Feluś denerwuje się przed pójściem do dentysty, jego mama nie lubi dużych wysokości, a Gucia nieprzyjemnie łaskocze w brzuszku na widok obcego misia. Wszyscy się czegoś boimy, nieważne, ile mamy lat. I wiecie co? To całkiem naturalne! Dlatego warto nauczyć się rozpoznawać i nazywać to, co czujemy, znajdować przyczyny lęku i szukać sposobów na oswojenie go.
Razem z Felusiem i Guciem odkryjemy, jak radzić sobie ze strachem w różnych sytuacjach.
Katarzyna Kozłowska - pedagożka specjalna, nauczycielka wychowania przedszkolnego i edukacji wczesnoszkolnej, absolwentka edukacji artystycznej na Uniwersytecie Artystycznym w Poznaniu. Autorka bestsellerowej serii "Feluś i Gucio", w której kładzie nacisk na rozwój emocjonalny dziecka, odwołując się do jego przeżyć i sposobu poznawania świata.W pracy najchętniej wykorzystuje: książki, teatr kamishibai, muzykę i instrumenty etniczne oraz elementy storytellingu i arteterapii. Chętnie rozmawia z młodymi czytelnikami, z uwagą wsłuchując się w ich głos. Uważa, że wszelkie formy wychowania czy edukacji powinny zawsze zaczynać się od zbudowania dobrej, serdecznej i pełnej humoru relacji.
Marianna Schoett - ilustratorka książek dla dzieci. Ukończyła Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych w Bydgoszczy, a następnie kontynuowała naukę na Wydziale Sztuk Pięknych UMK w Toruniu. Rysowanie ilustracji dla dzieci to jej hobby, któremu całkowicie poświęca czas wolny.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2026-02-25
Maurizio ma wyruszyć w trasę koncertową po Włoszech. Do wyjazdu przygotowuje się bardzo starannie - kompletuje stroje i ćwiczy głos. Tymczasem w Rzymie...
Kreatywny zeszyt dla najmłodszych. Krótka historyjka przedstawiona na początku książeczki stanowi punkt wyjścia do zabaw zawartych na dalszych stronach...
Przeczytane:2026-02-23, Ocena: 6, Przeczytałam,
Czy mówisz czasem do swojego dziecka: ,,Nie ma się czego bać", a potem zastanawiasz się, czy to naprawdę pomaga? A może widzisz, jak mały człowiek mierzy się z czymś, co z Twojej perspektywy wydaje się drobiazgiem, ale dla niego wali się cały świat?
,,Feluś i Gucio oswajają strachy" autorstwa Katarzyny Kozłowskiej z ilustracjami Marianny Schoett to kolejna część serii, która idealnie trafia prosto w dziecięce emocje. I robi to z ogromną czułością.
Tym razem Feluś denerwuje się przed wizytą u dentysty, mama nie przepada za dużymi wysokościami, a Gucio czuje to charakterystyczne ,,łaskotanie w brzuszku", kiedy widzi obcego misia. I właśnie to jest tu najważniejsze: pokazanie, że strach nie dotyczy tylko dzieci. Boimy się wszyscy. Niezależnie od wieku.
Bardzo podoba mi się, że autorka nie bagatelizuje lęków. Nie ma tu pustego pocieszania ani zbywania tematu jednym zdaniem. Zamiast tego dostajemy spokojne, mądre wyjaśnienie, czym jest strach, skąd się bierze i co najważniejsze jak można go oswajać. Dziecko uczy się rozpoznawać emocje, nazywać je i szukać sposobów radzenia sobie z nimi. A to umiejętność, która zdobywa już na całe życie.
Książka porusza tematy, które w przedszkolnym świecie są naprawdę ogromne: lęk przed lekarzem, ciemnością, rozstaniem, nową sytuacją. To etap, w którym wyobraźnia działa na najwyższych obrotach, a granica między fantazją a rzeczywistością bywa bardzo cienka. I właśnie dlatego tak ważne jest, by ktoś obok powiedział: ,,Widzę, że się boisz. To w porządku".
Ogromnym atutem jest też szata graficzna. Ilustracje są ciepłe, delikatne, nieprzerysowane. Tworzą bezpieczną przestrzeń, w której dziecko może przyjrzeć się swoim emocjom bez dodatkowego napięcia. Tekst jest prosty, ale nie uproszczony. Mądry, ale nie moralizujący. To przekaz, który naprawdę doceniam.
Dla mnie ta książka jest nie tylko wsparciem dla dziecka, ale też dla rodzica. Przypomina, że strach pełni funkcję ochronną. Ostrzega nas, mobilizuje, pomaga zachować ostrożność. Nie jest wrogiem - jest sygnałem - a rozmowa o nim ma ogromną moc.
Ocena 10/10 - jeśli masz w domu przedszkolaka, ta część serii będzie świetnym punktem wyjścia do ważnych rozmów.
Książka dla dzieci w wieku 3-6 lat.