,,Idź i czyń dobro. Od kiedy? Od zaraz. Gdzie? Tam, gdzie jesteś, i tam, dokąd zmierzasz".
Te słowa kardynała Konrada Krajewskiego nie są jedynie wezwaniem -- są drogowskazem. W świecie pełnym pośpiechu, obojętności i podziałów przypominają o prostocie Ewangelii, która nie potrzebuje spektakularnych gestów, lecz gotowości do działania.
Ta książka to zbiór refleksji, świadectw i kazań, które rodziły się w ciszy modlitwy, w zgiełku rzymskich ulic, w spotkaniach z ubogimi, chorymi, wykluczonymi. Kardynał Krajewski jako jałmużnik papieski nie tylko mówi o miłosierdziu -- on je niesie. Jego słowa są zanurzone w codzienności, w konkretach, w życiu, które nie boi się ubrudzić rąk, by dotknąć cierpienia drugiego człowieka.
,,Idź i czyń dobro" to zaproszenie -- nie tylko do lektury, ale do przemiany. Do tego, by nie czekać na idealny moment, lecz zacząć tu i teraz. Bo każdy dzień jest szansą, by uczynić świat odrobinę lepszym.
Kard. Konrad Krajewski - jałmużnik papieski, bliski współpracownik czterech papieży.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-10-29
Kategoria: Duchowość, religia
Tak było w minioną sobotę, kiedy zobaczyłem 500 osób żyjących od tygodnia bez prądu: dzieci, kobiety w ciąży. Jak do tej pory oddawałem krew tylko do badań...
Wywiady zebrane w tej książce to symfoniczny zapis świętości Jana Pawła II. Każda z przedstawionych tu opowieści jest ważna i pochodzi z innego źródła...
Przeczytane:2025-10-24, Ocena: 6, Przeczytałam,
(...) "Najpiękniejsze, co możemy zrobić, to dzielić się sobą"
"Idź i czyń dobro" to książka o człowieku, który właśnie tak robi, czyli dzieli się sobą i to w pełni. Kard. Konrad Krajewski, bo o nim mowa, jest jałmużnikiem papieskim, człowiekiem, którego serce otwarte na ludzką biedę, zauważa potrzeby nie tylko te materialne, ale i duchowe, nie straszny mu zapach bezdomności, żyje według zasady "najpierw czyny, później słowa".
Ta pięknie wydana książka, przybliża nam postać kardynała. Jest ona kontynuacją "Zapachu Boga" i zawiera wiele kazań, przemówień, jakie wygłosił w latach 2019-2025. Czytanie jego słów niesamowicie dotyka serca, przenika do umysłu i zmusza do refleksji. Te teksty karmią czytelnika, przywracają nadzieję, są taką duchową strawą, otwierającą na to jak warto żyć, jak bardzo warto być dla drugiego człowieka. Czytałam z zafascynowaniem i niejednokrotnie po kilka razy to samo zdanie, żeby poczuć głębiej i zobaczyć więcej. To nie jest książka do przeczytania na raz i odłożenia na półkę. Kardynał Krajewski pokazuje nam drogę do drugiego człowieka, któremu powinniśmy nieść przede wszystkim Boga i nie odwracać wzroku od jego ubóstwa. I każdy dzień jest na to nam dany, byśmy choć trochę czynili ten świat lepszym, zamiast narzekać jak jest źle.
W książcę znajdziemy również bardzo ciekawy wywiad udzielony autorowi, fragmenty nagrań, świadectwa. Polecam ją każdemu, czy wierzy czy nie wierzy, czy jest poszukującym, czy tym, któremu wydaje się, że już wszystko wie. Będzie ona wspaniałym prezentem danym tak poprostu, bez specjalnej okazji. Bo przecież dobro nie potrzebuje wyjątkowych okoliczności. A ta książka bez wątpienia jest dobrem.