Tremain budzi zmysły tym zbiorem niezwykłych opowiadań. Piękna i subtelna proza dla koneserów.
Niezwykłej urody, subtelny i napisany z ogromnym wyczuciem zbiór opowiadań o ludziach, którzy zbliżają się do krytycznych momentów swojego życia, takich, które pozostawią w nich trwały ślad.
Pierwsze miłosne uniesienia, trudne relacje z bliskimi, kluczowe etapy, które decydują o przyszłości. Samotność, rozczarowania, zawiedzione nadzieje i ulotne chwile szczęścia.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2016-09-14
Doskonała powieść o ludzkich niedoskonałościach Jaka jest różnica między przyjaźnią a miłością? Lub między neutralnością i zaangażowaniem? Gustav...
Przeczytane:2025-07-13, Ocena: 6, Przeczytałam, 12 książek 2025, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025,
"Lato zimą" Rose Tremain to zbiór trzynastu opowiadań, w których dominują przede wszystkim uczucia. Autorka pisze o wszystkich możliwych uczuciach, nie ucieka zwłaszcza od tych negatywnych. Przede wszystkim jest tu dużo miłości, a co za nią idzie: nienawiść, zazdrość, rozczarowanie. Niejednokrotnie pojawia się smutek i żal po odejściu ukochanej osoby. Uczucia te są bardzo wyraźnie zarysowane w tych tekstach. Sięgnęłam po to dzieło, bo po prostu czekało na mnie na półce, poza tym nie znałam tej autorki ani jej twórczości. Teraz wiem, że warto było sięgnąć po tę lekturę.