Okładka książki - Las papierowy

Las papierowy

Syn podkomisarz Michaliny Murawskiej ma poważne kłopoty. Policjantka postanawia wysłać go do malowniczego Lipowa, które wydaje się idealnym miejscem na przeczekanie. Odbywa się tam właśnie coroczny zlot czytelników książek miejscowej pisarki. Już na początku imprezy dzieje się coś niepokojącego. Na leśnej drodze uczestników zatrzymuje tajemniczy autostopowicz. Czeka zawsze w tym samym miejscu, a w samochodach zostawia mroczną wiadomość.

Następnego ranka goście biorą udział w grze terenowej. Dobrze rozpoczętą kryminalną zabawę przerywa prawdziwe zabójstwo. Zostaje zamordowany jeden z wolontariuszy. Murawska rozpoczyna prywatne śledztwo. Wspierają ją prokurator Grzegorz Hala i podkomisarz Kaja Dalke. Dalke pochodzi z Lipowa i wiele wskazuje na to, że pozostawiła tu jakieś tajemnice.

W Zalesiu również dużo się dzieje. Komisarz Iwo Wilkowski próbuje odnaleźć porwanego chłopca, a dziennikarka śledcza Oliwia Bacewicz przyjmuje zaproszenie początkującej youtuberki, która odkryła zamurowane pomieszczenie w pewnym starym domu. Szybko okazuje się, że nie są tam same...

Jak wiążą się tajemnicze wydarzenia z Lipowa i Zalesia? Kto zginie następny?

,,Las papierowy" to kontynuacja ,,Nic takiego" i ,,Nocy trzydziestej". ,,Zalesie" to seria łącząca elementy thrillera, klasycznego kryminału i powieści z rozbudowanym wątkiem psychologicznym. To również powrót do ukochanego przez rzesze Czytelniczek i Czytelników Lipowa.

Katarzyna Puzyńska - z wykształcenia psycholog. Jest autorką bestsellerowej serii kryminałów, powieści fantasy, horroru oraz książek non-fiction. Z okazji jubileuszu stulecia polskiej Policji za książki ,,Policjanci. Ulica" i ,,Policjanci. Bez munduru" otrzymała od Komendanta Głównego nagrodę w kategorii ,,Policja w literaturze".

Informacje dodatkowe o Las papierowy:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2026-06-16

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Thrillery i suspens

Kup książkę Las papierowy

Opinie o książce - Las papierowy

Lubicie powieści z lasem w tle?   Muszę przyznać, że nie jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością Katarzyny Puzyńskiej. Kiedyś sięgnęłam po jedną z jej powieści i niestety coś się nie "zgrało". Widząc jednak "Las papierowy" uznałam, że chyba czas ponownie powitać autorkę w moich skromnych progach 😅. I szczerze mówiąc- przy lekturze tej książki bawiłam się przednio, rozwiązując naprawdę trudną zagadkę- do końca nie odgadłam, kim był morderca. Nie wiem, czy nie była to najbardziej zagmatwana historia w "mojej karierze"- niby były tropy, ale ogrom podejrzanych, wyskakujące co chwila nowinki dotyczące różnych wydarzeń i powiązań między bohaterami sprawiły, że raczej nie sposób było się domyślić, kto jest sprawcą. Chaos, no po prostu chaos 😆.   Autorka miała fajny pomysł na fabułę, ponieważ "Las papierowy" jest po części odzwierciedleniem corocznych imprez i jednocześnie uczczeniem Zjazdów w Lipowie. To naprawdę świetna pamiątka na lata, choć żałuję, że nigdy nie miałam okazji wziąć w nim udziału 😎.   Nie wiem, czy wiecie- ten tom to trzecia część serii "Zalesie". Nie jest to jednak kolejna część bestsellerowej serii "Policjanci z Lipowa". Ja nie miałam okazji poznać żadnej z nich, czego teraz żałuję, ponieważ momentami czułam się zagubiona, jakby coś ważnego mnie ominęło, bo niestety nie znam poprzednich losów bohaterów, a kilka razy wspominane było coś z przeszłości, co dla mnie było "ciemną magią"
Avatar użytkownika - brunetkabooksrec
brunetkabooksrec
Przeczytane:2026-06-11, Ocena: 6, Przeczytałem,

Zaczęłam i... przepadłam🌲📖
Klimat? Gęsty, mroczny i niepokojący jak spacer o zmierzchu po mokrym lesie. Autorka po raz kolejny udowadnia, że Zalesie to miejsce, z którego trudno się uwolnić.

Fabuła wciąga od pierwszych stron – tajemnice przeszłości mieszają się z teraźniejszością, a papierowy las okazuje się metaforą, która zostaje z Tobą na długo. Trzyma w napięciu, ale też skłania do refleksji. Jeden wątek sprawił, że musiałam odłożyć książkę na chwilę i złapać oddech.

Bohaterowie? Czuję, jakbym mieszkała w Zalesiu. Każda postać  ma swoje demony. Autorka nie oszczędza emocji. Był moment, w którym aż ścisnęło mnie w gardle, a potem zaraz coś mnie zaskoczyło. Można ich nie lubić, ale nie sposób przejść obok nich obojętnie.

Tempo jest przemyślane – zaczyna się spokojnie, by później przyspieszyć jak lawina. Styl Katarzyny Puzyńskiej  sugestywny, z wyczuciem budujący atmosferę. Żadnej sztampy, za to dużo psychologii i smaczków dla fanów wcześniejszych tomów.

„Las Papierowy” to trzeci tom kryminalnej serii „Zalesie” Katarzyny Puzyńskiej. Główny wątek zaczyna się, gdy nastoletni syn podkomisarz Michaliny Murawskiej wpada w poważne kłopoty, a matka postanawia wysłać go do malowniczego Lipowa, by przeczekał burzę. W tej sielankowej scenerii odbywa się coroczny zlot fanów książek lokalnej pisarki. Ale początkowa atmosfera szybko pęka, gdy na leśnej drodze pojawia się tajemniczy autostopowicz, zostawiający w samochodach mroczne wiadomości. Sprawy przybierają jeszcze gorszy obrót podczas imprezy plenerowej, gdy niewinna gra terenowa kończy się brutalnym zabójstwem jednego z wolontariuszy. Michalina Murawska musi stawić czoła sprawie. W prywatnym śledztwie pomagają jej znani z poprzednich tomów prokurator Grzegorz Hala oraz podkomisarz Kaja Dalke, która pochodzi z Lipowa i skrywa tu bolesne tajemnice. W międzyczasie w Zalesiu komisarz Iwo Wilkowski walczy z czasem, próbując odnaleźć porwanego chłopca, a dziennikarka śledcza Oliwia Bacewicz odkrywa przerażającą tajemnicę w starym domu.

Autorka mistrzowsko łączy wątki grozy i kryminału, balansując na granicy thrillera i powieści psychologicznej. Czytelnik otrzymuje inteligentną łamigłówkę, w której nic nie jest oczywiste, a retrospekcje podsycają atmosferę niepokoju. To książka idealna dla fanów mocnych wrażeń, którzy lubią literackie zagadki i wciągające, mroczne klimaty.

Książka jest idealna dla:

🕵️‍♀️ Fanów kryminałów psychologicznych – zwłaszcza tych, którzy cenią sobie mroczny klimat małego miasta i bohaterów z bagażem doświadczeń.

📚 Czytelników, którzy lubią serie – jeśli znasz już „Zalesie”, wrócisz do ulubionych postaci jak do rodziny. Jeśli nie – koniecznie zacznij od tomu 1.

🎭 Osób szukających czegoś więcej niż typowy whodunit – Puzyńska wplata obyczajowość, tajemnice z przeszłości i emocje, które ściskają gardło.

🌲 Miłośników polskich klimatów – las, prowincja, lokalne legendy – to działa jak magnes.

Ostrzeżenie: nie dla kogoś, kto nie lubi wielowątkowych historii i wielu postaci do zapamiętania. A jeśli potrzebujesz wartkiej akcji od pierwszej strony – pierwsze rozdziały mogą wydać Ci się zbyt wolne.

Dla tych, którzy po zamknięciu książki lubią zostać z dreszczykiem i niedosytem. I dla tych, którzy nie boją się pytać: „co by było, gdyby…?”.

Moja ocena:  9/10 🌟

BRUNETTE BOOKS

Avatar użytkownika - zaczytanaiska
zaczytanaiska
Przeczytane:2026-06-14,

Znacie serię Lipowo? Jeśli tak, to się ucieszycie, bo znów odwiedzimy jezioro Bachotek i spotkamy kilku bohaterów znanych z tego kultowego już cyklu.

Zlot fanów kryminałów miejscowej pisarki przerwany zostaje przez śmierć jednego z wolontariuszy. Sierp, którym miał on zostać zamordowany trzyma w dłoniach syn Murawskiej. Podejrzenia natychmiast padają na niego. Dalke, Hala i Murawska podejmują prywatne śledztwo. Wkrótce dochodzi do kolejnych morderstw.

Podejrzenia tasują się jak karty tarota Dalke. Pretendentów do miana mordercy jest wielu. Każdy mógł mieć powód. Każdy na swój skrzętnie ukryty sekret.

Śledztwo prowadzone przez policjantki i prokuratora przypomina obieranie cebuli. Pod jedną warstwą kryje się druga, potem następna i kolejna. Każda z nic coś wnosi tylko nie zawsze prowadzi tam gdzie trzeba.

Krótkie rozdziały nadają książce dużej dynamiki. Często kończą się suspensem, niedopowiedzeniem co pobudza apetyt na dalszą lekturę.

Wielkim atutem tej serii jest trójka głównych bohaterów.  Murawską targają bardzo silne emocje, bo to jej syn wydaje się sprawcą.  Hala walczy ze swoimi fobiami oraz paragrafami.  Jego towarzyszki oraz zbiegi okoliczności sprawiają, że  musi je często łamać, a tego prokurator żywo nie znosi. Dalke, mistrzyni zaskoczenia, fanka falujących falbanek i as tarota jest niezwykle milcząca, co nie oznacza, że nieskuteczna.  Ona też ukrywa tajemnicę i to „grubą” tajemnicę.  Jednak aby ją rozgryźć przyjdzie nam poczekać na kolejny tom.

Pani Puzyńska potrafi zasiać ziarno ciekawości. Zaserwowała nam zagmatwane śledztwo, rozwiązała je brawurowo, ale na koniec znów odpaliła petardę, której skutki uboczne poznane zostaną dopiero w kolejnej jej książce.

Avatar użytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2026-06-10, Ocena: 6, Przeczytałem,
                  ,,Las papierowy" to trzeci tom serii kryminalnej Katarzyny Puzyńskiej. Akcja rozgrywa się zarówno w Zalesiu, jak i dobrze znanym czytelnikom Lipowie. To nie tylko kryminał, ale także powieść z wyraźnymi elementami obyczajowymi i psychologicznymi.  O czym jest książka? Sebastian wpada w kłopoty, dlatego podkomisarz Michalina Murawska wysyła swojego syna do Lipowa, gdzie właśnie trwa coroczny zlot czytelników lokalnej pisarki. Kobieta szybko wyczuwa, że dzieje się coś niepokojącego. Tajemniczy autostopowicz, dziwne wiadomości i morderstwo sprawiają, że Murawska rozpoczyna własne śledztwo. W tym samym czasie komisarz Iwo Wilkowski poszukuje porwanego chłopca, a dziennikarka śledcza Oliwia Bacewicz próbuje rozwikłać zagadkę zamurowanego pomieszczenia w starym domu.  Bohaterowie Jedną z największych zalet książki są bohaterowie - wiarygodni, pełni wad i bardzo ludzcy. Michalina Murawska świetnie łączy rolę policjantki i matki. Kaja Dalke od początku wydaje się skrywać jakiś sekret, a Oliwia Bacewicz, choć często działa na własną rękę, potrafi być niezwykle skuteczna. Postaci jest sporo, dlatego momentami trzeba bardziej skupić się na lekturze, aby nie pogubić się w relacjach i wątkach.  Emocje i klimat Puzyńska umiejętnie kontrastuje pozornie spokojną atmosferę małej miejscowości z narastającym poczuciem zagrożenia. Klimat jest mroczny, pełen tajemnic i niepokoju, a liczne fałszywe tropy skutecznie utrzymują napięcie. Na uwagę zasługuje również psychologiczna warstwa powieści.  Narracja i tempo akcji Autorka prowadzi kilka wątków równocześnie, które stopniowo łączą się w spójną całość. Tempo nie jest bardzo dynamiczne, ale dzięki przeplataniu elementów kryminalnych, psychologicznych i obyczajowych napięcie stale rośnie. Choć główna zagadka kryminalna zostaje wyjaśniona w tym tomie, warto znać dwie poprzednie części. Pozwala to lepiej zrozumieć bohaterów i ich historie. Jeśli lubicie kryminały z rozbudowaną warstwą obyczajową, tajemnicami i dobrze nakreślonymi postaciami, ,,Las papierowy" zdecydowanie warto poznać.

"(...) las papierowy miał to do siebie, że był zwodniczy".

Sebastian Murawski wpakował się w kłopoty. Matka wywozi go do Lipowa, żeby tam przeczekał. Chłopak angażuje się w organizację zlotu fanów lokalnej pisarki. Niestety nic nie przebiega zgodnie z harmonogramem. Złowieszcze wiadomości pozostawione przez tajemniczego autostopowicza to dopiero początek koszmaru. Sprawy komplikują się bardziej, gdy na trasie gry terenowej zostaje zamordowany jeden z wolontariuszy. Hala, Murawska i Dalke prowadzą nieoficjalne śledztwo.

Trzeci tom cyklu ZALESIE rozbija bank. Wydawało się, że to będzie prosta historia o chłopaku, który narozrabiał, a matka usiłuje wyciągnąć go z opresji. Okazało się, że to jedna z najbardziej zamotanych intryg, jakie czytałam. @puzynska stworzyła intrygę, która przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Fabuła rozciąga się od Zalesia po Lipowo, gdzie dzieją się różne, niezależne od siebie wątki, i z początku nic nie wskazuje na to, jak miałyby się one połączyć. Ale tu nie ma przypadków... Pierwsze rozdziały to tak naprawdę gra wstępna do całej sekwencji zdarzeń, które w sposób nieoczywisty i początkowo niedostrzegalny splatają się w intrygującą i mocną historię. Bezpośrednio łączą się one również z przeszłymi i obecnymi losami bohaterów. Ci zaś obnażają się z kolejnych, elektryzujących tajemnic. Czytanie z zachowaniem chronologii tomów pozwala na właściwe zrozumienie ich osobistych historii, które u Puzyńskiej nie pozostają bez związku z kryminalną częścią fabuły.

W tym tomie ze względu na kwestie formalne i działanie poza swoim terenem, potencjał trójki śledczych został nieco zmarginalizowany na rzecz miejscowej policji, co oczywiście nie przeszkodziło im w pozaproceduralnym drążeniu sprawy.

Ciekawy jest tu wątek pewnej aplikacji. To przykład, że to, co w teorii powinno służyć człowiekowi, finalnie może mu zaszkodzić. Jak nierozważne jest tworzenie iluzji relacji i powierzanie naszych sekretnych myśli sztucznemu tworowi, który w rękach nieodpowienich ludzi może stać się niebezpiecznym narzędziem manipulacji.

???

W tej powieści oprócz oczywistych wątków kryminalnych ukryte są głębsze przekazy. Pomiędzy wierszami wyczytać można, że nasze czyny zostają z nami na zawsze i kiedyś przyjdzie się z nich rozliczyć. Przykłady Sebastiana czy Iwa dowodzą, że nie ma dymu bez ognia, akcja tworzy reakcję, a każdy sekret w końcu ujrzy światło dzienne. To powieść o samotności wśród ludzi, o braku zaufania, o nieczystej rywalizacji i o spłacaniu życiowych zobowiązań.

???

Jestem fanką historii o szerokim zasięgu fabuły, takich epicko rozbudowanych i wielowątkowych, a Katarzyna Puzyńska jest mistrzynią w tej dziedzinie. Cierpliwie tka tę swoją sieć intryg, zwabia w nią kolejne ofiary, a na końcu zostawia nieznośny, przyprawiający o dreszcze cliffhanger. A potem pozostaje dłuuuugie oczekiwanie na kolejny tom...

???

Powieść mroczna i dynamiczna. Rewelacyjna.

???

Seria ZALESIE podoba mi się do tego stopnia, że mam wielką pokusę zmierzyć się z piętnastotomowym Lipowem. Zwłaszcza "Las papierowy" zaostrzył mój apetyt...

Policjanci. W boju
Katarzyna Puzyńska0
Okładka ksiązki - Policjanci. W boju

Granaty, karabiny, broń krótka, desanty ze śmigłowca, szturmowanie budynków. Policyjnym antyterrorystom zlecane jest zatrzymywanie najgroźniejszych i...

Saga o policjantach z Lipowa. (#15). Zgłoba
Katarzyna Puzyńska0
Okładka ksiązki - Saga o policjantach z Lipowa. (#15). Zgłoba

Do Lipowa przybywa tajemnicza kobieta. Daniel Podgórski zgadza się pomóc jej w śledztwie dotyczącym mężczyzny niesłusznie oskarżonego o cztery morderstwa...