Okładka książki - Lato z don Kichotem

Lato z don Kichotem

To zaproszenie do intelektualnej podróży, podczas której śmiech zastąpi egzystencjalne rozterki. Zanurzenie się w tę opowieść i zaprzyjaźnienie z Don Kichotem działa jak balsam na skołataną duszę.

Książka Williama Marxa będzie piątą wydaną przez Noir sur Blanc publikacją z serii "Lato z...". Tym razem zapraszamy czytelników do głębokiej analizy ponadczasowego arcydzieła Cervantesa. Choć na pierwszy rzut oka powieść ta może wydawać się wyłącznie farsą, w rzeczywistości jest pomnikiem literackim, który demaskuje wszelkie pozory i przekracza granice między fikcją a rzeczywistością.

Autor ukazuje Don Kichota jako symbol człowieka współczesnego, który w obliczu świata pozbawionego nadziei i złudzeń postanawia ukształtować swoje życie na wzór bohatera eposu rycerskiego. Fikcja staje się dla niego jedyną deską ratunku. Odpowiedzią Cervantesa na chaos jest: wierzyć bez ustanku i działać ,,tak, jakby" -- zastąpić realny świat wyobrażeniem, w którym można zachować nadzieję.

Don Kichot, choć absurdalny i szalony, staje się mistrzem życia, który uczy nas bezgranicznej dobroci i walki z niesprawiedliwością. Pod warstwą śmiechu i burleski kryje się filozofia, metafizyka i ostra krytyka społeczeństwa, a wszystko to możemy odkryć w czterdziestu czterech krótkich rozdziałach będących zapisem audycji prowadzonych przez Williama Marxa w radiu France.

Informacje dodatkowe o Lato z don Kichotem:

Wydawnictwo: Noir sur Blanc
Data wydania: 2026-08-05
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: Un été avec Don Quichotte

Tagi: Eseistyka literacka Literaturoznawstwo - XIV-XVI wiek Literaturoznawstwo - XVII-XVIII wiek

Kup książkę Lato z don Kichotem