Okładka książki - Królestwo z naszych ran

Królestwo z naszych ran

Powieść o poszukiwaniu siebie i wyznanie miłości do literatury.

Siedem dni, tysiąc kilometrów. Tancerka Agnes wyrusza w niespieszną podróż, której trasa wydaje się pozbawiona logiki. W drogę zabiera pewną książkę. Dlaczego akurat tę? I jaki jest prawdziwy sens jej wyprawy?

,,Chęć, by uciec, nawiać, która dzisiaj wysyła mnie w drogę, jest we mnie od zawsze. Spadek dzieciństwa spędzonego na tułaczce, ciągle w ruchu, na walizkach, początek każdego roku szkolnego na ziemi nieznanej, jaki sens się zaprzyjaźniać, angażować, skoro wszystko zostanie zerwane za kilka miesięcy? Przecież trzeba będzie zaczynać od nowa, a potem rezygnować w momencie, kiedy się wydaje, że nareszcie wszystko jest na swoim miejscu. Kumulować rozstania i tęsknoty. Niemożliwe do dotrzymania przysięgi, że się wróci. Niewiele posiadać, żeby móc szybko wyjechać". (fragment powieści)

Informacje dodatkowe o Królestwo z naszych ran:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2025-11-26
Tytuł oryginału: De nos blessures un royaume

Tagi: Współczesna proza literacka

Kup książkę Królestwo z naszych ran

Bez tabu. Ostatni strażnik z Ellis Island
Gaëlle Josse0
Okładka ksiązki - Bez tabu. Ostatni strażnik z Ellis Island

Nowy Jork, 3 listopada 1954 roku. Za kilka dni centrum imigracyjne na Ellis Island zostanie zamknięte. Zarządzający ośrodkiem John Mitchell zostaje sam...

Opad
Opad