,,Kuria" - opowieść o miejscu, w którym kończy się Kościół, a zaczyna pełen przepychu dwór.
Artur Nowak zabiera nas w podróż po diecezjach, gdzie biskupi nie mieszkają - oni rezydują. Gdzie zakon nie służy Bogu, tylko dyscyplinie, wpływom i mamonie. Tu są doradcy medialni, włoscy sekretarze i kaplice lepiej wyposażone niż szpitale. Są kardynałowie i arcybiskupi, którzy suną po marmurach, a nie chodzą pośród ludzi. I są też ci, którzy zbudowali sobie prywatne wersje Watykanu - z ogromnymi ogrodami, imponującymi bibliotekami, kosztującymi miliony kaplicami i sztabem wysoko wykwalifikowanej służby, która ma zadbać o piękne i luksusowe życie, jakiego zwykli księża mogą tylko pozazdrościć.
Jakie tajemnice kryją miejsca, z których Kościół zarządza Polską?
Artur Nowak (ur. 1974) - adwokat, publicysta i pisarz, m.in. współautor wraz z profesorem Stanisławem Obirkiem bestsellerowych reportaży: ,,Babilon. Kryminalna historia Kościoła", ,,Gomora. Władza, strach i pieniądze w polskim Kościele", ,,Skandaliści w sutannach", ,,Antysemickie chrześcijaństwo" oraz ,,Gehenna. Kościelna okupacja Polski". Z filozofem Ireneuszem Ziemińskim opublikował książkę ,,Chrześcijaństwo. Amoralna religia", a z filozofem Tadeuszem Bartosiem ,,Bóg odszedł z poczuciem winy". Napisał też ,,Kroniki opętanej" - powieść, w której przedstawił opartą na faktach historię nastolatki molestowanej przez egzorcystów. Jest również autorem reportażu ,,Adwokaci. Zraniony zapał". Współautor podcastu ,,Kryminalna historia Kościoła", nagrodzonego Bestsellerem Empiku za 2022 rok. Kolejny sezon tego podcastu otrzymał w roku 2023 nagrodę Best Audio. Od 2021 roku na kanale Sekielski Brothers Studio prowadzi autorski podcast ,,Wysłuchanie".
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2026-01-13
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
To powieść o ojcach, o których się nie mówi. O niby rodzinach, których oficjalnie być nie może. O krzywdzie dzieci, która przez hipokryzję i system praktyk...
„Duchowni o duchownych” – sekretne życie duchownych skrywane w cieniu ołtarza. Z czym zmagają się polscy księżą i zakonnicy, gdy...
Przeczytane:2026-04-06, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2026, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, AUDIOBOOK 2026, EMPIK-GO 2026, 2026, Wydawnictwo Prószyński i S-ka 2026, REPORTAŻ 2026,
Artur Nowak w swoim reportażu "Kuria" pokazuje same negatywne strony różnych diecezji. Niestety nie jest to poukładane synchronicznie, a szkoda, bo by się lepiej czytało lub słuchało. Skacze po czasach dawnych i obecnych. Widać, że autorowi spieszyło się z wydaniem tej książki. Pokazuje, między innymi komu tak naprawdę służyli i służą biskupi, arcybiskupi i kardynałowie. Włożył w to mnóstwo pracy, bo nie jest to łatwy temat, gdyż wiadomo nie od dziś, że negatywne i czasami haniebne czyny duchownych były i nadal są ukrywane przed wiernymi. A dla oczyszczenia Kościoła i pogłębiania więzi z wiernymi, powinny być pokazywane.
Artur Nowak jest czołowym krytykiem Kościoła katolickiego i to dzięki niemu, wiemy o niektórych upadłych duchownych.
"Kuria" jest ostatnią częścią trylogii. Poprzednie części to "Plebania" i "Zakrystia". Jeżeli lubicie czytać reportaże o błędach i upadkach Kościoła, to sięgnijcie po całą tę trylogię.
Tak się głęboko zastanawiam, czy Artur Nowak chce robić swoją karierę tylko na tych duchownych, którzy upadli? Wiadomo nie od dziś, że diabeł uderza najbardziej w kapłanów i to właśnie część z nich się jemu poddaje. Na szczęście w kościele są duchowni z prawdziwego powołania i oni prowadzą ludzi do Boga. Dlaczego autor się na tych nie skupia, tylko punktuje upadłych? Prosta odpowiedź, upadek kościoła przyciąga większą ilość czytelników, bo jest okazja do tak ulubionego przez ludzkość hejtu. Z drugiej strony, może jego reportaże doprowadzą do tego, że Kościół katolicki się przebudzi z letargu i będzie w pełni służył Bogu, a nie mamonie. Może winni pedofilii trafią za kratki, a nie do innej parafii, gdzie dalej będą mogli czynić zło i krzywdę niewinnym dzieciom. Może Kościół będzie bardziej pomagał biednym i bezdomnym, a nie gromadził złoto dla siebie. Trudno bogatemu wejść do Królestwa Bożego, często o tym arcybiskupi, biskupi i pozostałe duchowieństwo zapomina. Udzielanie chrztów, ślubów i pogrzebów powinno być co łaska, a nie według cennika, a Msza Wieczysta powinna być odprawiana w każdym Kościele i również co łaska.
Treść tego reportażu poznałam dzięki audiobookowi, czytał Bartosz Głogowski.
Pytanie do was: czy modlicie się za swoich kapłanów, żeby chronić ich przed upadkiem?