Jakie by³y pocz±tki pracy Marii Szab³owskiej i Krzysztofa Szewczyka w radiu? Kto chodzi³ do przedszkola z Maryl± Rodowicz? Jak to siê sta³o, ¿e na prywatce u Marii Szab³owskiej pojawi³ siê s³ynny zespó³ THE ANIMALS? Kto sprzedawa³ lalki Barbie w swoim gara¿u? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w ksi±¿ce najbardziej rozpoznawalnego duetu polskiej telewizji. Maria Szab³owska i Krzysztof Szewczyk towarzyszyli narodzinom polskiego bigbitu i zara¿ali Polaków mi³o¶ci± do rock and rolla. Jednocze¶nie próbowali poradziæ sobie w trudnej i absurdalnej rzeczywisto¶ci Polski Ludowej. Ich ksi±¿ka to barwna i nostalgiczna opowie¶æ o czasach minionych - o szalonych prywatkach i wielkich gwiazdach, a tak¿e o modzie ulicy i pustych sklepowych pó³kach.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2013-10-07
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Maria Szablowska i Krzysztof Szewczyk opowiadaja nam ciekawostki muzyczne .Dowaidujemy sie jak w Polsce powstawal rock and roll, jak zaczynaly swoje kariery gwiazdy Polskiej muzyki w czsach PRL-u. W zabawny i troche humorystyczny sposob poznajemy tajniki tego ile trodu kosztowalo wybicie sie naszczyt czy wydanie jakiejs plyty. Ksaizka zawiera tez wywiady ze znanymi muzykami tamtych lat tym ciekawsze ,ze wielu z nich juz nie zyje i pozostaly po nich tylko te wspomnienia i muzyka jaka tworzyli.Dla mnie ksiazka jest swietna.Fajnie napisana ,bez gledzenia i monotonnych opisow.Zawiera wiele ciekawych perelek ,ktore odkrylam dopiero dzieki tej ksiazce.
Przeczytane:2015-02-07, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2015, Mam, Przeczytane,
"Mamy fantastycznych kompozytorów, tek¶ciarzy, poetów i artystów... Na ich piosenkach wychowa³y siê pokolenia. Piosenka to dobro kultury" - t³umaczy Maria Szab³owska w ksi±¿ce "Ludzkie gadanie".
Bardzo lubi³am program "Wideoteka doros³ego cz³owieka", prowadzony przez Mariê Szab³owsk± i Krzysztofa Szewczyka. Mo¿na by³o nie tylko pos³uchaæ polskich przebojów, lecz tak¿e wywiadów z ciekawymi go¶æmi. W¶ród nich byli m.in. Irena Jarocka, Irena Santor, Halina Fr±ckowiak, Danuta Rinn, Izabela Trojanowska, Violetta Villas, Andrzej D±browski, Jaros³aw Kukulski, Jerzy Po³omski oraz Krzysztof Krawczyk. Dlatego ucieszy³am siê, gdy w moje rêce trafi³a ksi±¿ka tego niezwyk³ego duetu telewizyjnego.
"Ludzkie gadanie" to rozmowy Marii Szab³owskiej i Krzysztofa Krawczyka o najwiêkszych wydarzeniach muzycznych, które mia³y miejsce w drugiej po³owie XX wieku. Jednak nie jest to tylko ksi±¿ka o piosenkach, autorzy przemycaj± przy okazji obraz polskiej rzeczywisto¶ci z czasów PRL-u, która mia³a swoje wady i zalety. Wszystko to przeplatane jest wywiadami Marii Szab³owskiej, które przeprowadzi³a m.in. z Tadeuszem Nalep±, Halin± Fr±ckowiak, Sewerynem Krajewskim i Czes³awem Mi³oszem.
Ksi±¿ka zosta³a podzielona na 6 rozdzia³ów, z których ka¿dy ma interesuj±cy i intryguj±cy tytu³: Fruwa twoja marynara, Radio Luksembourg i Studio Rytm, Radiowe pocz±tki. Czy istnieje ¿ycie pozaradiowe? Dysko story i straszliwa si³a skarpetek, Najweselszy barak w ca³ym obozie, "Szklana pogoda, szyby niebieskie od telewizorów".
Sk±d pomys³ na taki tytu³ ksi±¿ki? "Ludzkie gadanie" to piosenka napisana przez Agnieszkê Osieck±, za¶piewana przez Marylê Rodowicz i Seweryna Krajewskiego. Doskonale oddaje ona nastrój ksi±¿ki. Najbardziej ten fragment:
A potem siadamy tu¿ przy kominku
i d³ugo gadamy, ¿e to, ¿e sio...
Tak samo jak ten t³um na rynku jak ten t³um,
pleciemy - co kto, kto kiedy, gdzie kto...
Dlaczego akurat ta zwrotka? Jak t³umaczy Krzysztof Szewczyk: przecie¿ siadali¶my u ciebie w domu przy kominku i wspominali¶my czasy s³uszne i te mniej odleg³e. Z tych rozmów powsta³a nasza ksi±¿ka. Na pewno jest co wspominaæ, gdy¿ duet ten towarzyszy³ pocz±tkom polskiego bigbitu i zara¿a³ Polaków mi³o¶ci± do rock and rolla.
"Ludzkie gadanie" to nostalgiczna opowie¶æ o dawnych czasach, w których nie brakowa³o szalonych prywatek i wielkich gwiazd, a tak¿e o modzie ulicy i pustych pó³kach. Ksi±¿kê czyta siê szybko, gdy¿ Szab³owska i Szewczyk prowadz± interesuj±ce rozmowy, które okraszaj± humorem.
Z ksi±¿ki tej mo¿na dowiedzieæ siê m.in. co Mick Jagger zobaczy³ na Nowym ¦wiecie na wystawie komisu w 1967 roku, dlaczego za Gomu³ki w Polskim Radiu grano zagraniczne piosenki oraz o prywatne z Animalsami zorganizowanej w domu Marii Szab³owskiej. Opowiadaj± tak¿e o swoich pocz±tkach w radiu, a tak¿e o tym, dlaczego ludzie my¶l±, ¿e s± ma³¿eñstwem.
Du¿ym walorem lektury s± zdjêcia Marii Szab³owskiej i Krzysztofa Szewczyka z ró¿nych okresów ich ¿ycia. Polecam tê ksi±¿kê przede wszystkim mi³o¶nikom programu "Wideoteka doros³ego cz³owieka", a tak¿e Marii Szab³owskiej i Krzysztofa Szewczyka.