Twórczość Romana Bratnego (ur. 1921) związana jest w świadomości czytelnika z okupacją. Ale nie tylko dlatego, że od pierwszego tomu wierszy pt. "Pogarda", wydanego w postaci konspiracyjnego druku, aż po tom opowiadań "Przeszło, nie minęło" (MON 1967) autor obraca się w kręgu problematyki okupacyjnej. Stało się tak głównie za sprawą powieści "Kolumbowie rocznik 20" ( łączny dotychczasowy nakład ponad ćwierć miliona egzemplarzy), ogromnie popularnej, wielokrotnie wznawianej i tłumaczonej na języki obce, w której scenę historycznych wydarzeń potrafił autor zaludnić postaciami żywymi i barwnymi - jako pierwszy z pisarzy zaspokoił potrzebę oddania sprawiedliwości patriotycznej młodzieży akowskiej.
Wydawnictwo: 0
Data wydania: 1970-09-01
Tytuł oryginału: Kolumbowie rocznik 20
Język oryginału: Polski
To wszystko zaczęło się w Polsce. W latach siedemdziesiątych. Była taka "pasterka", było trzydziestu milczących, zaprzysiężonych świadków zbrodni. Autentyczne...
Przeczytane:2025-09-24, Ocena: 5, Przeczytałam, 2025, 52 książki 2025, 26 książek 2025, 12 książek 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 8/10, Mam, Książka 2025, Literatura piękna 2025,
" [...] Siekiera, motyka, bimber, szklanka,
W nocy nalot, w dzień łapanka,
Siekiera, motyka, piłka, młot,
Wracaj, draniu, wreszcie stąd... [...]"
Książkę "Kolumbowie rocznik 20" Romana Bratnego polecił mi mój tata. Widząc, jak bardzo interesuje mnie Powstanie Warszawskie, powiedział, że powinnam ją przeczytać. I to był strzał w dziesiątkę. Dziękuję tato za polecajkę, a tobie ciociu, za jej pożyczenie.
Wydanie książki "Kolumbowie rocznik 20" Romana Bratnego mam w trzech tomach. Zostały wydane we wrześniu 1970 roku. Także są wiekowe.
Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami, moją opinią dotyczącą pierwszej części. Jest to dosyć trudna lektura, napisana specyficznym językiem. Opowiada o czasach bardzo trudnych dla całej Polski, czyli do końca roku 1943. A właściwiej do sylwestra 1943/1944.
Dzięki autorowi możemy przyjrzeć się z bliska dorastającej młodzieży, która bohatersko próbowała przeżyć w czasie drugiej wojny światowej. Poznałam wyjątkowe osoby, między innymi: Kolumba, który na początku wojny miał zaledwie 16 lat, Jerzego, Zygmunta i Baśkę. Historia Baśki najmocniej mną wstrząsnęła. Trafiła w ręce prawdziwych katów. Czy wyszła z tego cało? Czy każdy z nich należał do żołnierzy Armii Krajowej? Poznajemy ich rozterki, zawody, radości i smutki. Czy każdy tutaj gra do jednej bramki?
Jeżeli tak jak ja interesujecie się drugą wojną światową, to koniecznie powinniście zobaczyć świat stworzony przez Romana Bratnego.