Okładka książki - Jamniki. O małych pieskach, które naprawdę się liczą

Jamniki. O małych pieskach, które naprawdę się liczą

Pełna energii opowieść o liczeniu z udziałem psów w przezabawnych przebraniach - zainspirowana prawdziwymi marszami jamników!

Ile psów potrafisz policzyć?

Jamniki poprzebierane za ptaki, pszczoły, książki czy dinozaury są już gotowe na bardzo wyjątkowy spacer! Policz pieski na każdej stronie i dołącz do zabawy - jeśli chcesz, możesz nawet śpiewać i szczekać razem z nimi piosenkę o jamnikach.

W końcowej części książki przedstawiono kilka informacji na temat wielkości, umaszczenia tej jedynej w swoim rodzaju rasy oraz zdjęcie ukochanego jamnika autorki, Harry'ego. Stephanie Calmenson, autorka uwielbianych klasyków, przedstawia uroczą książkę, która idealnie nadaje się do głośnego czytania.

Sięgnij po tę książkę, jeśli lubisz:

- urocze psy ubrane w kostiumy (idealne jako inspiracja!)

- książki edukacyjne (nauka liczenia dla dzieci),

- książki obrazkowe dla wszystkich miłośników jamników.

Jamniki są długie i niskopodłogowe, ale to stworzenia wielkiego ducha. Na całym świecie obchodzi się ich święta i festiwale, takich jak ten przedstawiony w niniejszej książce. Jamniki są wdzięcznym obiektem malowideł, rzeźb, fotografii. Ulubionymi bohaterami dzieł znanych artystów i pisarzy. W Niemczech znajduje się nawet muzeum jamników, w którym zgromadzono tysiące przedmiotów związanych z tą rasą. Te zwycięskie, parówkowate cuda są kochane przez wielu ludzi. Trzeba to szeroko rozszczekać!

Informacje dodatkowe o Jamniki. O małych pieskach, które naprawdę się liczą:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-03-11
Tytuł oryginału: Dozens of Dachshunds

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Opowieści o zwierzętach i przyrodzie dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Jamniki. O małych pieskach, które naprawdę się liczą

Jamniki. O małych pieskach, które naprawdę się liczą - opinie o książce

Avatar użytkownika - _read_andzia_
_read_andzia_
Przeczytane:2026-03-19, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2026,

Zauważyliście, że od kilku miesięcy utrzymuje się "moda" na jamniki?

Szczególnie w Pepco pojawiło się mnóstwo produktów nawiązujących do tych śmiesznych piesków.

Książeczka "Jamniki o małych pieskach, które naprawdę się liczą" zawiera dużo różnych jamników, co mnie osobiście zaskoczyło, bo myślałam, że istnieje tylko jeden - czarny podpalany.

Dzięki wielu obrazkom i zabawnym wierszykom dzieci uczą się liczyć w bardzo przyjemny sposób.

Sam widok jamnika, który jest wyjątkowy, bo taki długi, parówkowaty, wywołuje u dzieci uśmiech na twarzy, szczególnie jeśli nigdy wcześniej ich nie widziały.

Jamniki to zabawne i odważne zwierzaki! Są bardzo ciekawe świata.

Te w książce uwielbiają pikniki, maskarady ale i parady, co widać w prawdziwym życiu jak np Marsz jamników, odbywający się w Krakowie, gdzie jest ich Światowa Stolica.

Bardzo polecamy książkę, dzieciaki ją

uwielbiają!

Avatar użytkownika - baska
baska
Przeczytane:2026-03-16, Ocena: 5, Przeczytałam,
To urocza książeczka dla najmłodszych, w której główną rolę grają... oczywiście jamniki. I to w ilościach absolutnie nie do ogarnięcia! Na każdej stronie pojawia się ich mnóstwo! Przebrane, biegające, bawiące się i tworzące zabawne scenki, które aż chce się oglądać razem z dzieckiem.

Tekst jest lekko wierszowany i sprytnie połączony z cyframi, dzięki czemu maluch może przy okazji trochę poćwiczyć liczenie. Na przykład dwa jamniki przebrane za hot-dogi, cztery jamniki w strojach... i tak dalej. Nauka liczenia pojawia się tu zupełnie naturalnie, między jedną a drugą ilustracją.

Ogromnym atutem książki są duże, piękne ilustracje, które można długo oglądać i wyszukiwać na nich kolejne jamniki. Na końcu znajdziemy też planszę pokazującą różne typy jamników ich maści, umaszczenia, a nawet poziom ich charakterystycznej ,,niskopodłogowości". Poznajemy też jamnika przyjaciela autorki, a przy okazji dowiadujemy się, że jamniki mają swoje święta i festiwale.

Krótka, urocza książeczka w twardej oprawie, idealna dla najmłodszych czytelników i do wspólnego oglądania.

Avatar użytkownika - Zfascynacjaoksia
Zfascynacjaoksia
Przeczytane:2026-03-10, Ocena: 6, Przeczytałam,

Przepiękna, kojąca i nadzwyczaj rozczulająca! "Jamniki. O małych pieskach, które naprawdę się liczą" to przeurocza pozycja dla najmłodszych, której nie sposób nie pokochać już od pierwszego obejrzenia! Zdecydowanie, jest to publikacja idealna dla wszystkich fanów piesków, a co najciekawsze, została zainspirowana prawdziwymi paradami jamników. Wyróżnia się ona dużym magnetyzmem, rozwija zmysł estetyczny, funduje masę radości, wycisza, a przy tym łagodnie i przyjemnie wprowadza w świat liczenia. Zapewniam, iż nauka matematyki jeszcze nigdy nie była tak przyjemna i ekscytująca!

Szata graficzna jest absolutnie fenomenalna! Ilustracje są tak urocze, słodkie, o idealnie dobranej kolorystyce, jaka nie przytłacza, ale skutecznie przyciąga uwagę dziecka, że lektura stanowi wyjątkową przyjemność. Każda rozkładówka ukazuje grupę jamników w innych rozkosznych przebraniach. Spotkamy tu między innymi czworonogi przebrane za hot dogi, desery lodowe, urocze ptaszki, pszczółki, a nawet za książki, czy za superbohaterów w barwnych pelerynach.

Samego tekstu natomiast jest niewiele, a ogromnego uroku nadają mu przyjemne rymy, dzięki którym słowa błyskawicznie wpadają w ucho. Bezsprzecznie, ta przepiękna, kojąca książeczka, która zachwyci zarówno dzieci, jak i ich rodziców, wspaniale udowadnia, iż nauka przez zabawę to najwspanialsza forma. Ogromne brawa należą się także za ukazanie niepełnosprawności, która wcale nie wyklucza chorych z normalnego życia, mogą oni brać udział w rozmaitych aktywnościach, tak samo jak zdrowi. Dzięki temu książka rozwija także empatię, szacunek oraz tak ważną tolerancję.

,,Jamniki. O małych pieskach, które naprawdę się liczą" to urocza, pięknie zilustrowana książka, która będzie idealnym wstępem do nauki liczenia. Ta wyjątkowa publikacja wspaniale wspiera rozwój emocjonalny najmłodszych, a także rozbudza szeroko pojętą miłość do książek oraz szacunek do zwierząt czy tolerancję wobec odmienności. Gwarantuję, że ta śliczna pozycja błyskawicznie skradnie Wasze serca!?

Kto lubi pieski? ? To oczywiście pytanie retoryczne, bo innych odpowiedzi nie przyjmuję ???

Ze mnie psiara jakich mało ??.

"Jamniki", to świetnie wydana książka o... jamnikach! Te ilustracje tak chwytają za oko, że mam chęć podziwiać je wciąż i wciąż ?.

Rymowane historyjki o tychże psach znajdują się na każdej stronie i dla mnie to lektura na 10 minut, ale dla dziecka, odpowiednio dozowana myślę, że wystarczy na dwa wieczory.

Na końcu znajdziemy też trochę nauki i różne odmiany jamników, o części nawet nie miałam pojęcia.

Takich historii chciałabym słuchać! ? (Albo czytać).

Bezik upsiożsamia się z innymi kumplami, więc dzielnie bierze udział w modelingu ??

Za egzemplarz dziękuję @mediarodzina.wydawnictwo ?

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2026-03-04, Ocena: 6, Przeczytałem,

,,Czasem wystarczy mokry nos i wierne spojrzenie, by świat stał się prostszy."

,,Najpiękniejsza miłość ma cztery łapy."

,,Bóg stworzył jamniki, żeby udowodnić, że poczucie humoru to jedna z Jego najlepszych cech."

Jeśli myślisz, że to ty rządzisz w domu, spróbuj powiedzieć to jamnikowi."

,,Jamnik nie jest niski. On po prostu jest bliżej serca."

Jamniki - o małych pieskach, które naprawdę się liczą to urocza i przepięknie wydana książeczka dla najmłodszych czytelników skupiająca się na opisie pikniku dla tych małych stworzonek organizowanym corocznie w Nowym Jorku.

To nie tylko okazja do spotkania dla właścicieli czworonogów , lecz także szansa na wykazania się kreatywnością ponieważ zwierzęta ubrane są w niezwykle kostiumy - od hot dogów aż po dinozaury.

Co ważne dzieci mogą poznać kolejne liczebniki sprawdzając ile piesków jest na poszczególnych obrazkach.

To książeczka, która bawi kolorami i pomysłowością ilustracji, uczy liczenia w naturalny i przyjemny sposób, a przy okazji przemyca wiedzę o rasie. Jest idealna do wspólnego czytania - do śmiechu, wskazywania palcem kolejnych przebranych psiaków i rozmów o tym, jak wyjątkowe potrafią być te ,,małe pieski, które naprawdę się liczą".

Na koniec Stephanie Calmenson opowiada o kilku ciekawostkach związanych z rasą oraz pokazuje zdjęcie swojego przyjaciela o imieniu Harry. ???

Opad
Opad