W Galerii na Złotej czas lubi przystawać. Czują to ci, którzy odwiedzają to miejsce nie tylko po to, by wybrać - dla siebie lub w prezencie dla kogoś, jeden z wielu znajdujących się tam obrazów, ale by po prostu usiąść w wygodnym fotelu, napić się herbaty z płatkami bławatka i dzikiej róży, i zatopić w kojącej rozmowie z Emilią. Na parapecie galerii, w plamach słońca wygrzewają się koty, kryształowy dzwoneczek u drzwi delikatnym dźwiękiem opowiada pewną historię, a Anna, Wiktoria, Karol, January, Narcyza i inne osoby, które trafiają na jedną z uliczek Starego Miasta w Lublinie, rozplątują zasupłane nitki własnych losów, i spoglądają na swoje życie z nadzieją na pomyślne rozwiązania.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-04-15
"Galeria na Złotej" autorstwa Moniki A. Oleksa to powieść obyczajowa, która skupia się na emocjach, relacjach i wewnętrznych przemianach bohaterów. Autorka tworzy ciepłą, momentami nostalgiczną historię, w której codzienność splata się z refleksją nad przeszłością i poszukiwaniem własnego miejsca w życiu. Akcja książki koncentruje się wokół galerii - miejsca nie tylko fizycznego, ale też z symbolicznego. To przestrzeń spotkań, wspomnień i przemian bohaterów. Autorka z dużą wrażliwością kreśli postacie, które są autentyczne i pełne wewnętrznych sprzeczności. Ich historie przeplatają się, tworząc mozaikę doświadczeń, od miłości i nadziei po stratę i rozczarowanie. Jednym z największych atutów powieści jest jej nastrój. Monika pisze językiem plastycznym, momentami wręcz poetyckim, co sprawia, że czytelnik łatwo zanurza się w świecie przedstawionym. Opisy miejsc i emocji są sugestywne, ale nie przytłaczające. Fabuła rozwija się spokojnym tempem co może nie przypaść do gustu osobom oczekującym szybkiej akcji. Jednak właśnie ta powolność pozwala lepiej zrozumieć bohaterów i ich decyzje. "Galeria na Złotej" to opowieść o tym, jak przeszłość wpływa na teraźniejszość i jak ważne są relacje, które budujemy z innymi kropka to także przypomnienie że każdy człowiek nosi w sobie własną historię często skomplikowaną i nieoczywistą. Jest to wartościowa powieść dla czytelników ceniących emocjonalną głębię, refleksyjny klimat i dobrze zarysowane postacie. Nie jest to książka dla każdego ale dla tych, którzy lubią zatrzymać się na chwilę i zanurzyć ludzkich historiach.
,,Galeria na Złotej" to powieść, która dostarcza wiele emocji. Autorka zabrała nas do Lublina na Stare Miasto, gdzie wraz z bohaterami książki udałam się do urokliwego miejsca. Jest to galeria, gdzie oprócz kupna obrazu, można usiąść w fotelu, napić się herbaty i porozmawiać z Emilią.
Miejscu tym uroku dodają nie tylko piękne obrazu, ale również kot wygrzewający się na parapecie czy kryształowe dzwoneczki. W miejscu tym czas zatrzymuje się i chociaż bohaterowie tej książki przeżyli już trochę w swoim życiu to czuć spokój. Emilia to ciepła i empatyczna osoba, dzięki której każdy poczuł się lepiej. Zapomniał o swoich troskach i problemach.
Książka oprócz wspaniałego klimatu, który przenosi w to magiczne miejsce, posiada również wydźwięk refleksyjny. Czytając ją nie jeden raz zatrzymałam się i pomyślałam o tym, że każdy z nas ma mniejsze i większe problemy, ale zawsze jest nadzieja, że wszystko się ułoży. Że w trudnych chwilach znajdzie się ktoś obok nas, kto wysłucha i sprawi, że nawet drobny gest poprawi nam humor i pozwoli uwierzyć w lepsze jutro.
Książka jest za razem smutna, wzruszająca i urocza. I właśnie takiej powieści ostatnio potrzebowałam i bardzo ją Wam polecam!
PIĘKNA OPOWIEŚĆ O TRUDNYCH WYBORACH, EMOCJACH I MIŁOŚCI, ZA KTÓRĄ WSZYSCY TĘSKNIĄ. Nadmorskie Dąbki żyją swoim rytmem, wkomponowanym w zmieniające...
Miłość w kasztanie zaklęta to opowieść o miłości kobiecej i słabościach zwykłego człowieka. O podejmowaniu trudnych decyzji i umiłowaniu życia. To książka...
Przeczytane:2026-05-11, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, 12 książek 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Posiadam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, 26 książek 2026, 52 książki 2026,
Galeria na Złotej autorstwa Monika A. Oleksa to ciepła, klimatyczna i bardzo emocjonalna powieść obyczajowa, która otula czytelnika spokojem i daje chwilę wytchnienia od codzienności. To historia o ludziach pogubionych, poranionych przez życie, szukających odpowiedzi, bliskości i nadziei na lepsze jutro. Autorka zabiera nas do niezwykłego miejsca — tytułowej galerii znajdującej się na jednej z uliczek Starego Miasta w Lublinie, gdzie czas płynie wolniej, a zwykłe rozmowy potrafią zmienić naprawdę wiele.
Fabuła skupia się wokół Emilii i osób, które odwiedzają jej galerię. Każdy z bohaterów niesie własny bagaż doświadczeń, trosk i emocji. Anna, Wiktoria, Karol, January czy Narcyza to postacie bardzo prawdziwe i życiowe, dlatego łatwo odnaleźć w nich cząstkę siebie lub swoich doświadczeń. Ich historie przeplatają się ze sobą w naturalny sposób, tworząc opowieść o relacjach, samotności, miłości, stracie i potrzebie bycia wysłuchanym. Emilia jest natomiast osobą, przy której inni odnajdują spokój i przestrzeń do poukładania własnych myśli.
To powieść obyczajowa z wyraźnie zaznaczonym klimatem refleksji i codziennych emocji. Nie znajdziemy tutaj gwałtownych zwrotów akcji, ale właśnie w tym tkwi jej siła — w prostocie, uważności i pięknie zwyczajnych chwil. Autorka bardzo obrazowo opisuje galerię, zapach herbaty, światło wpadające przez okna czy koty wygrzewające się na parapecie, dzięki czemu czytelnik ma wrażenie, jakby sam siedział w tym miejscu razem z bohaterami.
Książka szczególnie spodoba się osobom, które lubią spokojniejsze, życiowe historie pełne emocji i refleksji. To idealna lektura dla tych, którzy cenią powieści o relacjach międzyludzkich, poszukiwaniu szczęścia i odkrywaniu siebie na nowo. W trakcie czytania pojawia się wzruszenie, nostalgia, ciepło i poczucie wewnętrznego spokoju. To jedna z tych historii, które skłaniają do zatrzymania się na chwilę i spojrzenia na własne życie z większą uważnością.
„Galeria na Złotej” to niezwykle nastrojowa i kojąca opowieść, która pokazuje, że czasem wystarczy rozmowa, obecność drugiego człowieka i odrobina życzliwości, by zacząć wszystko od nowa. To książka pełna emocji, ciepła i nadziei, do której chce się wracać i którą zdecydowanie warto polecić każdemu, kto szuka historii dającej ukojenie i pozostawiającej po sobie piękne emocje.