Okładka książki - Jak kochać dojrzale?. Konferencje dla zakochanych, narzeczonych i małżonków

Jak kochać dojrzale?. Konferencje dla zakochanych, narzeczonych i małżonków

Czy miłość jest w życiu najważniejsza?

Czy naprawdę ten, kto nie pielęgnuje jej w sobie, jest jak... ,,cymbał brzmiący"?

Jak pogodzić ją z trudnymi emocjami, które na co dzień odczuwamy- na przykład z gniewem czy zazdrością?

Księża Krzysztof Porosło i Jacek Bernacik biorą pod lupę Hymn o miłości z Pierwszego Listu św. Pawła do Koryntian. Cechy miłości, które wymienia w nim Apostoł Narodów, są jak piękny bukiet ułożony z owoców dojrzałych roślin. Składają się na niego cierpliwość, wielkoduszność, łaskawość, brak zazdrości, pychy czy unoszenia się gniewem.

Autorzy podpowiadają, jak pielęgnować w związku te znamiona miłości, a rozważania oparte na Piśmie Świętym wzbogacają o treści z zakresu psychologii oraz o przykłady z życia, całość przyprawiając szczyptą humoru. Wszystko po to, by zachęcić czytelników do refleksji na temat niby znany, a przecież wciąż nowy i wart zgłębiania: czym jest prawdziwa i dojrzała miłość.

Książki z serii ,,Żar ognia" pochłaniam z taką samą przyjemnością, z jaką kiedyś słuchałam kazań ks. Pawlukiewicza. Odnajduję w nich tę samą umiejętność prostego a jednocześnie bardzo głębokiego rozumienia i tłumaczenia istoty relacji międzyludzkich. Bardzo polecam i tym (za)kochanym, i tym o miłości marzącym.

Maria Skonieczka, mariawampowie

Ks. Jacek Bernacik i ks. Krzysztof Porosło - posługują w Kolegiacie św. Anny w Krakowie, gdzie głoszą konferencje na dwa głosy w serii ,,Żar ognia".

Informacje dodatkowe o Jak kochać dojrzale?. Konferencje dla zakochanych, narzeczonych i małżonków:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2026-02-11
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: JAK KOCHAĆ DOJRZALE?. KONFERENCJE DLA ZAKOCHANYCH, NARZECZONYCH I MAŁŻONKÓW

Tagi: Beletrystyka - religia i duchowość Rodzina i związki - poradniki

Kup książkę Jak kochać dojrzale?. Konferencje dla zakochanych, narzeczonych i małżonków

Życie ze stratą. Pomoc dla rodziców po odejściu dzieci nienarodzonych
Krzysztof Porosło0
Okładka ksiązki - Życie ze stratą. Pomoc dla rodziców po odejściu dzieci nienarodzonych

Utrata dziecka nienarodzonego to jedno z najtrudniejszych przeżyć, jakie może spotkać rodziców. Często oprócz bólu związanego ze stratą kogoś, kogo już...

Powiedz tylko Słowo. Medytacje na msze roratnie
Krzysztof Porosło0
Okładka ksiązki - Powiedz tylko Słowo. Medytacje na msze roratnie

Publikacja jest zapisem lekko przeredagowanych homilii, które ks. Krzysztof Porosło głosił w 2020 i 2021 roku na mszach roratnich w ramach działań Duszpasterstwa...