Jedzenie, mity i nauka

Ocena: 4 (1 głosów)

Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych substancji?

Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między prawdą a fałszem. W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy - od śniadań do słodkości - są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.

Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma ,,Moderna Läkare" oraz pisała artykuły popularnonaukowe.

Informacje dodatkowe o Jedzenie, mity i nauka:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2019-04-10
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788366140295
Liczba stron: 160
Tytuł oryginału: Mat, myt, vetenskap: läkarens recept / Food, Myth & Science

Tagi: bóg Gotowanie kulinaria itd.

więcej

Kup książkę Jedzenie, mity i nauka

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Jedzenie, mity i nauka - opinie o książce

Avatar użytkownika - niepoprawnaroman
niepoprawnaroman
Przeczytane:2019-07-24, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2019,

Jedzenie to nasza obsesja. Lubimy zjeść dobrze, sycąco i smacznie. Wydajemy o nim książki, rozmawiamy, wymieniamy się przepisami, niektórzy w gotowaniu odnajdują sens życia. Ludzie idą do szkól gastronomicznych, na kursy, wybierają dietetykę jako kierunek studiów. Jedzenie ta ważna, integralna i nierozłączna część naszej codzienności.
 

Frida Duell w swojej książce postanowiła rozprawić się ze wszystkimi mitami i przesądami, które od lat wśród nas krążą, a także, przybliżyć laikowi wiedze na temat jedzenia, a dokładniej to minerałów, mikro i makroelementów. Poczytamy tutaj o tzw. superfood, oleju kokosowym (który był wychwalany) czy kawie. Autorka dużo miejsca przeznaczyła na to, aby dokładnie i w prosty sposób scharakteryzować białka, tłuszcze i węglowodany.


Byłam bardzo ciekawa tej pozycji. Co  chwilę dochodzą do mnie przeróżne mity na temat jedzenia, które po kilku latach diametralnie się zmieniają. Brakowało mi jednego, rzetelnego źródła (nie opracowań naukowych) które mogłabym polecić także mojej mamie, babci, koleżance, siostrze czy cioci. Czegoś, co przybliży osobie, która chcę zmienić swoje nawyki żywieniowe, wszystkie potrzebne informacje, nie zanudzi i zostanie w głowie na dłużej. Właśnie taka jest książka „Jedzenie, mity i nauka”. Przyznam, że nad niektórymi zagadnieniami musiałam dłużej się pochylić, a także skonsultować ze znajomą dietetyk, bo całkowicie burzyły mój dotychczasowy światopogląd i zmieniły postrzeganie pewnych składników w kuchni.

 

 

 


Co mi najbardziej zapadało w pamięć po lekturze książki Fridy Duell? Oprócz wiedzy, którą mam jeszcze z czasów wykładów z dietetyki to bardzo spodobało mi się, jak autorka w sposób rzeczowy i rzetelny, przytaczając wyniki badań, obala mit aspartanu (kto chociaż raz nie słyszał, że jest rakotwórczy?) i przeróżnych słodzików, których używamy zamiast cukru.


Na uwagę zasługuje również wydanie tej pozycji – „Jedzenie, mity i nauka” to książka, którą nie tylko przyjemnie się czyta, ale i rozpieszcza zmysły wzrokowe. Twarda oprawa kusi, a piękne zdjęcia, najważniejsze zdania na akapicie czy wyróżnione ciekawostki powodują, że ta pozycja jest i miła dla oka. Frida Duell umieściła w niej również kilka przepisów. Nie oglądajcie ich gdy jesteście głodni, bo ślinka Wam pocieknie i będziecie chcieli zjeść wszystko.

 

 

 


„Jedzenie, mity i  nauka” to książka idealna dla wszystkich – nie tylko tych niedoświadczonych, ale także dla tych, którzy jakieś podstawy znają. Mity, które obala autorka i fakty, które przedstawia – intrygują.

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
Olga
Ewa Hansen ;
Olga
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy