Okładka książki - Komu są potrzebne różowe trampki?. Opowieść o tym, skąd się biorą pieniądze i jak nimi zarządzać

Różowe trampki. Z kokardami. Błyszczące. Idealne.

Tylko... czy naprawdę są potrzebne?

Kiedy dziewięcioletnia Wiki w centrum handlowym widzi dziewczynkę, która tupie nogą i krzyczy, że musi mieć nowe buty, zaczyna się rozmowa, która prowadzi do pytań ważnych dla każdego dziecka (i niejednego dorosłego):

Czym różni się potrzeba od zachcianki? Dlaczego czasem słyszymy: ,,nie teraz", choć pieniądze przecież istnieją? I czy naprawdę można wydać wszystko, jeśli to są ,,moje" pieniądze?

W domu Wiki wybucha prawdziwa finansowa burza mózgów. Brat Max zastanawia się, dlaczego jego kieszonkowe kończy się szybciej, niż planował. Tata tłumaczy, czym jest budżet i planowanie. Mama pokazuje, jak naprawdę wygląda zarządzanie domowymi wydatkami. A energiczna ciotka Magda podsuwa pomysł zorganizowania szkolnego kiermaszu, podczas którego dzieci same sprzedają używane rzeczy, ustalają ceny i uczą się, jak zarabiać pieniądze w praktyce. Szkolna konferencja o finansach zyskuje dzięki temu prawdziwe życie. Pojawiają się negocjacje, liczenie zysku i wspólna decyzja, na co przeznaczyć zarobione środki.

To ciepła, zabawna i wciągająca opowieść o rodzinie, która razem odkrywa, że pieniądze nie biorą się znikąd, ale można nauczyć się nimi mądrze zarządzać. Książka w przystępny sposób wprowadza młodych czytelników w świat oszczędzania, planowania wydatków i odpowiedzialnych wyborów.

Informacje dodatkowe o Komu są potrzebne różowe trampki?. Opowieść o tym, skąd się biorą pieniądze i jak nimi zarządzać:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2026-03-24

Tagi: Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży Finanse i rachunkowość Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Komu są potrzebne różowe trampki?. Opowieść o tym, skąd się biorą pieniądze i jak nimi zarządzać

Spinka
Katarzyna Kacprzak0
Okładka ksiązki - Spinka

Pierwszy w Polsce korpokryminał W międzynarodowej korporacji na warszawskim mordorze dni wyglądają podobnie. Pracownicy dzielą czas między obowiązki służbowe...

Transakcja
Katarzyna Kacprzak 0
Okładka ksiązki - Transakcja

Czy na pewno wiesz wszystko o najbliższych ci ludziach? Anna i Jan są zamożnym małżeństwem, które postanawia sprzedać swój dom. Skomplikowaną transakcją...

Opad
Opad