Zanurz się w słonecznym Rzymie, gdzie lato smakuje pierwszą miłością i odkrywaniem siebie. Szesnastoletnia Livia spędza wakacje w Rzymie. Pomaga w barze swojej babci i próbuje odnaleźć się między dwiema tożsamościami - pół-Szkotki i pół-Włoszki. Czuje się jak przybysz, dopóki nie poznaje Giulia - pewnego siebie chłopaka, który od pierwszego spotkania działa jej na nerwy. Ich relacja zaczyna się od spięć, uszczypliwości i nieporozumień, ale z czasem ta pełna iskier niechęć przeradza się w coś znacznie głębszego. Wśród gwaru rzymskich ulic, zapachu jedzenia i letnich wieczorów Livia zaczyna odkrywać nie tylko miasto, ale też samą siebie.
To klimatyczna, pełna emocji opowieść o dorastaniu, relacjach i pierwszych uczuciach, wzbogacona o uwielbiany motyw enemies to lovers, osadzona w malowniczej scenerii Rzymu. Idealna na lato - wciągająca i pełna uroku historia, która zostaje z czytelnikiem na dłużej.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2026-06-17
🧡„LIVIA w Rzymie” to pełna niespodzianek historia z gatunku young adult z bohaterami potrafiącymi wziąć sprawy w swoje ręce,aby uratować bar przed zamknięciem. Bohaterami mających swój plan i misje,aby ocalić świat babci oraz jej dziedzictwo.
Jesteśmy świadkami potyczek słownych młodych bohaterów,którzy początkowo rywalizują,a tak naprawdę poznają się coraz bardziej-mimo niedopowiedzeń i niejasności.
🧡Historia zabiera czytelnika do pięknego Rzymu,który urzeka swoim klimatem oraz działaniami bohaterów potrafiących nawzajem sobie dokuczyć.Początkowo działają na siebie jak płachta na byka,później stają ramkę w ramię we wspólnej misji i ich działanie mocno kibicujemy.
🧡 „LIVIA w Rzymie” to lekka i przyjemna opowieść o walce z przeciwnościami losu,poznawaniem nowych miejsc i osób oraz przekonaniu się,że wróg może być sojusznikiem,by uratować miłość babcię. Cudownie się czyta i spędza się z bohaterami niezapomniany czas.Polecam🧡🫶
,,Livia w Rzymie" to książka, która smakuje jak włoskie lato. Pełna słońca, aromatu świeżo parzonej kawy, gwaru zatłoczonych uliczek i emocji, które przychodzą niespodziewanie, a później zostają z czytelnikiem na długo. To jedna z tych historii, które nie próbują oszałamiać dramatycznymi zwrotami akcji, lecz urzekają atmosferą, autentycznością i ciepłem płynącym z każdej strony.
Jest to historia o czymś znacznie głębszym niż wakacyjna przygoda. W centrum znajduje się temat poszukiwania własnej tożsamości i próba odpowiedzi na pytanie, gdzie tak naprawdę jest nasze miejsce. To problem, z którym mierzy się wiele osób dorastających pomiędzy różnymi kulturami, tradycjami czy oczekiwaniami. Książka pokazuje, że odnalezienie siebie nie zawsze jest łatwe, a poczucie przynależności nie pojawia się na zawołanie. Czasem wymaga odwagi, konfrontacji z przeszłością i spojrzenia na siebie z zupełnie nowej perspektywy.
Nie zabrakło także motywu enemies to lovers, który wielu czytelników uwielbia. Został on poprowadzony w sposób naturalny i niewymuszony. Pełne uszczypliwości dialogi, wzajemne docinki oraz stopniowo zmieniające się emocje sprawiają, że obserwowanie tej relacji jest po prostu przyjemne. Nie ma tu przesadnego dramatyzmu ani sztucznie kreowanych konfliktów. Wszystko rozwija się spokojnie, dzięki czemu łatwo uwierzyć w rodzące się uczucia.
To również opowieść o niepewności, pierwszych ważnych decyzjach, odkrywaniu własnych marzeń i budowaniu pewności siebie. Autorka pokazuje ten etap życia bez idealizowania go, ale też bez nadmiernego dramatyzowania. Dzięki temu historia wydaje się szczera i bardzo bliska rzeczywistości.
Warto wspomnieć także o lekkim stylu pisania. Książkę czyta się niezwykle płynnie, a kolejne strony znikają niemal niezauważalnie. Narracja jest swobodna, pełna ciepła i naturalności. Dodatkowego uroku dodają włoskie słowa oraz kulturowe akcenty, które pozwalają jeszcze mocniej poczuć atmosferę miejsca.
,,Livia w Rzymie" to powieść, która przypomina, że czasem najdłuższą podróżą jest droga do poznania samego siebie. To historia o korzeniach, rodzinie, przyjaźni, pierwszych uczuciach i odkrywaniu własnego miejsca na świecie. Ciepła, pełna uroku i autentycznych emocji sprawia, że trudno się z nią rozstać po przeczytaniu ostatniej strony.
Jeśli marzycie o podróży do słonecznej Italii, lubicie młodzieżowe historie z wakacyjnym klimatem i cenicie opowieści, które oprócz rozrywki niosą ze sobą również wartościowe przesłanie, ,,Livia w Rzymie" będzie doskonałym wyborem. To książka, która pozwala na kilka godzin przenieść się do świata pachnącego kawą, rozgrzanym brukiem i letnią beztroską, a po zamknięciu pozostawia na twarzy ciepły uśmiech.
Przeczytane:,
(czytaj dalej)