W³oska rado¶æ zaklêta w ro¿ku
Przenie¶ siê do s³onecznej Italii, zatrzymaj siê na rozgrzanych schodach toskañskiego miasteczka, zmru¿ oczy, wpatruj±c siê w lazurowe morze Ligurii, ws³uchaj siê w gwar uliczek Neapolu, usi±d¼ przy stoliku ma³ej rzymskiej gelaterii.
70 prostych, lecz wyrafinowanych przepisów na prawdziwe w³oskie gelato
szafran i wanilia ricotta z czekolad± i czarnym pieprzem nuta mandarynki bia³a czekolada z lawend± czarny bez z ogórkiem i ginemSmaki, w których zakocha³a siê Nigella Lawson.
Przekonaj siê, jak ³atwo mo¿na przygotowaæ niebanalne lody, sorbety, granitê czy semifredo i jak niewiele sk³adników potrzeba, by cieszyæ siê niepowtarzalnym smakiem w³oskiego lata.
Oprócz przepisów na lody, o smakach zarówno klasycznych, jak i wyszukanych, w ksi±¿ce znajdziesz tak¿e receptury na domowe ro¿ki, profiterolki, sgroppino, affogato, trufle i wybitny sos czekoladowy.
Dla wszystkich wielbicieli lodów, czyli - nie oszukujmy siê - dla ka¿dego z nas
,,Must have wszystkich mi³o¶ników lodów".
Nigella Lawson
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2021-05-19
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 240
Przeczytane:2021-06-10, Ocena: 4, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2021, 26 ksi±¿ek 2021, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2021, Ksi±¿ki XXI wieku, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba ksi±¿ek w 2021 roku, 12 ksi±¿ek 2021,
Wydana piêknie w twardej oprawie przez Wydawnictwo Znak Koncept ksi±¿ka z gatunku kulinaria autorstwa Pana Jacoba Kenedy pt. '' Gelato. W³oskie lody, sorbety i inne s³odko¶ci'' zechcia³am nieco bli¿ej zapoznaæ siê z zamieszczon± w niej tre¶ci± oraz to, ¿e bêdê, mog³a, z niej pó¼niej korzystaæ próbuj±c, wykonaæ wybrany przeze mnie przepis.
Mog³am siê dowiedzieæ na temat zainteresowania kulinarnego autora z informacji zamieszczonych w podziêkowaniu. By³y one takie zbyt ogólnie wyszczególnione jak dla mnie. Zabrak³o mi jednak takiej wykonanej dok³adnej prezentacji na temat dokonanych przez niego sukcesów kulinarnych.
Autor na samym pocz±tku wyja¶nia, co oznacza, tytu³ ksi±¿ki czym on jest dla niego, o tradycjach z nim zwi±zanych oraz miejscem jego zamieszkania.
Przyznajê, ¿e od tej kulinarnej publikacji oczekiwa³am, ¿e zaproponowane przepisy bêd± proste, ale jednak nie s±.
By³am nieco zdziwiona, ¿e wykonane s³odko¶ci nie s± pokazane na zdjêciach, co by³oby bardzo przyjemnym dla czytelniczego oka bogatym urozmaiceniem. Zast±pi³y je rysunki, co nie bardzo przypad³o to do mojego odbiorczego gustu pod wzglêdem estetyki prezentacji.
Mogê doceniæ autora za to, ¿e przybli¿y³ nam przekazan± wiedzê teoretyczn± na temat ka¿dej opisanej s³odko¶ci, jego w³a¶ciwe podej¶cie psychologiczne do tego, jak mo¿e ka¿dy smakosz zapoznaæ siê z jego przepisem, zanim przyst±pi do jego wykonania, a nastêpnie do upragnionej przez niego konsumpcji.
Najbardziej ciekawi³y mnie to, ¿e wyja¶nia wa¿ne terminy, czym s± gelati, na czym polega ich sekret, uwagi na temat owoców, marnotrawstwa, potrzebne sprzêty.
Ciekawostk± jest równie¿ to, ¿e znajduj± siê wegañskie przepisy.
Uwagê szczególn± zwróci³am, na zabójcze po³±czenia, które zrobi³y na mnie pozytywne wra¿enie, gdy¿ mo¿na dziêki po¿ytecznym radom autora uruchomiæ w³asn± pomys³owo¶æ, aby skomponowaæ w ca³o¶ci wybran± nasz± ulubion± s³odycz.
Najwiêkszym utrudnieniem by³a, dla mnie w przeczytanej kulinarnej ksi±¿ce by³a ma³o czytelna czcionka.
Wydawnictwu Znak Koncept dziêkujê za podarowanie mi do zrecenzowania egzemplarza kulinarnej ksi±¿ki autorstwa Pana Jacoba Kenedy pt. '' Gelato. W³oskie lody, sorbety i inne s³odko¶ci''.
Polecam przeczytaæ tê ksi±¿kê.