Ok³adka ksi±¿ki - Jak kochamy? O przywi±zaniu w mi³o¶ci

Jak kochamy? O przywi±zaniu w mi³o¶ci

Ocena: 6 (1 g³osów)

Publikacja Katarzyny Loreckiej Jak kochamy? dotyczy jednego z wa¿nych aspektów zwi±zków romantycznych - stylów przywi±zania. Stanowi ona kontynuacjê zagadnieñ podjêtych w jej wcze¶niejszym ksi±¿ce Mi³o¶æ. Kocha... lubi... szanuje...? (Impuls, 2016). Autorka kompetentnie omawia tworzenie siê i dynamikê wiêzi miêdzy partnerami... [...] fragment z recenzji dr hab. Andrzej £ukasik, prof. UR

W¶ród licznych koncepcji dotycz±cych mi³o¶ci coraz wiêksz± popularno¶æ zyskuje teoria przywi±zania. To w³a¶nie w obszarze przywi±zania, które w najwiêkszym stopniu wp³ywa na to, jak w danym zwi±zku wygl±da mi³o¶æ, czêsto pojawiaj± siê trudno¶ci. Wyzwania, jakie mo¿na wówczas napotkaæ, zale¿± od tego, na ile komfortowo ludzie czuj± siê w fizycznej i emocjonalnej blisko¶ci. Teoria przywi±zania nie tylko jest tym, co pomaga lepiej zrozumieæ, czym jest dla nas mi³o¶æ i jak± drog± najczê¶ciej idziemy jej naprzeciw, lecz tak¿e wytycza kierunek mo¿liwej zmiany. A kiedy ju¿ siê wie, dok±d siê zmierza i po co, ³atwiej jest znosiæ trudy podró¿y. Mam nadziejê, ¿e ksi±¿ka ta pomo¿e Czytelnikom w odnalezieniu w³asnej, najlepszej drogi dotarcia do swojego celu.

W ksi±¿ce ,,Jak kochamy? O przywi±zaniu w mi³o¶ci" przyjrzymy siê ka¿demu ze stylów przywi±zania i temu jak siê przejawia w mi³o¶ci. Jak wp³ywa na poczucie atrakcyjno¶ci, na klimat tworzonych zwi±zków, seksualno¶æ, blisko¶æ emocjonaln±, fizyczn±, i in. Przyjrzymy siê te¿ temu co, w zale¿no¶ci od stylu przywi±zania, mo¿e pomóc zbudowaæ dobr± relacjê. Tego uczy nas teoria wiêzi, stworzona przez Johna Bowlby'iego i rozwiniêta przez innych naukowców, którzy od dziesiêcioleci zg³êbiaj± tajniki mi³o¶ci po to, by ¿y³o siê nam lepiej.

Katarzyna Lorecka

wiêcej

POLECANA RECENZJA

Kup ksi±¿kê Jak kochamy? O przywi±zaniu w mi³o¶ci

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Jak kochamy? O przywi±zaniu w mi³o¶ci - opinie o ksi±¿ce

Z autork± ksi±¿ki pt. '' Jak kochamy? O przywi±zaniu w mi³o¶ci'' Pani± Katarzyn± Loreck± mia³am bli¿sz± okazjê przyjrzeæ siê jej pedagogicznemu spojrzeniu na opisane we wcze¶niejszej ksi±¿ce wydanej przez Oficynê Wydawnicz± ''Impuls'' pt. ''Mi³o¶æ. Kocha... lubi... szanuje...?''.

Z przeprowadzonych przez nas codziennych obserwacji mo¿emy dokonaæ oceny spostrze¿enia, jak przebiegaj± wystêpuj±ce relacje pomiêdzy ma³¿onkami, rodzice- dziecko, student- wyk³adowca, pracownik- pracodawca, pielêgniarka- pacjent, lekarz-pacjent, kasjerka- klient jasno wynika, ¿e komunikacja dialogowa nie prezentuje siê najlepiej, na godnym poziomie wypowiedzi, gdy¿ ka¿da ze wskazanych przeze mnie osób nie czuje pewnej swobody w trakcie przeprowadzanej rozmowy.

Przyczyn± takiego okre¶li³abym, zachowania niepewnego jest stres, który praktycznie towarzyszy od zawsze. Mo¿e on pe³niæ funkcjê motywuj±c±, ale nie daje on poczucia 100% skuteczno¶ci czy przeprowadzona rozmowa przynios³a pozytywny oczekiwany przez nas pozytywny rezultat.

Zadajemy sobie w g³êbi wiele pytañ dotycz±cych, jak powinien przebiegaæ prawid³owy dialog, aby by³ pe³en wiarygodno¶ci, mi³o¶ci i widocznej owocnej codziennej pracy nad nim i ci±g³ym doskonaleniem go.

1. Czy w dzisiejszym ¶wiecie istnieje szansa na poprawê relacji osób, które czuj± siê zagubione we wspó³czesnym ¶wiecie osób, które nie maj± w³a¶ciwie czasu na nic, a s± poch³oniête nowymi powstaj±cymi technologiami informatycznymi?

2. Dlaczego spo³eczeñstwo ucieka od wszelkiego rodzaju relacji miêdzyludzkich?

3. Co mo¿e byæ g³ówn± przyczyn± wystêpuj±cych nag³ych zmian we wspó³czesnej spo³eczno¶ci, która to ma bardzo widoczne i wyra¼nie rzucaj±ce siê na pierwszy rzut oka k³opoty z nawi±zaniem pierwszego kontaktu?

Te pytania nasunê³y mi siê po zapoznaniu z tê oto bardzo dobrze dostrze¿on± problematyk±, któr± podejmuje, siê Pani Katarzyna Lorecka opisuj±c realia prawdziwo¶ci w III czê¶ciach spostrze¿enia na temat okazywanej mi³o¶ci, w jaki sposób potrafimy kochaæ i czy umiemy kochaæ i o przywi±zaniu, które odgrywa znacz±c± rolê w ¿yciu codziennym i partnerskim.

Pani Katarzyna w prawid³owy sposób rozwa¿a wzorce mi³osne, sposoby na mi³o¶æ, przyk³ady odpowiednio dobrane do sytuacji potwierdzaj±, ¿e jest bardzo dobrym obserwatorem ¿ycia spo³ecznego, partnerskiego, nie boi siê pisaæ prawdy, która niestety jest trudna w akceptacji i prowadzi czasem do k³ótni poprzez nieporozumienia.

Mo¿emy, z bliska przygl±dn±æ siê jak przebiegaj± relacje w do¶wiadczeniu zawodowymi Pani Katarzyny, gdy¿ dostrzega ona wiele aspektów z w³asnego punktu widzenia, a tym, co dla nas niewidoczne, je¶li chodzi o budowanie codziennych relacji.

Jak dla mnie ¶wietnie zosta³y opracowane æwiczenia w czê¶ci III dotycz±ce stosowania strategii buforowania. S± bardzo motywuj±ce do dzia³ania, a dziêki temu mo¿emy wiele zyskaæ w relacjach partnerskich.

W 2 pozosta³ych czê¶ciach poznamy, czym jest i jak± rolê odrywa styl przywi±zania oraz jak± funkcjê spe³nia w zwi±zkach.

Elementem dodatkowym s± tutaj doskonale zestawiony aneks, spis rysunków, tabel, bibliografia opracowana w dwóch jêzykach: polskim oraz angielskim.

Lubiê, kiedy autorzy stosuj± wiedzê praktyczn± i teoretyczn± opart± na zawodowych oraz na w³asnych przyk³adach, a Pani Katarzyna Lorecka jest na to idealnym, doskona³ym oraz przy tym skromnym pedagogicznym przyk³adem, na udowodnienie na to, ¿e ka¿dy Czytelnik mo¿e, a nawet jest po czê¶ci dla siebie autorytetem o ile, je¶li nie pozna siebie do koñca.

To ksi±¿ka, któr± warto przeczytaæ.

Inne ksi±¿ki autora
Kolekcjoner krzywd. Ukryty narcyzm a mi³o¶æ i seksualno¶æ
Katarzyna Lorecka0
Ok³adka ksi±zki - Kolekcjoner krzywd. Ukryty narcyzm a mi³o¶æ i seksualno¶æ

Ludzie pytani o to, z kim kojarzy im siê s³owo ,,narcyz", zwykle wspominaj± kogo¶ ze znajomych, kto zalewa media spo³eczno¶ciowe fal± selfie i autopromocji...

Mi³o¶æ Kocha... lubi... szanuje...?
Katarzyna Lorecka0
Ok³adka ksi±zki - Mi³o¶æ Kocha... lubi... szanuje...?

Z recenzji  dr hab. Andrzej £ukasik, prof. UR - Zak³ad Psychologii Uniwersytet Rzeszowski O czym jest ksi±¿ka Katarzyny Loreckiej...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje