PORYWAJĄCY ROMANS FANTASY DLA CZYTELNICZEK I CZYTELNIKÓW, KTÓRZY KOCHAJĄ RAVEN KENNEDY, JENNIFER L. ARMENTROUT I CARISSĘ BROADBENT
Wydarzyło się coś niesłychanego. Od tej pory życie - życie nas wszystkich - ulegnie całkowitej zmianie. Otoczona zewsząd nieprzyjaciółmi, jeszcze nigdy nie byłam dalej od tronu.
Ani bliżej śmierci.
Mimo iż nie mogłam przewidzieć tej barbarzyńskiej zdrady, uczynię wszystko co w mojej mocy, by odszukać Loriana zanim jego straszliwy gniew spustoszy cały kontynent. Z trudem wynegocjowane sojusze są zrywane, nasi wrogowie się jednoczą, pająki Regnera zbliżają się coraz bardziej. Mamy tylko jedną szansę, żeby nie dopuścić, by zyskał boską moc i zniewolił wszystkich ludzi, fae i hybrydy w czterech królestwach. Na razie sądzi, że jestem tu uwięziona, bezradna i że czekam aż Lorian przybędzie mi na ratunek. Nie wie jeszcze, że nie cofnę się przed niczym, by ocalić mój lud.
Nie wie jeszcze, że to on powinien się mnie lękać.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-06-18
Tytuł oryginału: A Crown This Cold And Heavy
Ryzykujesz wszystko dla swojego królestwa... Albo przez nie giniesz. W świecie pogrążonym w kłamstwie, prawda jest światłem, które nigdy nie zgaśnie...
Pierwsza część cyklu ,,Królestwo kłamstw". Dla czytelników i czytelniczek romansów fantasy, którzy kochają Raven Kennedy, Jennifer L. Armentorut i Carissę...
Przeczytane:2025-06-28, Ocena: 5, Przeczytałam,
Gdy książka kończy się w sposób tragiczny dla bohaterów, czytelnik wyczekuje kolejnej części z jeszcze większym napięciem. Nie inaczej jest w przypadku Priski i Loriana, których historie można dalej śledzić dzięki "Korona zimna i ciężka".
Zaczyna się dość smutno, nostalgicznie, ale to nie przeszkadza, żeby bohaterowie przeżywali także inne dramaty. Uwięzienie, tortury, rozdzielenie i dalsza walka z Sabiumem oraz szukanie sojuszników to niektóre przykrości, które dotykają bohaterów. Priska i Lorian muszą walczyć o dobro całego kontynentu i jest to bardzo nierówna potyczka.
Miałam wrażenie, że trzeci tom będzie ostatnim i zdziwiłam się, gdy pomału brnęłam ku końcówce. Stacia Stark stworzyła historię z ciekawą fabułą, pełną zaskoczeń, emocji i co najważniejsze, wielobarwnymi bohaterami, i jak widać nie brakuje jej pomysłu, by pociągnąć serię do większej ilości tomów. I tak, z jednej strony czuje się przeciąganie serii, z drugiej zaś chce się poznawać dalsze losy bohaterów. Jest to dobra kontynuacja, ale spodziewałam się większych fajerwerków.
Intryguje mnie to, jak autorka poprowadzi dalej fabułę, ponieważ po finale tomu czuję niedosyt. "Korona zimna i ciężka" przyprawia o wiele emocji i zostawia czytelnika w zawieszeniu, by doczekać kolejnej odsłony historii walki dobra ze złem. Dla czytelników poprzednich tomów polecam Warto też sięgnąć po serię czytelnikom, którzy lubią gatunek fantasy.