Czas na ponowne spotkanie z ulubionymi bohaterami dzieci! Pingwinek i Szczeniak powracają w kolejnej przezabawnej historii autorstwa Hazel Gardner, zilustrowanej przez Nikki Dyson. Dobra zabawa w trakcie lektury gwarantowana!
Pingwinek jest rozważny, życzliwy i lojalny. Ostrożnie podchodzi do nowych rzeczy i odznacza się zdrowym rozsądkiem. Z kolei Szczeniak uwielbia zabawę i jest prawdziwym wulkanem energii! Wyobraźnia psiaka nie zna granic, choć czasem przesadza z pomysłami.
Pingwinek i Szczeniak pod wieloma względami różnią się od siebie i obaj LUBIĄ spędzać czas po swojemu. Gdy zbliża się Wielkanoc, Pingwinek marzy jedynie o idealnym, czekoladowym jajku, ale dla Szczeniaka to za mało! Chciałby czegoś znacznie bardziej szalonego. Marzy o JAJORAKIECIE albo JAJOSTATKU - to byłoby coś! Czy przyjaciołom uda się połączyć te dwie odmienne wizje świąt? Czy znajdą sposób, by wspólnie cieszyć się Wielkanocą? Jedno jest pewne, czekają na was katastrofy i salwy śmiechu! Niezależnie od tego, czy jesteś bardziej Pingwinkiem czy Szczeniakiem, będziesz chichotać, przewracając kolejne strony!
,,Pingwinek i Szczeniak. Idealne jajko" to urocza i radosna opowieść o przyjaźni, zrozumieniu i o akceptacji różnic. Przypomina, jak ważne są małe przyjemności i radość bycia razem, zwłaszcza w tym świątecznym czasie.
Książka z pięknymi, całostronicowymi ilustracjami i w przezabawnym przekładzie Barbary Supeł wprowadzi dzieci w świąteczny nastrój.
To idealny prezent wielkanocny dla dzieci w wieku od 3 do 5 lat.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-03-12
Tytuł oryginału: Penguin and Pup. The Perfect Egg
Przeciwieństwa się przyciągają, taka właśnie jest więź łącząca Pingwinka i Szczeniaczka. Pingwinek jest wrażliwy, cichy, spokojny i uprzejmy, natomiast Szczeniaczka to istny wulkan energii z bujną wyobraźnią.
Zbliżają się święta wielkanocne. Pingwinkowi marzy się zwykłe, lecz ogromne, czekoladowe jajo. Niestety, Szczeniak nie daje mu dojść do głosu i daje się ponieść fantazji, marząc o czymś zwariowanym i ekstremalnie szalonym, jak dinojajo lub jajokopter! Czy mimo różnicy charakterów uda im się dojść do porozumienia? Czy przyjaciele wysłuchają się wzajemnie i uda im się wspólne świętowanie Wielkanocy? Koniecznie musicie to sprawdzić!
"Pingwinek i Szczeniak. Idealne jajko" to wypełniona humorem, urocza opowieść o przyjaźni, wzajemnym szacunku, akceptacji i zrozumieniu. Zwraca szczególną uwagę na to, jak istotne w naszym życiu są małe przyjemności i wspólne spędzanie wyjątkowych chwil.
Dwóch przyjaciół, dwa różne charaktery i dwa całkowicie inne wizje świątecznego jajka! 🥚
Czy przyjaciołom uda się połączyć całkiem różne wizje świąt? 🐣
Wiosna w końcu nadeszła a co za tym idzie- zbliżają się święta wielkanocne.
Spokojny i rozważny Pingwinek pragnie jedynie zwykłego, słodkiego jajka do zjedzenia natomiast temperament i wyobraźnia Szczeniaczka chciałyby czegoś znacznie bardziej szalonego! W jego wizji jest jajko z dinozaurem w środku a nawet Jajokopter albo jajko do Jeżdżenia.
Jak myślicie, czy przyjaciołom w końcu udało się dość do porozumienia i połączyć te dwie odmienne wizje świąt? 🐣🥚
„Pingwinek i Szczeniaczek idealne jajko” to pięknie zilustrowana opowieść o przyjaźni, zrozumieniu i akceptacji różnic.
Pokazuje, że najważniejsze to radość z bycia razem. Szczególnie w święta. 🐣
Pingwinka i Szczeniaka poznaliśmy przy okazji pierwszej książki o tych bohaterach, a wtedy świętowali Boże Narodzenie. Tym razem zwierzaki przygotowują się do Wielkanocy, ale jak zwykle nie ma między nimi zgody i porozumienia w kwestii tego, jak powinna ona wyglądać.
Pingwinek marzący o jedynie o słodkim i pysznym jajku oraz o spokojnym spędzeniu świąt spiera się ze Szczeniakiem, który pełen euforii i niespożytej energii wymyśla coraz bardziej zwariowane sposoby na celebrację Wielkanocy! Jajeczna rakieta, pirackie zabawy, jajkokopter nijak mają się do pomysłu przyjaciela, więc między przyjaciółmi dochodzi do draki. Jak wybrnąć z tego impasu?
Kolorowa, pełna humoru i świątecznego entuzjazmu książka o tym, jak szukać kompromisów, akceptować zdanie i potrzeby innych oraz wspierać bliskich w ich marzeniach. Historia, która pokazuje, że czasem warto szukać rozwiązań, zamiast twardo o coś się spierać. Zgrabne rymy doskonale się czyta, co daje jeszcze większą przyjemność z lektury!
Jesteśmy ogromnymi fanami Pingwinka i Szczeniaka i czekamy na kolejne książki z udziałem tych bohaterów!
Dwa różne charaktery, dwie wizje świąt, jedna katastrofa i całe mnóstwo ŚMIECHU! Przed wami nowi ulubieńcy dzieci - Pingwinek i Szczeniak. Poznajcie...
Przeczytane:2025-08-16, Ocena: 5, Przeczytałam,
Pingwinek i Szczeniaczek są przyjaciółmi, chociaż znacznie różnią się temperamentem. Ten pierwszy jest skromny i spokojny, a drugi ma milion pomysłów na minutę. W książce „Idealne święta” stoczyli istny bój, o to jak spędzać Boże Narodzenie. Na horyzoncie Wielkanoc. Czy tym razem przyjaciołom uda się osiągnąć kompromis? Przeczytacie o tym w wierszowanej bajce autorstwa Hazel Gardner pt. „Idealne jajko”.
Muszę przyznać, że wielkanocna odsłona „Pingwinka i Szczeniaczka” wypada znacznie lepiej niż bożonarodzeniowa. Na hasło święta Szczeniaczek zaczyna zarzucać Pingwinka zwariowanymi pomysłami na wielkanocne jajo. My wyjątkowo się uśmialiśmy słuchając, co on wymyślił. „Jajokopter? Przecież jajka nie latają.” - komentował mój synek z łobuzerskim uśmiechem. Pingwinek próbuje stopować przyjaciela, ale ciężko uspokoić lawinę pomysłów, jaka pojawia się w głowie pieska. W końcu autorka doprowadza do kulminacji, której efektem jest kompromisowe rozwiązanie. Coś czego brakowała mi w książce „Idealna święta”. Idealne jajko, które pojawia się w finale tej historii może zadowolić i kochającego przesadę Szczeniaczka i spokojnego Pingwinka. A zwieńczeniem tej bajki jest morał, o wspólnym przeżywaniu świąt.
Bardzo udana książka dla dzieci. Hazal Gardner pokazuje, że każdy jest inny, ma inne potrzeby i ma prawo o nich mówić, a także oczekiwać ich poszanowania. Autorka dokłada do tej historii dużą łychę szaleństwa w postaci Szczeniaczka, co jest zabawne i wyjątkowo atrakcyjne dla młodego czytelnika, a kolorowe wydanie jeszcze ubarwia tę dynamiczną bajkę.