MAŁY KSIĄŻĘ * WIELKI KRÓL
Władca, który utracił wszystko.
Wygnaniec, który zjednoczył Królestwo.
Wiek XIII. Polska już dawno utraciła godność królestwa. Rozbite na dzielnice państwo czeka na wybrańca, który przełamie klątwę św. Stanisława i sięgnie po koronę.
Nikt nie podejrzewa, że zostanie nim Władysław, zwany Łokietkiem. Mały książę z małego księstwa, krzywoprzysięzca, dwukrotnie obłożony klątwą. Władca, który nie jest w stanie utrzymać nawet niewielkiej ojcowizny. Zdradzony, wygnany i zapomniany.
Nieoczekiwanie wraca, by zjednoczyć Królestwo Polskie podzielone na wiele dzielnic.
Jeden, by wszystkimi rządzić.
Najnowsza biografia jednego z najważniejszych polskich królów. Łączy w sobie aktualną wiedzę naukową z epicką opowieścią o czasach rozbicia dzielnicowego i peryferyjnym księciu, który sięgnął po królewską koronę.
KOLEJNA KSIĄŻKA W BESTSELLEROWEJ SERII O POLSKICH MONARCHACH.
Michael Morys-Twarowski - autor bestsellerów takich jak Chrobry Rex, Barbarica oraz Polskie imperium, a także książki Dzieje Księstwa Cieszyńskiego. Obronił doktorat z historii na Uniwersytecie Jagiellońskim. Finalista konkursu scenopisarskiego Script Pro. Przekłada aktualną wiedzę naukową na epickie opowieści o polskiej historii.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-07-02
Kategoria: Historyczne
POGAŃSKI KSIĄŻĘ * CHRZEŚCIJAŃSKI KRÓL Miał na zawsze zniknąć z kart historii. Zamiast tego zmienił bieg dziejów. Po kilku latach rządów w Wielkim...
Brakujący rozdział naszej historii Najdawniejsze dzieje ziem polskich wciąż rozbudzają dyskusje wśród historyków i archeologów. Niemcy mają starożytnych...
Przeczytane:2026-05-02, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku (80), 52 książki 2026, Mam,
Bardzo mi się podobała książka tego autora "Chrobry Rex", więc po Łokietka nie mogłam nie sięgnąć. Bardzo mi ta tematyka odpowiada, a "Łokietek Rex" wciągnął mnie mocniej niż niejeden kryminał.
Łokietek nie jest może aż tak ciekawą postacią jak Mieszko, czy Chrobry i na pewno nie powstaje o nim tyle książek co o innych królach, ale trzeba przyznać, że udało mu się to czego nie potrafili dokonać inni przed nim, czyli zjednoczyć kraj. Był cierpliwy i po każdym upadku, czy klęsce podnosił się, a mając ponad siedemdziesiąt lat brał nawet udział w walce. Był wiernym mężem, ale bywał okrutny, choć nie bardziej niż inni władcy w jego czasach.
Michael Morys-Twarowski pisze bardzo przystępnym językiem i ciekawie, choć mnogość przypisów utrudnia czytanie. Nie jestem historykiem, więc nie oceniam tej książki merytorycznie, ale z punktu widzenia laika nic mi tu nie zgrzytało, w przeciwieństwie do pozycji Sławomira Leśniewskiego.
Książka jest bardzo ładnie wydana, z dużą ilością ilustracji i zdjęć. Polecam zarówno tę o Chrobrym, jak i o Łokietku.