Okładka książki - Kolumbowie rocznik 20

Kolumbowie rocznik 20

Inne wydania:

Twórczość Romana Bratnego (ur. 1921) związana jest w świadomości czytelnika z okupacją. Ale nie tylko dlatego, że od pierwszego tomu wierszy pt. "Pogarda", wydanego w postaci konspiracyjnego druku, aż po tom opowiadań "Przeszło, nie minęło" (MON 1967) autor obraca się w kręgu problematyki okupacyjnej. Stało się tak głównie za sprawą powieści "Kolumbowie rocznik 20" ( łączny dotychczasowy nakład ponad ćwierć miliona egzemplarzy), ogromnie popularnej, wielokrotnie wznawianej i tłumaczonej na języki obce, w której scenę historycznych wydarzeń potrafił autor zaludnić postaciami żywymi i barwnymi - jako pierwszy z pisarzy zaspokoił potrzebę oddania sprawiedliwości patriotycznej młodzieży akowskiej.

Informacje dodatkowe o Kolumbowie rocznik 20:

Język oryginału: Polski

Kup książkę Kolumbowie rocznik 20

Kolumbowie rocznik 20 - opinie o książce

" [...] Siekiera, motyka, bimber, szklanka,
W nocy nalot, w dzień łapanka,
Siekiera, motyka, piłka, młot,
Wracaj, draniu, wreszcie stąd... [...]"

Książkę "Kolumbowie rocznik 20" Romana Bratnego polecił mi mój tata. Widząc, jak bardzo interesuje mnie Powstanie Warszawskie, powiedział, że powinnam ją przeczytać. I to był strzał w dziesiątkę. Dziękuję tato za polecajkę, a tobie ciociu, za jej pożyczenie.
Wydanie książki "Kolumbowie rocznik 20" Romana Bratnego mam w trzech tomach. Zostały wydane we wrześniu 1970 roku. Także są wiekowe.
Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami, moją opinią dotyczącą pierwszej części. Jest to dosyć trudna lektura, napisana specyficznym językiem. Opowiada o czasach bardzo trudnych dla całej Polski, czyli do końca roku 1943. A właściwiej do sylwestra 1943/1944.
Dzięki autorowi możemy przyjrzeć się z bliska dorastającej młodzieży, która bohatersko próbowała przeżyć w czasie drugiej wojny światowej. Poznałam wyjątkowe osoby, między innymi: Kolumba, który na początku wojny miał zaledwie 16 lat, Jerzego, Zygmunta i Baśkę. Historia Baśki najmocniej mną wstrząsnęła. Trafiła w ręce prawdziwych katów. Czy wyszła z tego cało? Czy każdy z nich należał do żołnierzy Armii Krajowej? Poznajemy ich rozterki, zawody, radości i smutki. Czy każdy tutaj gra do jednej bramki?
Jeżeli tak jak ja interesujecie się drugą wojną światową, to koniecznie powinniście zobaczyć świat stworzony przez Romana Bratnego.

Rok 199?, czyli dziura w płocie
Roman Bratny0
Okładka ksiązki - Rok 199?, czyli dziura w płocie

Historia buntu w Stoczni Gdańskiej widziana oczami rewizora....

Wśród nocnej ciszy
Roman Bratny0
Okładka ksiązki - Wśród nocnej ciszy

To wszystko zaczęło się w Polsce. W latach siedemdziesiątych. Była taka "pasterka", było trzydziestu milczących, zaprzysiężonych świadków zbrodni. Autentyczne...