To miało być kolejne nudne lato spędzone w cieniu rozłożystego drzewa i kwaśnego uśmiechu ciotki Erwiny. A przynajmniej tak się wydawało rodzeństwu: Dawidowi, Emilce i Tymkowi, którzy jak za karę, co roku jeździli do ciotki na wakacje. Tymczasem to, co zdarzyło się następnego dnia po rozpakowaniu przez nich walizek, przerosło ich najśmielsze oczekiwania.
Gdy ich ciotka znika w tajemniczych okolicznościach, rodzeństwo jest zmuszone szukać wskazówek i rozwiązywać zagadki, żeby ją odnaleźć. Nieoczekiwanie odkrywają zupełnie inny świat, który wciąga ich w wir niebezpiecznych przygód. Okazuje się, że nikt z ich rodziny nie jest tym, za kogo go uważali.
Czy dzieci zdołają ocalić ciotkę Erwinę? Czy będą gotowi stawić czoła wyzwaniom i trudom wędrówki, by zmierzyć się z prawdą o swojej rodzinie i sobie samych?
„Komnata cienia” to fantastyczna opowieść o przygodach, sekretach, magii i naturze, ale nie tylko! To także historia o sile rodzinnych więzi i odwadze, która uśpiona tkwi w każdym z nas...
Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2025-10-09
Dawid, Emilka i Tymek pojechali do ciotki Erwiny na wakacje. Miało być to kolejne nudne lato, jednak tym razem było inaczej - ciotka zniknęła... Dzieci poszukiwały wskazówek, aby odnaleźć Erwinę i wtedy odkrywają zupełnie inny świat do którego przenieśli się przez drzewo nazwane przez nich Stefan. To tam okazuje się, że tak naprawdę nie wiedzieli kim jest ich rodzina.
W nowym świecie spotykają dwójkę młodych ludzi Dantona i Emmę, którzy podążają za nimi w tej ciężkiej i pełnej tajemnic wędrówce. Lenart ich wujek o którym dopiero się dowiedzieli, prowadzi ich i pomaga poznać ten świat. Unicornusy, magia, księżniczki to wszystko jest dla nich coś nowego, a zarazem okazuje się czymś tak bliskim.
Czy zdołają pokonać Władcę Cienia? Czy uratują świat przed mrokiem? Czy powrócą miłość, jasność i dobrobyt? Jaką misję mają przed sobą?
Jest to część pierwsza historii trójki rodzeństwa, w której dowiadują się kim oni są, kim jest ich rodzina i co takiego mają do wykonania. Czy uda się uratować ten świat? Tego tutaj się nie dowiemy. Na wiele pytań znajdziemy odpowiedź dopiero w części drugiej, na którą już sama się nie mogę doczekać.
Książka naprawde mocno mnie zaciekawiła, te tajemnice, mrok i poznawanie swoich korzeni oraz przeznaczenia wciągnęła mnie bez reszty. Dosłownie jest to książka na jeden wieczór, ponieważ liczy niecałe 150 stron i z wielką niecierpliwością czekam na kolejną. Zakończenie nie daje nam odpowiedzi, lecz wstęp do tego co zacznie się dziać w części drugiej. Jest oznaczona jako literatura dziecięca, ale myślę, że młodzież jak i niejeden dorosły bardzo się nią zaciekawi tak jak ja.
Polecam i z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy. ?
Przejść albo nie przejść – oto jest pytanie… A co, jeśli bycie człowiekiem jest karą najgorszą z możliwych? Jeśli ciało to nasza cela, świat...
Zapnijcie pasy! Ta historia to rollercoaster nieziemskich przygód i absolutnie kosmicznych emocji! Życie na Marsie toczy się monotonnym rytmem...
Przeczytane:2026-01-25, Ocena: 5, Przeczytałem,
🦄🪽🦄 Recenzja 🦄🪽🦄
📖 Katarzyna Cholewa – „Komnata cienia”
🏷️ Wydawnictwo: Alternatywne
@wydawnictwoalternatywne
🦄🪽🦄🪽🦄🪽🦄🪽🦄🪽🦄🪽
" -No to lecimy z tematem - oznajmił Dawid i mimo że to, co się działo, nie było jeszcze dla niego realne, poczuł, że ciąży na nich obowiązek spotkania się z nieznanym, a odpowiedzialność za przyszłe decyzje spoczywać będzie głównie na jego
ramionach. Był w końcu najstarszy..."
Już od pierwszych stron czuć, że to nie będzie zwykła historia o wakacjach u ciotki. „Komnata cienia” bardzo szybko skręca w stronę tajemnicy, magii i przygody, przez co trudno się od niej oderwać. Zamiast spokojnego lata dostajemy zagadkowe zniknięcie i wydarzenia, które całkowicie wywracają świat bohaterów do góry nogami.
Dawid, Emilka i Tymek trafiają do świata, o którego istnieniu nie mieli pojęcia, a razem z nimi czytelnik odkrywa, że nic nie jest takie, jakim się wydawało. Sekrety rodzinne, magia, niebezpieczna wędrówka i poczucie, że stawką jest coś naprawdę ważnego sprawiają, że chce się czytać dalej i dalej. Bardzo podobało mi się to, że bohaterowie są zwyczajni, a mimo to muszą wykazać się odwagą i współpracą, nawet wtedy, gdy sami nie do końca wiedzą, co robią.
🦉 Co znajdziemy w książce:
🧒 troje rodzeństwa: Dawid, Emilka i Tymek
🌳 wakacje, które miały być nudne… a wcale takie nie są
❓ tajemnicze zniknięcie ciotki Erwiny
🧩 zagadki, wskazówki i odkrywanie sekretów
✨ przejście do zupełnie innego, magicznego świata
🧙♂️ magia, niezwykłe istoty i fantastyczne motywy
👨👩👧👦 rodzinne tajemnice i odkrywanie własnego pochodzenia
⚔️ niebezpieczna przygoda i próby odwagi
🌑 lekki mrok i klimat tajemnicy
📖 otwarte zakończenie, które zachęca do sięgnięcia po kolejny tom
Książka jest krótka, ale konkretna idealna na jeden wieczór. Akcja toczy się szybko, nie ma zbędnych opisów, a klimat tajemnicy i delikatnego mroku naprawdę robi robotę. Zakończenie nie daje gotowych odpowiedzi, tylko rozbudza ciekawość i sprawia, że od razu chce się poznać dalszy ciąg tej historii.
Styl autorki jest lekki i bardzo przystępny, dzięki czemu książkę czyta się błyskawicznie. Katarzyna Cholewa nie komplikuje niepotrzebnie fabuły ani języka wszystko jest jasne i zrozumiałe, idealnie dopasowane do młodszego czytelnika, a jednocześnie wciągające także dla starszych.
Emocje pojawiają się naturalnie: jest ciekawość, strach przed nieznanym, ekscytacja odkrywaniem nowego świata, ale też chwile niepewności i zwątpienia. Autorka pokazuje, że odwaga to nie brak lęku, ale działanie mimo niego.
Bohaterowie są zwyczajni, przez co bardzo autentyczni. Różnią się charakterami, popełniają błędy, boją się i uczą na własnych doświadczeniach, co sprawia, że łatwo się z nimi utożsamić. Ich relacje rodzinne to zdecydowanie jeden z mocniejszych punktów tej historii.
Mimo że to literatura skierowana do młodszych czytelników, uważam, że starsi również znajdą tu coś dla siebie. To przygodowa opowieść o rodzinie, sekretach i odkrywaniu tego, kim naprawdę się jest. Jeśli lubicie fantasy z nutą magii i tajemnicy „Komnata cienia” może Wam się naprawdę spodobać ✨📚