Oboje udają, ale czy na pewno?
Końcowe tygodnie szkoły, zbliżające się osiemnaste urodziny, bal – na który jest gotowa od lat – rozdanie dyplomów i ostatnie wakacje z przyjaciółmi przed wyjazdem na studia. Mona zamierza w pełni oddać się pasji projektowania i szycia ubrań, lecz niespodziewane problemy skomplikują te plany… Największy problem w jej życiu ma niemal metr dziewięćdziesiąt wzrostu, hipnotyzujące ciemne oczy, zadziorny uśmiech i… motocykl. Chandler Lewis – sąsiad, były przyjaciel i obecne utrapienie dziewczyny.
Rodzina i przyjaciele Mony nie pozwalają jej ciągle ignorować „problemu”, dlatego rozpoczyna się gra w udawanie. Ona udaje, że on jest kimś więcej, by później udawać złamane serce i raz na zawsze zakończyć znajomość.
Po drodze jednak gubi się w tym, co jest tylko grą, a co już dawno zmieniło się w szczere, prawdziwe uczucie.
Data wydania: 2025-06-26
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 15-18 lat
Anastazja, córka mafijnego bossa, choć chciałaby się zbuntować i wieść normalne życie, wie, że nie może tego...
Zapach jaśminu i ozonu wciąż unosi się w powietrzu. Pocałunki nadal mają słodki smak skittlesów i już nie trzeba ich kraść, a zniszczona sukienka została...
Przeczytane:2025-07-12, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025,
Współpraca reklamowa @wydawnictwokreatywne
,,I'll be there for you" to kolejna książka autorstwa Sandry Biel, po którą miałam okazję sięgnąć. Bardzo lubię twórczość autorki, dlatego ucieszyłam się z możliwości współpracy przy tym tytule, szczególnie że od razu skojarzył mi się z czołówką serialu ,,Przyjaciele". Czy zatem historia bohaterów, których imiona również nawiązują do wspomnianego przeze mnie sitcomu przypadła mi do gustu? Już spieszę z wyjaśnieniem.
Monica i Chandler znają się od najmłodszych lat. Mieszkają obok siebie i kiedyś byli najlepszymi przyjaciółmi, jednak po śmierci matki chłopaka przestali ze sobą rozmawiać. I chociaż mogłoby się wydawać, że ich drogi rozeszły się bezpowrotnie, przewrotny los postanowił ponownie je skrzyżować i to za sprawą szalonej rodzinki dziewczyny. Czy Monie i Chanowi uda się zakopać topór wojenny? Aby się tego dowiedzieć, musicie sięgnąć po najnowszą książkę Sandry Biel.
Muszę przyznać, że podczas czytania bawiłam się bardzo dobrze. ,,I'll be there for you" to niezwykle ciepła młodzieżówka z motywem drugiej szansy, która jednocześnie rozczuli i rozbawi czytelnika, ale zaserwuje mu również drobny dreszczyk emocji. A wszystko za sprawą głównych bohaterów, którzy są jedyni w swoim rodzaj, jednak nie da się ukryć, że bardzo przypominają swoich imienników ze wspomnianego przeze mnie serialu.
W historii Mony i Chana bardzo podobało mi się to, jak autorka przedstawiła relacje rodzinne. Przyznam, że już dawno nie czytałam książki, w której członkowie jednego klanu tak bardzo się wspierali, jak było to przedstawione w przypadku rodziny Webbów. I chociaż doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że są to fikcyjne osoby, chętnie wpadłabym do nich w odwiedziny na herbatę i pączki, aby złapać trochę pozytywynej energii, która od nich emanuje.
Myślę, że poza dwójką głównych bohaterów, ich przyjaciółmi i rodzinami, była w tej historii jeszcze jedna postać godna uwagi, a mianowicie -- minikrowa Moo, która gdy tylko pojawiała się na horyzoncie, skradała całe show.
Jeżeli natomiast chodzi o elementy historii, które nie do końca przypadły mi do gustu to z przykrością muszę stwierdzić, że był to motyw wyścigów motocyklowych i cała ta ,,ciemna strona" życia Chandlera. I nie zrozumcie mnie źle, sam pomysł na wprowadzenie tych wątków był świetny, jednak zabrakło mi tutaj dopracowania tych elementów. Myślę, że szczegółowe przedstawienie chociaż jednego wyścigu z perspektywy głównego bohatera, sprawiłoby, że czytelnik przekonałby się, że faktycznie była to wielka pasja chłopaka. Natomiast w przypadku tego drugiego elementu, zabrakło mi mocniejszego zakończenia tego wątku, ale nie będę wdawać się w szczegóły, żeby nie spoilerować tym, którzy jeszcze mają lekturę przed sobą.
Niemniej jednak nawet pomimo tych drobnych niedociągnięć, uważam, że ,,I'll be there for you" to lektura, która świetnie sprawdzi się, jako coś lekkiego do poczytania, dlatego, jeżeli lubicie takie historie lub jesteście fanami serialu ,,Przyjaciele" będzie to publikacja, która przypadnie wam do gustu.