Pierwsza próba wnikliwego opisu duchowego świata ks. Jana Kaczkowskiego!
Dlaczego wielu z nas ksiądz Jan wciąż pomaga?
Jak udawało mu się zachować spokój i niezależność - także w sytuacjach napięć, konfliktów i niejednoznaczności?
Na czym polegała jego umiejętność łączenia ludzi stojących po dwóch różnych stronach?
,,Johnny" konsekwentnie wymykał się jakimkolwiek etykietom i schematom kościelnych podziałów. Mało tego, prowokował słowem i działaniem, które na pierwszy rzut oka mogły wydawać się sprzeczne.
Miłośnik tradycji i liturgii trydenckiej, a jednocześnie człowiek nadzwyczaj spontaniczny, bezpośredni - momentami wręcz nieobliczalny. Jego specyficzne poczucie humoru, często zabarwione ironią, jednych ujmowało, drugich potrafiło bulwersować. Bioetyk w kwestiach życia wierny nauczaniu Kościoła, a jednocześnie gość na Przystanku Woodstock. Choć stanowczo podkreślał, że ,,najważniejsza jest nieobłudna jedność Kościoła", o duchownych potrafił wypowiadać się w mediach bardzo krytycznie, nie raz pozwalając sobie na uszczypliwości. Człowiek o niespożytej energii i ogromnej woli życia, a jednocześnie założyciel hospicjum w Pucku i duszpasterz, który uczył innych myśleć o śmierci - ponadto z czasem sam zaczął nazywać siebie ,,onkocelebrytą".
Elżbieta Wiater proponuje pięć ujęć, które pozwalają zobaczyć księdza Jana Kaczkowskiego z bliska. I na nowo odkryć jego fenomen.
Elżbieta Wiater - doktor teologii, historyk, autorka licznych książek m.in. Hildegarda z Bingen. Mistyczka z charakterem, Mistyczki i wojowniczki. Kobiety, które zmieniały Kościół, Milczący kaznodzieja. Brat Gwala Torbiński OP. Mieszka w Krakowie.
Wydawnictwo: eSPe
Data wydania: 2025-12-03
Kategoria: Duchowość, religia
Zachwyćmy się na nowo Kościołem! Ta książka powstała, by opowiedzieć, czym (i kim) jest tak naprawdę Kościół katolicki. Często kojarzy się on jedynie...
C.S. Lewis jest powszechnie znany jako powieściopisarz, autor popularnego cyklu „Opowieści z Narnii”. Ale był on także słynnym konwertytą,...
Przeczytane:2026-02-24, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, 12 książek 2026, 26 książek 2026, 52 książki 2026,
Jan Kaczkowski - ksiądz, którego chyba wszyscy znają. Powstało o nim wiele książek, został też nakręcony film. Ksiądz, o którym mówi się w samych superlatywach. Robił wszystko zgodnie ze swoim sumieniem, pomagał innym, chociaż też sam potrzebował pomocy. Dzisiaj przybywam do was z opinią biografii duchowej księdza. Już na wstępie mogę ją polecić. Warto przeczytać i poznać Jana z zupełnie innej strony. I w tym miejscu oświadczam, że będzie ona krótka. Biografii nie da się w żaden sposób opisać. Tu nie ma co oceniać, bo takie propozycje nie podlegają ocenie. Możemy jedynie zastanowić się nad zachowaniami opisywanych osób, nic więcej...
Biografia skupia się na stronie duchowej. Pokazuje jakim był kapłanem, jak jednoczył się z ludźmi. Możemy zobaczyć również to, że nie był żadnym onkocelebrytą, lecz człowiekiem, który wiele razy idąc pod prąd dokonywał cudów.
Nie jest to klasyczna biografia, to taka podróż w głąb całego kapłaństwa, emocji z tym związanych. To taki portret człowieka, który potrafił jednoczyć ludzi, który stawał zawsze za tymi słabszymi.
"Linoskoczek" to wzruszająca i dająca do myślenia książka, którą powinien przeczytać każdy fan księdza Kaczkowskiego.