Od Fiata po Juventus, media i władzę
Prawdziwa historia rodziny, która ukształtowała Włochy XX wieku!
Dynastia. Władza. Upadek. Agnelli - rodzina, która nie tylko stworzyła motoryzacyjne imperium, lecz także przez stulecie trzymała w rękach ekonomiczne i polityczne losy całych Włoch.
Za kulisami największych włoskich marek - Fiata, Ferrari, Juventusu - stała jedna rodzina, której ambicje wykraczały daleko poza biznes. Od wizjonerskiego Giovanniego, twórcy pierwszej włoskiej potęgi motoryzacyjnej, przez legendarnego Gianniego, symbol włoskiego stylu i la dolce vita, po współczesnego spadkobiercę Johna Elkanna - ich decyzje kształtowały losy narodu.
Ale za fasadą bogactwa i władzy kryje się historia namiętności, zdrady i osobistych tragedii. Charyzmatyczne kobiety: Virginia - arystokratka, która walcząc o opiekę nad dziećmi, nie wahała się interweniować u Mussoliniego; olśniewająca Marella - muza Capotego i ikona stylu; oraz Margherita, której bunt doprowadził do rozbicia rodzinnego imperium.
Przetrwali wojny światowe, faszyzm i terror Czerwonych Brygad, ale czy zdołali ocalić samych siebie? Nagłe śmierci, samobójstwa, uzależnienia i bezwzględna walka o władzę - oto prawdziwa cena za potęgę.
Imperium Agnellich to porywająca opowieść o jednej z najpotężniejszych europejskich dynastii, której historia jest równie fascynująca, co mroczna.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-07-02
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
To nie jest zwykła powieść. To książka o początkach istnienia Fiata, Juventusu i jednocześnie rodzinie Agnellich, włoskich bogaczach mających wpływ na zmiany polityczne i przedsiębiorcze państwa włoskiego.
Na czele tej niezwykłej familii, która zapoczątkowała wielkie motoryzacyjne imperium, stworzone w 1899 r., stał Giovanni Agnelli. Ten człowiek tak potrafił pokierować biznesem, by poprzez swoje wizje, decyzje, z kilku udziałowców Fiata stał się jedynym, tworząc trwałe podwaliny rodzinnego przedsiębiorstwa, jakie przetrwało wieki (m.inn. dwie wojny światowe, faszyzm i terroryzm Czerwonych Brygad). Ród Agnellich miał końcem XIX i w XX w. większe wpływy niż przedstawiciele stojący na czele Włoch. Dzięki pieniądzom, przez stulecia trzymał w rękach losy ekonomiczne państwa, mieszając się jednocześnie w politykę.
Trzymane twardą ręką przez Giovanniego, dziedzictwo przechodziło z pokolenia na pokolenie. Okupione było nie tylko wielkimi sukcesami, ale również skandalami oraz śmiercią niektórych jej członków. Nie zapominajmy jednak, że za wielkimi osiągnięciami stoją (w cieniu słynnych mężów) kobiety - żony.
Ta książka to dla mnie dobrze napisana, wnikliwie przeanalizowana, historia rodziny Agnellich od Giovanniego, po jego praprawnuka Johna Elkanna. Każdy członek wielkiego imperium (w skład którego wchodziło: przedsiębiorstwo motoryzacyjne Fiat, drużyna piłkarska Juventus, gazety) przyczynił się do zachowania jedność i rodzinnej solidarności. To z kolei przysłużyło się do przetrwania przemysłowej dynastii. Nie jest to powieść, lecz bardziej reportaż, fakty przedstawione przez Jennifer Clark są przedstawione w ciekawy i przystępny sposób. Nawet ja, osoba nieinteresująca się motoryzacją i piłką nożną, dałam porwać się tej pozycji. Dzięki przystępnemu językowi, czyta sie szybko i z przyjemnością.
Przeczytane:2026-06-22, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, 12 książek 2026,
Ksiazka opowiadajaca o fiacie z perspektywy odpowiedzialnych za jej sukcesy (i problemy) rodziny. Obejmuje ona trzy wieki historii rodziny, a jednoczesnie historii wloch. Ze wzgledu na perspektywe, mniejszy nacisk polozony jest na aspekty ekonomiczne oraz motoryzacyjne. Jesli wiec ktos szuka tego, moglby sie rozczarowac. Jest to bowiem ksiazka o losach bogatej rodziny. Z tego tez powodu jest moim zdaniem najcenniejsza jako studium cech oraz systemu dzialania klasy rzadzacej (arystokracji, burżuazji, klasy politycznej itd.), istniejacych sieci polaczen w tym swiecie w ktorym wszyscy sie znaja. Pokazuje tez, jak obiecuje tytul, w jaki sposob rodzina byla potezniejsza od panstwa, z jednej strony dlatego, ze jako najwiekszy pracodawca w kraju miala duzy wplyw na polityke w kraju, z drugiej strony dlatego ze rodzina zdolala wytrwac w swojej wladzy dluzej niz niektore dynastie wladcow. Podsumowujac wiec jest to fascynujaca ksiazka, ktora czyta sie bardzo dobrze.