Okładka książki - Jeżyk Franek. Dzień z babcią i dziadkiem

Jeżyk Franek. Dzień z babcią i dziadkiem

Franek to przedszkolak w dżinsowych ogrodniczkach i czerwonych trampkach. Nie zawsze ma ochotę na porządki, mycie zębów czy wizytę u lekarza. Uwielbia jednak dowiadywać się nowych rzeczy i spędzać czas z przyjaciółmi!

Każda książka to oddzielna historia, która opisuje sytuacje z życia codziennego Franka. Jeżyk się uczy, jak razić sobie z problemami, doświadcza różnych emocji, poznaje otaczającą go rzeczywistość.

Franka czeka niezwykły dzień. Spędzi go z babcią i dziadkiem. Nie może się doczekać, bo babcia zaplanowała prawdziwy piknik, a dziadek puszczanie latawca. Niestety plany Franka psuje deszcz. Jednak babcia i dziadek zawsze wiedzą, jak sprawić by ich wnuk był zadowolony.

Informacje dodatkowe o Jeżyk Franek. Dzień z babcią i dziadkiem:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2025-01-15

Tagi: Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Jeżyk Franek. Dzień z babcią i dziadkiem

Jeżyk Franek. Dzień z babcią i dziadkiem - opinie o książce

Avatar użytkownika - zaczytanamonia92
zaczytanamonia92
Przeczytane:2025-03-17, Ocena: 6, Przeczytałem,

Jeżyk Franek, z wielką radością oczekuje na swój wyjazd do ukochanych dziadków. Zabiera same najpotrzebniejsze rzeczy a pakowanie, sprawia mu ogromną radość. Maluch, zaplanował już dokładnie jak spędzi czas i nie dopuszcza do siebie myśli, że coś mogłoby pójść nie tak. Ku jego przerażeniu, z nieba nagle zaczął padać deszcz a plany o puszczaniu latawca oraz pikniku, rozpływają się równie szybko. By zająć czymś Frania, dziadkowie zgodnie wyszukują mu innych, równie interesujących zadań. Zaskoczony jeżyk, nawet nie zauważył, że przestało padać, ponieważ w tym czasie bawił się świetnie. Jego dzień był nie mniej aktywny niż zakładał, a także równie wspaniały jak tego oczekiwał.

Kto ma lub miał na pokładzie przedszkolaka, ten wie, jak dzieci reagują, gdy coś idzie nie zgodnie z ich założeniem. Złość, rozczarowanie i żal, to nie jedynie elementy, które towarzyszą nagłemu pogorszeniu nastroju. Zajęcie czymś malucha w tym czasie, wydaje się być jedynym sensownym rozwiązaniem. Tak też robią dziadkowie. Skoro plany wnuczka nie wypaliły, oni postarają się temu jakoś zaradzić. Babcia, urządza obiecany piknik w kuchni a dziadek uczy Frania, składać i puszczać samolot. Śmiechom nie ma końca, a pomimo zmiany planów, maluch jest zachwycony minionym dniem. Zabrakło mi jedynie, elementu wyjaśnienia ze strony dziadków bądź taty, że nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli i trzeba umieć to zaakceptować. To dopowiedziałam już mojemu synkowi, sama. Pomimo tego, uważam książeczkę za wartą uwagi. Jak każda z tej serii, jest pięknie wydana i bogato ilustrowana.

Jeżyk Franek. Pierwszy dzień w przedszkolu
Katarzyna Keller0
Okładka ksiązki - Jeżyk Franek. Pierwszy dzień w przedszkolu

Franek i przyjaciele. Przegrany mecz
Katarzyna Keller0
Okładka ksiązki - Franek i przyjaciele. Przegrany mecz

Franek jest smutny. Nie chce iść na trening, bo jego drużyna zawsze przegrywa. Tata prosi jeżyka, żeby się nie zniechęcał. Na treningu niespodziewanie...