Okładka książki - Hordy Yrkes

Hordy Yrkes

Tom 5 cyklu Kroniki Dwuświata

Hordy Yrkes to drugi tom trylogii Deina, będącej sequelem wobec trylogii Mitrys. Opisuje czasy inwazji Yrkes - magicznie ukształtowanych kreatur, które wraz z Semaela przenikają na Amadal.

Arcykapłan Ulyj odtwarza Łzy Lyje, pradawny naszyjnik bogini Światła. Artefakt z czasów Wojny Bogów otwiera portal do Yllusium – innego wymiaru Wieloświata. Przez szczelinę wdzierają się makabryczne Hordy Yrkes, prowadzone przez bezlitosnych czterorękich Zyrkenów. Tym razem Mroczny chce za wszelką cenę wypełnić zobowiązania Paktu Duszy, zawartego z Nemeth - bóstwem nekromancji.

Czy niedobitki Gwardii Słonecznej zdołają podnieść się z popiołów? Czy Dein okiełzna czającą się w nim mroczną bestię, zanim ta pochłonie jego duszę? Co uczynią Noran i Bruneira w obliczu powrotu Semaela?

Mrok nadchodzi… i nic nie powstrzyma marszu śmierci.

NIC NIE JEST OCZYWISTE, WSZYSTKO SIĘ ZMIENIA, WSZYSTKO WPŁYWA.

Trylogia Deina w cyklu Kroniki Dwuświata to klasyczna epicka high fantasy z wyraźnymi elementami dark fantasy, osadzona w bogato skonstruowanym uniwersum o głębokiej mitologii, wyraźnym konflikcie ideowym (Światło vs. Mrok) i realistycznie przedstawionych strukturach społecznych oraz politycznych.

To militarno-epicka fantasy osadzona w rozbudowanym, magicznym świecie. Śledzimy w niej losy młodego Deina, który w czasach konfliktu sił Światła i Mroku, przechodzi drogę od idealistycznego rekruta do wybitnego wojownika elitarnej jednostki zwanej Gwardią Słonecznej. To opowieść o lojalności, poświęceniu i wyborach moralnych na tle wojny, polityki i pradawnych sekretów zadziwiającego Dwuświata.

Informacje dodatkowe o Hordy Yrkes :

Data wydania: 2025-12-30

Kup książkę Hordy Yrkes

Hordy Yrkes - opinie o książce

Hordy Yrkes to moje drugie spotkanie z autorem. Moim zdaniem ta pozycja jest bardziej interesująca i wciągająca niż pierwsza część. Mroczne fantasy nie są moim ulubionym gatunkiem, ponieważ nie umiem się odnaleźć w tym świecie. Tak samo miałam problem tym razem gdy bogini Kuje otwiera portal do Wiloświatu.
Książkę tę trzeba czytać wolniej i dokładniej aby nie przeoczyć żadnego ważnego wątku czy szczegółu. Widać że autor przykłada się to kreowania tego świata i wielkie ukłony że jest to tak spójne.
W tej części coraz bardziej podoba mi się postać Deina, za jego odwagę i nieco nieszablonowe myślenie. Niektóre sceny są masakryczne a same hordy Yrkes są ciekawie przedstawione.
W książce pokazane jest nie tylko mrok i mord ale można też dostrzec wątki przyjaźni i romantyczne co przełamuje surowość powieści.
Uważam że główny bohater jest tak stworzony, że nie da się go nie lubić i mu kibicować.
Książkę tę polecam każdemu kto lubi mocne i mleczne fantasy. Nie jest to książka dla osób, które szukają czegoś lekkiego i do przeczytania na jedno posiedzenie. To pozycja do pomyślenia i wgryzniekia się w nowy świat.

Hordy Yrkes. Tom 2 - Paweł Kopijer (Kroniki Dwuświata/ Trylogia Deina)

Dziękuję autorowi za możliwość przeczytania tej książki.

Tak samo jak w poprzednim tomie, są tu mapy i ilustracje postaci, oraz ich krótka charakterystyka.

Znajdują się one nie tylko na początku, ale też w trakcie czytania, również jest ich kilka, aby być na bieżąco tej wizji.

Dodatkowo, ten tom wzbogacony jest o 27 stron indeksu. Ich imiona, są one w porządku alfabetycznym i podanymi rozdziałami, kiedy się tam pojawiają. Mamy też glosariusz, a w nim znaczenie słów, miejsc, funkcji i pozycji. Także są gatunki, magiczne umiejętności, przedmioty mocy, zwierzęta itd.

Muszę przyznać, że wciągał mnie też ten świat.

Tę część przeczytałam jeszcze szybciej niż poprzednią.

Przynajmniej wiem czym są Yrkes.

Tutaj spotkałam się ze słowem z którym rzadko mam do czynienia, a mianowicie chodzi tu technomia. Dzięki temu można było być co części w dziedzinie SF, którą dość często czytam.

Lektura, która pokazuje historie wielowątkowo. Na bieżąco wiemy, co i jak. Odzwierciedla to, że tam gdzie jest światłość, jest i ciemność, który tylko czeka na dogodny czas.

Odwaga i poświęcenie, to rzeczywistość naszych bohaterów. Niektórych nawet polubiłam...

Zakończenie było smutne i można powiedzieć, że tajemnica poszła do grobu. Co do epilogu, to mnie zaintrygował. Z niecierpliwością wyczekuję kolejnego tomu tej trylogii.

Czy Deinowi uda się podołać? Czy uda się ostatecznie pokonać Semaela?

Czy polecam?

Oczywiście. To historia w stylu tzw. starej fantastyki. Pełna przesłania i walki z mrokiem. Tym najgorszym...

Moja ocena 10/10

Cytaty z książki:

"Wojownik zamienia cierpienie w nienawiść, bo tak jest znacznie łatwiej sobie z tym poradzić. By stać się wodzem, trzeba iść krok dalej. Najgroźniejsza furia to ta bezgłośna i mrożna, bo okiełznana. Tylko taka uzyskuje morderczą skuteczność."

"Prości ludzie oceniają prosto"

"Wojna zawsze najbardziej dotyka zwykły lud. Serca większości z nich krzepi płonna nadzieja, że schronią się tu, by niebawem wrócić do swych domostw. Tymczasem posilą się, dychną nieco i będą musieli ruszyć dalej na południe. A tam mimo życzliwości swych pobratymców i tak pozostaną obcymi po prośbie. Jedyna pociecha w tym, że mamy już porę rozkwitu. Zatem nie ucierpią tak od mrozów."

"Naturalna selekcja. Najsprawniejsi giną na początku."

"Arcymag wyprostował się z niedowierzaniem w spojrzeniu.

- Ściągnąłeś mnie tu tylko po to, by mi grozić?

- Cóż, to chyba uzasadniony powód. W innym przypadku wysłałbym ci list przez umyślnego.

Karan wycelował palec ze złością w kierunku cynicznie nastawionego namiestnika."

"Wolę zginąć jako człowiek, niż tłuc się po świecie zniewolony wiecznym głodem zabijania."

"Żadne słowa nie wydają się odpowiednie, by je teraz wypowiedzieć. Lecz kiedy przyjdzie czas, te właściwe same się znajdą."

"Zemsta jest dla głupców."

"Czasem niepokój ratuje nam skórę. A czasem trzeba go odłożyć na bok, by zachować śmiałość serca. [...] Przeważającego liczebnie przeciwnika znacznie łatwiej pokonać. Gdy uderza się w niego słabo, ale wielokrotnie, niż raz a potężnie."

Mrok we krwi
Paweł Kopijer0
Okładka ksiązki - Mrok we krwi

Stary porządek na kontynencie Elise właśnie się rozpada. Śmierć króla Reingarda oznacza koniec panowania rodu Błogosławionej Krwi, a wieloletnia...

Sploty Przeznaczenia
Paweł Kopijer0
Okładka ksiązki - Sploty Przeznaczenia

Na piaszczystej ziemi Słonecznych Równin stają naprzeciw siebie dwie potężne armie. Zakuci w stal ogromni Orogonowie, wspierani przez hordy Arrakinów,...

Opad
Opad