Autorka bestsellerowej serii "Feluś i Gucio", w której kładzie nacisk na rozwój emocjonalny dziecka, odwołując się do jego przeżyć i sposobu poznawania świata.
W pracy najchętniej wykorzystuje: książki, teatr kamishibai, muzykę i instrumenty etniczne oraz elementy storytellingu i arteterapii. Chętnie rozmawia z młodymi czytelnikami, z uwagą wsłuchując się w ich głos. Uważa, że wszelkie formy wychowania czy edukacji powinny zawsze zaczynać się od zbudowania dobrej, serdecznej i pełnej humoru relacji.
Marianna Schoett
Ilustratorka książek dla dzieci. Ukończyła Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych w Bydgoszczy, a następnie kontynuowała naukę na Wydziale Sztuk Pięknych UMK w Toruniu. Rysowanie ilustracji dla dzieci to jej hobby, któremu całkowicie poświęca czas wolny.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2025-02-12
Tytuł oryginału: Feluś i Gucio odkrywają... Ciało człowieka
Mówiąc najprościej, to książka o ciele człowieka dla małych czytelników, ale tego co tu znajdziemy nie można przecież przedstawić w tak krótkim opisie, ponieważ ta książka zasługuje na znacznie wiecej!
Feluś i jego miś Gucio odkrywają przed czytelnikami fascynujący świat wyglądu i funkcjonowania ludzkiego organizmu. Udowadniają, że chociaż z zewnątrz możemy się różnić, to nasze ciała kryją w sobie to samo i w ten sam sposób działają. Dodatkowo, Gucio daje wiele wskazówek, które mogą nam pomóc zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie.
Wszystko co zostało zawarte w tej książce przedstawione jest zwięźle, prostym i bardzo zrozumiałym dla dzieci językiem, by jak najwiecej się dowiedziały, a jednocześnie otrzymały wiedzę dopasowaną do ich wieku. Ciekawie i obszernie - bo mowa tutaj o ciele od stóp do głów, i od skóry, aż po niewidoczne gołym okiem składniki krwi.
Bohaterowie książki przedstawiają także sytuacje z życia, nawiązujące do tego co jest związane z naszym ciałem, czyli np. co się dzieje gdy płaczemy, albo jakie są efekty przejedzenia. Bardzo subtelnie zostały także opisane kwestie płciowe (cieszę się, że ten temat nie został pominięty).
Pomimo tego, że książka skierowana jest do najmłodszych to mamy tutaj fachowe ilustracje , dzięki czemu dzieci nie zostaną z mylnym przekonaniem jak wygląda serce ???!
Myślę, że to książka, która rozbudzi ciekawość i zachęci do odkrywania świata.
Ciało człowieka jest bardzo interesującym tematem dla dzieci. Zadają mnóstwo pytań i oczekują mądrych odpowiedzi. Zagwostką jest np. skąd biorą się łzy, dlaczego burczy w brzuszku, skąd się bierze kupa i wiele, wiele innych istotnych spraw.Bardzo pomocne są w tej dziedzinie książki, zwłaszcza z ilustracjami. Niedawno otrzymaliśmy bardzo ciekawą pozycję od Wydawnictwa Nasza Księgarnia pt. Feluś i Gucio odkrywają ciało człowieka" Katarzyny KozłowskiejPiękna, kartonowa książeczka, która zawiera odpowiedzi na najbardziej intrygujące dla dzieci pytania. Treść przeplatają obrazki. Strony są tematyczne. Każda tłumaczy dziecku inne zagadnienie z kategorii anatomii człowieka. Tajemnice ciała tutaj zostają ujawnione w bardzo przyzwoity sposób. Feluś i Gucio poszerzają wiedzę nie tylko na temat działania naszego organizmu, ale też jak o niego dbać, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem.Bardzo polecamy.
Czy Twoje dziecko także uwielbia zadawać pytania w stylu: ,,A co mam w środku?", ,,Dlaczego bije mi serce?" albo ,,Dlaczego boli ząb?" ? Oliś właśnie wszedł na taki etap i znalazłam idealną propozycję książkową, która świetnie wprowadza małego ciekawskiego w świat organizmu człowieka.
"Feluś i Gucio odkrywają... Ciało człowieka" Katarzyny Kozłowskiej to książka, która zaraża ciekawością i zachwyca każdego małego odkrywcę do poznania świata ludzkiego ciała. Feluś - niestrudzony badacz świata - oraz jego wierny miś Gucio wyruszają na przygodę, która krok po kroku odkrywa przed maluchami tajemnice ludzkiego ciała. Od czubka głowy po pięty, każda strona to nowa, fascynująca opowieść o tym, jak działa nasz organizm.
Wykonana na trwałym, kartonowym papierze idealnie sprawdza się w małych rączkach. Kolorowe ilustracje Marianny Schoett ożywiają każdą stronę, dzięki czemu trudne zagadnienia stają się przystępne i angażujące. Autorka nie tylko wprowadza dzieci w świat anatomii - pokazuje też, jak dbać o zdrowie, przypominając o myciu rąk, pielęgnacji zębów czy bezpiecznym korzystaniu z rowerów.
Książka przekazuje wiedzę w sposób lekki, pełen ciepła i humoru, co sprawia, że nauka staje się prawdziwą przygodą. Idealna propozycja dla rodziców, którzy chcą wspólnie z dziećmi odkrywać fascynujące tajemnice ludzkiego ciała i budować zdrowe nawyki od najmłodszych lat.
"Feluś i Gucio odkrywają... Ciało człowieka" to książka, która nie tylko zaspokaja ciekawość maluchów, ale także staje się doskonałym punktem wyjścia do wspólnych rozmów i odkrywania tajemnic ludzkiego ciała. Gorąco polecam wszystkim rodzicom pragnącym wspierać rozwój i wiedzę swoich pociech w przyjemny i angażujący sposób. Mój niespełna 3-latek jest nią oczarowany!
Zeszyt kreatywny dla najmłodszych. Krótka historyjka przedstawiona na początku książeczki stanowi punkt wyjścia do zabaw zawartych na dalszych stronach...
Feluś ma trzy lata i właśnie pierwszy raz idzie do przedszkola. Razem z rodzicami przygotowuje się na to wydarzenie. Wspólnie wybierają plecak i kompletują...
Przeczytane:2025-03-12, Ocena: 6, Przeczytałem,
Doktor Gucio oraz ciekawski Feluś zapraszają na odkrywanie, jak działa nasze ciało. Przecież zachodzi w nim tak wiele rzeczy. Każde dzieco chce wiedzieć, jak widzimy, słyszymy, chodzimy a przede wszystkim co jest tam w środku nas!
Znani już bohaterowie i ulubieńcy sprawią, że odkrywanie tego wszystkiego będzie niesamowitą przygodą. Poznamy nasze zmysły, jak widzą oczy, czy cisza ma jakiś dźwięk, pokażemy też język. Dowiemy się jakie jest źródło głosu, co puka w środku, jak to jest że oddychamy nawet, gdy śpimy, a nawet rozłożymy krew na czynniki pierwsze. Do tego sprawdzimy, gdzie trafia jedziecie i czemu w brzuchu burczy. A nawet przyjrzymy się kręgosłupowi i mięśniom, o mózgu też nie zapomnimy!
To niesamowita podróż przez ciało człowieka i jego funkcje. Wszystko napisane i zilustrowane w przyjemny sposób. Nie ma tu naukowego bełkotu, a proste i klarowne informacje i ciekawostki, które w łatwy sposób przyswoją małe, ciekawskie główki. Tu dowiedzą się wszystkiego. Jest to wspaniała pierwsza książka o ciele człowieka, jaką możemy podarować najmłodszym, aby wiedziały jak funkcjonuje ich małe ciało.