Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2019-01-16
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 160
Jak w ciągu jednego dnia weekendu przygotować 5 kolacji? To niemożliwe? Ależ skąd! To naprawdę łatwe.
Raz w tygodniu warto kupić większą ilość podstawowych produktów, które można przechowywać, wykorzystywać je przez cały tydzień i gotować ekspresowe kolacje według przepisów podanych w książce.
Wystarczą niewielkie zmiany w organizacji pracy w kuchni i można kompletnie zrewolucjonizować gotowanie!
Odbiorcy
- osoby zabiegane, które chcą zaoszczędzić czas oraz pieniądze
- wszyscy, którzy dbają o zdrowe odżywianie
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- zawiera metody i porady dotyczące ekspresowego gotowania na zapas
- przybliża organizację przygotowania podstawowych składników potraw, które następnie można przechowywać, podgrzewać i modyfikować w kolejne dni tygodnia
- zawarte w książce przepisy są łatwe, oryginalne i gwarantują pyszne potrawy, które zachęcają do rodzinnych posiłków
Przeczytane:2019-02-28, Ocena: 6, Przeczytałam,
"Kuchnia dla zabieganych" to pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy w natłoku codziennych obowiązków zapominają o zaplanowanie posiłków i zamiast zjeść obiad zdrowo, tanio i w domu, jedzą w biegu, drogo i na mieście. Całość składa się z 3 głównych części: wstępu, rozdziału o składnikach podstawowych oraz części z gotowymi przepisami. Główna zasadą kuchni dla zabieganych jest dobra organizacja. Pozwala nam to na przygotowanie raz w tygodniu "bazy" dla posiłków, które będziemy podgrzewać i uzupełniać w kolejne dni tygodnia. W książce znajdziemy spis produktów, które będą podstawą naszych posiłków z podanym czasem możliwego przechowywania w lodówce oraz przepisy na gotowe dania z wykorzystaniem produktów bazowych. Przy każdym przepisie mamy możliwość umieszczania własnych notatek oraz krótką podpowiedź czym ewentualnie zastąpić poszczególne produkty. Na końcu autor zamieścił kilka przykladowych jadłospisów z listą zakupów oraz karty do samodzielnego uzupełnienia. Książka z pewnością będzie świetnym uzupełnieniem mojej kuchennej biblioteczki i skorzystam z wielu przepisów podczas przygotowywania posiłków do pracy.