Jak smakuje rok. Wiosna. Lato. Jesień. Zima

Ocena: 0 (0 głosów)

Marcin Molik nauczy czytelników, jak w prosty sposób wyczarować smaczne dania z tego, co natura
ma akurat teraz do zaoferowania.

Fine dining, kuchnia molekularna, casual dining, fast food – trendy kulinarne pojawiają się i znikają.
Jest jednak jeden motyw, który jest zawsze aktualny, ożywia kuchnię i filozofię gotowania. Jest to
sezonowość. Czy jest coś, co przywołuje chłodną wiosenną bryzę i kuszące aromaty kwitnących
kwiatów lepiej niż jagnięcina, szparagi i morele? Co poprawia nastrój w chłodny, jesienny wieczór
lepiej niż gulasz z warzyw korzeniowych lub pieczona wołowina z aksamitnym purée z selera? A jeśli
zima niesie ze sobą ponure widoki i porywające wiatry, przynajmniej zapowiada początek sezonu
truflowego. „Jak smakuje rok” to książka, dzięki której będziecie mogli rozsmakować się w
sezonowej kuchni, niekoniecznie tak oczywistej, jakby mogło się to wydawać na pierwszy rzut oka.

Szefowie kuchni nigdy nie przestają szukać inspiracji. Znajdują ją w dziecięcych wspomnieniach o
tzw. „comfort food”, podróżach i daniach, które podziwiamy. Ale najlepszą motywacją i jednocześnie źródłem fantastycznych produktów jest sama matka natura. Jeśli ktoś szuka inspiracji w naturze, źródło jego kreatywności nigdy nie wyschnie.

To jest filozofia gotowania Marcina Molika. Sezonowe, lokalne produkty są dla niego inspiracją. Od
nich zaczynają się pomysły na potrawy z mięs, ryb czy nabiału. Wydawać by się mogło, że to trudna
sztuka, że są produkty, których nie da się w domu dobrze przygotować. Marcin Molik w swojej
książce zdradza kilka tajemnic szefów kuchni, które powodują, że dzięki prostym zabiegom
gotowanie wykwintnych potraw staje się  łatwe.

Każdy z przepisów z książki „Jak smakuje rok” oparty jest na wybranym produkcie sezonowym. Czy
wyobrażaliście sobie, że z malin można zrobić chłodnik? Albo ptasie mleczko z dyni? Kurki prażone
są świetnym dodatkiem do deserów, a świąteczne śledzie można zrobić w wiśniówce.

Konsultacje:

Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka, psychodietetyczka. Uwielbia smaczne i świeże produkty
sezonowe. Propagatorka idei, że jeść można prawie wszystko, byleby z umiarem. Jedna z założycielek grupy dietetyczek „kobiety bez diety”. Prowadzi audycję „Z gruszki i z pietruszki” w Radio Kolor.

Aleksandra Błędowska – absolwentka dietetyki, promotorka zdrowego stylu życia, smacznego, a
zarazem racjonalnego jedzenia. Gotuje z pasją tak, aby podczas przygotowania potraw zachować jak najwięcej potrzebnych nam składników. Aby to, co świeże nie straciło smaku, zapachu, aby było po prostu zdrowe i smaczne.

Informacje dodatkowe o Jak smakuje rok. Wiosna. Lato. Jesień. Zima:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2019-09-11
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788381321211
Liczba stron: 288

Tagi: bóg Potrawy według składników

więcej

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Jak smakuje rok. Wiosna. Lato. Jesień. Zima

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Jak smakuje rok. Wiosna. Lato. Jesień. Zima - opinie o książce

Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
The Paper Dolls
Natalia Grzegrzółka
The Paper Dolls
Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow
Słowa wdzięczności
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy