Okładka książki - Ludzie z cienia. O tych, którzy pracują na wynik drużyny piłkarskiej

Ludzie z cienia. O tych, którzy pracują na wynik drużyny piłkarskiej

Kierownicy zespołu

Masażyści

Fizjoterapeuci

Greenkeeperzy

Kitmani

Kucharze

Dietetycy

Psychologowie

Półtorej godziny spędzonej na boisku w weekend to dla piłkarzy punkt kulminacyjny tygodnia. Kluczowy element pracy, który rzutuje potem na ich wyniki, zarobki i nastrój. Ale wciąż tylko element. Wcześniej spędzają czas na treningach, w samolotach, autokarach i restauracjach, robiąc, co się da, by ich organizmy były gotowe na wysiłek. Wszystkie te aspekty życia sportowca ktoś musi jednak zaplanować, zorganizować i dopieścić.

Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile osób musi wykonać pracę, by zawodnicy byli gotowi do gry? Kto im gotuje, kto masuje i leczy, kto im pierze stroje, rezerwuje podróże oraz noclegi? Odpowiedzi na wszystkie tego typu pytania znajdziesz właśnie w tej książce.

Rzuć okiem za kulisy profesjonalnej piłki nożnej. Poznasz ludzi, o których zwykle nie słyszysz. Zajrzyj do klubowych biur, kuchni, gabinetów fizjoterapeutów, magazynów, a także do nowoczesnych kierowniczków i rozpisz dietetyków. Ujrzysz profesjonalistów, którzy wcale nie zostają w świetle reflektorów, nie szukają swoich chwil w blasku fleszy. Za kulisami toczy się życie, które nieustannie wpływa na wyniki na boisku.

Informacje dodatkowe o Ludzie z cienia. O tych, którzy pracują na wynik drużyny piłkarskiej:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2025-09-15
Kategoria: Sport

Kup książkę Ludzie z cienia. O tych, którzy pracują na wynik drużyny piłkarskiej