Okładka książki - Livia w Rzymie

Livia w Rzymie

Raz na jakiś czas mam ochotę sięgnąć po coś lekkiego, młodzieżowego i przytulnego. Przyszła kolej na “Livię w Rzymie” od Bruna De Luca, która ukazała się nakładem wydawnictwa Wilga, które wydaje naprawdę świetne młodzieżówki. Nadeszło lato, więc nie powinniśmy odmawiać sobie książek, które zabiorą nas w podróż po świecie. Jestem domatorem, jednak zwiedzać na kartach powieści już lubię i z przyjemnością przeniosłam się na jeden dzień do Rzymu. Tak, na jeden dzień. Jak już usiadłam do historii Livii, to po kilku godzinach odłożyłam przeczytaną książkę. “Livia w Rzymie” tonie słodki romans, który pozostawia pustkę po skończonej lekturze. Ta książka mimo swojej lekkości, skłania do refleksji. Pragnienie aprobaty ukochanej babci, zazdrość za to, że babcia uważa kogoś innego za członka rodziny, niż własną wnuczkę. Walkę ze zbyt pochopnie wyciąganymi wnioskami, które mogą zniszczyć wszystko, w tym rodzinę i przyjaciół. Ta książka ma naprawdę sporo warstw i naprawdę polecam je samemu odkrywać. Szesnastoletnia Livia spędza wakacje w Rzymie, życie we włoskim mieście nie powinno być dla niej trudne, jednak Livia zmaga się z poczuciem, że nigdzie w pełni nie przynależy. Pół-Włoszka, pół-Szkotka, mimo tego, że w domu rozmawia z rodzicami po włosku, nie czuje się na tyle pewnie, by rozmawiać z włochami w ich ojczystym języku. Jej babcia, właścicielka niewielkiego baru, nie może się nim zająć, więc nasza bohaterka zakasa rękawy i zabiera się do pracy, tam poznaje młodego chłopaka, który wywyższa się, panoszy i rządzi nią. Nie podoba się jej to, ponieważ zauważa, że ten chłopak skrywa tajemnicę. Livia dość szybko odkrywa, co jest z nim nie tak i zamiast go pogrążyć, wyciąga do niego pomocną dłoń. A koniec końców, okazuje się, że to on pomógł jej. Jest to naprawdę ciepła i pouczająca historia, która pewnie zachwyci niejednego młodego czytelnika, a ty starszym nie zabronię po nią sięgać, ponieważ i mnie wciągnęła bez pamięci. Dziękuję bardzo wydawnictwu Wilga za możliwość poznania tej historii.

Informacje dodatkowe o Livia w Rzymie:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2026-06-17
Dodał/a opinię: NataliaDrazek88

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 12 lat

Zobacz opinie o książce Livia w Rzymie

Kup książkę Livia w Rzymie