Okładka książki - Lalki ze świata zmarłych

Lalki ze świata zmarłych

Jest lato 19 roku ery Meiji. Torasuke, malutki demon, wraz ze swoim towarzyszem Ushimatsu zbiera na ziemi dusze ludzi, których życie dobiegło końca. Obaj chłopcy są niewidoczni dla ludzi, ale zupełnie znienacka do Torasuke zagaduje człowiek imieniem Soma, który z jakiegoś powodu go widzi. Torasuke nigdy wcześniej nie zadawał się z nikim ze świata ludzi, ale Soma prosi go o przysługę – chodzi o pomoc w pozbyciu się złego ducha...

Informacje dodatkowe o Lalki ze świata zmarłych:

Wydawnictwo: Dango
Data wydania: 2024-12-10
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Kakuriyo no Sennichi Hina
Język oryginału: japoński
Tłumaczenie: Agata Zielezińska

Kup książkę Lalki ze świata zmarłych

Lalki ze świata zmarłych - opinie o książce

Avatar użytkownika - Regalia
Regalia
Przeczytane:2026-04-25, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2026,

To jedna z tych mang, które mają ogrzewać serce. Problem w tym, że moje chyba było akurat na trybie oszczędzania energii, bo zamiast zachwytu dostałem tylko solidne ,,okej".

Na plus zdecydowanie działa tło historyczne i wszystkie nawiązania - to nadaje całości charakteru i sprawia, że świat nie jest tylko dekoracją. Jest w tym jakaś dbałość, która wybija się ponad przeciętność.

Ale pod tą nadnaturalną otoczką kryje się dość klasyczna obyczajówka o stracie i radzeniu sobie z nią. I to jest moment, w którym ja wysiadam. Nie dlatego, że to źle napisane - raczej dlatego, że to temat, który już przerabiałem wystarczająco razy i nie mam ochoty wracać na tę karuzelę emocji.

Finalnie: dobra w swoim klimacie, ale nie dla każdego nastroju. U mnie przeszła bez większego echa.