Jak co roku, pewnego słonecznego ranka mama z córką udają się do parku, żeby spędzić dzień w cieniu wyjątkowego drzewa. Tylko we dwie. Czas upływa im na zbieraniu i podjadaniu owoców, wspinaniu się na drzewo i na pikniku. Po powrocie do domu wspólnie pieką ciasto.
To wzruszająca, mądra historia celebruje życie rodzinne. Pokazuje radość płynącą ze spędzania czasu z ukochaną osobą.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2025-04-23
,,Ja i moja Mama" to książka przepięknie wydana. Twarda oprawa, poręczny format, duże kolorowe ilustracje i cudowna, piękna i ciepła historia o mamie i jej córce.
Pewnego pięknego i słonecznego dnia mama z córką udają się do parku. Wstają wcześnie rano by tam dojechać, a następnie móc spędzić cały dzień w cieniu wyjątkowego drzewa. Bawią się i zrywają owoce. Nie jest im straszny deszcz, a po powrocie pieką pyszne ciasto.
Jest to prosta i wzruszająca opowieść o radości płynącej z przybywania z ukochaną osobą. Na podstawie tej krótkiej opowieści ukazana jest historia celebrująca życie rodzinne. Książeczka dla dzieci jest ciekawą bajeczką na dobranoc, a dla dorosłego, chwilą by zatrzymać się i docenić każdą chwilę z naszymi dziećmi. I chociaż książka przeznaczona jest dla dzieci od 0 do 2 lat, to myślę, że jest wspaniałym prezentem dla każdego bez względu na wiek.
Dla mnie ta opowieść tak prosta i zwyczajna, jest bardzo wzruszająca. Polecam!
Małe rytuały, powtarzalne czynności, które z biegiem czasu wcale nie nudzą. Zwykła codzienność, zarazem tak magiczna, przepełniona prostotą gestów i słów. Czułość, ciepło dłoni, która trzyma mocno, pewnie. Głos, niczym drogowskaz wyznaczający kierunek temu, co za chwilę. Wspólne momenty, takie co to zapisują się w sercu na długie lata. I ta najsilniejsza, najtrwalsza z więzi, której żadna odległość nie straszna - więź z mamą. O takich właśnie nieśpiesznych chwilach, które choć mają swoją powtarzalność, dających nieustającą satysfakcję, przeczytacie w przepięknie ilustrowanej książce "Ja i moja mama". Autorka Tanya Rosie opisuje w niej jeden dzień matki i córki. Udają się do parku, by spędzić wspólnie czas w cieniu wielkiego drzewna, pełnego pysznych, soczystych owoców. Nie jest to dla nich pierwsza taka wyprawa, stąd nawet przelotny deszcz im nie straszny. Czas płynie błogo i przyjemnie, na zabawie i podjadaniu słodkich owoców. A kiedy nadchodzi pora, by wrócić do domu, smaki tych chwili zamykają w pysznym cieście, nieśpiesznie przygotowanym po powrocie. "Ja i moja mama" to przepełniona ciepłem opowieść o celebrowaniu chwili. Wskazówka dla nas dorosłych, wiecznie pędzących, trwających w niedoczasie, nieobecnych duchem. Przypomnienie, o tym, by zwolnić, zwrócić uwagę na to, co prawdziwie istotne. Bo czy dziecko pragnie zapamiętać kolejną nową zabawkę, czy raczej wspólne chwile spędzone na plaży, górskie wyprawy, a może zwyczajny spacer, słodki zapach szarlotki, smak domowej śliwkowej konfitury i truskawek zerwanych w ogrodzie? Prosta historia, zamknięta w kilkunastu stronach, a tyle spraw wartych analizy. Czytajcie ją. Razem. I cieszcie się tą chwilą.
Pewnego wieczoru tata budzi córeczkę i razem boso udają się do pogrążonego w ciszy ogrodu, gdzie czeka na nich niezwykły kolczasty gość. Po chwili okazuje...
Kiedy ukochany dziadek, mieszkający za granicą, przyjeżdża z wizytą, wnuczka nie może się doczekać, aż pokaże mu wszystkie swoje ulubione miejsca: szyty...
Przeczytane:2025-05-27, Ocena: 6, Przeczytałam,
Nie ma nic cenniejszego niż wspólny czas mamy i dziecka, ten codzienny, pełen uśmiechów, małych rytuałów i ciepła. Ta książka to nie tylko piękny prezent, ale też opowieść o tych właśnie chwilach. Pokazuje, że bycie razem to nie tylko zabawa, ale też rozwój, rozmowy, bliskość.
Pełna rymów, które zostają w głowie i grafik, które cieszą oko. Ta książka przypomina, jak ważna jest mama w życiu dziecka. Warto podarować ją najmłodszym, by każdego dnia jeszcze mocniej czuli, że mama to serce ich świata.
Choć… chyba nasze dzieci już doskonale wiedzą, kim dla nich jesteśmy. 😊