Spędzam godziny, analizując wszystkie ,,za" i ,,przeciw".
Jestem mistrzynią/mistrzem prokrastynacji!
Tworzę w głowie czarne scenariusze.
Nieustannie szukam idealnego rozwiązania.
A co, jeśli popełnię błąd?
Mam paraliż decyzyjny!
Brzmi znajomo? Nic dziwnego. Dokonywanie wyboru jest trudne i zwykle wiąże się z dużym dyskomfortem emocjonalnym. Każda decyzja oznacza, że w pewnym sensie z czegoś rezygnujemy, wątpliwości i obawy stanowią więc nieodłączną część procesu decyzyjnego. Dobra wiadomość jest taka, że możemy nauczyć się neutralizować lęk przed wyborem i sprawić, by nie utrudniał nam podejmowania decyzji.
Z pomocą przychodządr Amélie Seidah i dr Isabelle Geninet - psycholożki kliniczne, które od wielu lat wspierają osoby zmagające się z zaburzeniami lękowymi. W książce Lęk przed wyborem pokazują, jak złagodzić dyskomfort związany z podejmowaniem decyzji. Omawiają kolejne etapy procesu decyzyjnego oraz emocjonalne, behawioralne i poznawcze przeszkody, które mogą go utrudniać. Prezentują skuteczne strategie i narzędzia pomagające oswoić lęk i niepokój.
Lęk przed wyborem. Jak złagodzić niepokój związany z podejmowaniem decyzji to praktyczny poradnik dla wszystkich, którzy boją się, że popełnią błąd lub wybiorą źle. Pozwala spojrzeć na proces decyzyjny w zupełnie inny sposób - z większą życzliwością i wyrozumiałością wobec siebie.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2026-03-12