Parzenie herbaty to nie tylko magia, lecz także intymny akt o bogatej historii otoczony ekscytującymi ceremoniami i rytuałami. Odkryj jego moc i wykorzystaj we własnej praktyce magicznej!
Rytuał parzenia herbaty jest pielęgnowany od tysięcy lat na całym świecie, począwszy od Chin, w których tradycja sięga trzeciego wieku p.n.e., poprzez takie kraje, jak Japonia, Anglia czy Maroko. W wielu kulturach herbata postrzegana jest jako roślina o magicznych właściwościach i stosowana w rytuałach oczyszczających, medytacyjnych oraz wspomagających rozwój intuicji.
W swojej książce Jenay Marontate, ekspertka w dziedzinie magii kuchennej i zielarstwa, odkrywa przed czytelnikiem moc herbaty i pokazuje, jak twórczo i skutecznie łączyć magię, czarostwo i alchemię z własnymi praktykami wróżbiarskimi oraz wypracowywać indywidualną formę czarów herbacianych. Zrozumienie podstaw leczniczej potęgi i magicznych właściwości herbaty sprawi, że twoje czary nabiorą mocy, sprawią ci przyjemność i przyniosą mnóstwo radości.
Ten wyjątkowy poradnik to wyczerpujące źródło wiedzy na temat magii herbacianej. Autorka opisuje sześć podstawowych typów herbaty i prawidłowe metody ich parzenia, wymienia korzyści zdrowotne płynące z picia herbaty oraz jej magiczne powiązania, a także udziela wskazówek dotyczących tworzenia własnych mieszanek i podpowiada, w jaki sposób czytać z liści. Dowiesz się też między innymi, jak bezpiecznie nasycać swoją herbatę mocą kryształów, jak łączyć herbatę, zioła i zodiaki czy kontaktować się z duchami przewodnikami i aniołami stróżami.
Jeśli z filiżanką aromatycznej herbaty w ręku pragniesz zadbać o swoje samopoczucie, usprawnić medytację oraz udoskonalić zaklęcia - ta książka jest właśnie dla ciebie.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-01-15
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Tea Magic: Spells, Rituals, and Divination in Your Cup
Herbata, znana jest na całym świecie, chociaż ja ostatnio bardziej jestem miłośniczką kawy, to naparem z dobrej jakości herbaty również nie pogardzę. Książka “Magia Herbaty” dostarczyła mi w trakcie lektury mnóstwa nowych inspiracji, a wiele nowych informacji z pewnością wykorzystam. Zwłaszcza z rozdziału o alternatywnym zastosowaniu herbaty.
Lubię czasami poeksperymentować z różnymi napojami, a napary z tej rośliny można tworzyć na różne sposoby i na różne okazje. Tym bardziej, że każda herbata ma inne właściwości i całkiem inaczej może wpływać na nasz organizm.
"Herbaty, napary, wywary ziołowe i mikstury magiczne towarzyszą nam od wieków."
"Choć roślinę tę uprawia się w wielu regionach na całym świecie, wyróżniamy sześć najpopularniejszych odmian, które odznaczają się charakterystycznymi cechami i profilami smakowymi. To: herbata biała, zielona, żółta, czarna, oolong i pu-erh. Wszystkie one zawierają kofeinę."
Duże znaczenie w parzeniu herbaty ma nie tylko temperatura wody, ale też sama woda, której używamy do parzenia. Bo woda jest życiodajną siłą i dlatego też ma znaczenie jej jakość, zaraz po jakości herbacianych liści. A że i my składamy się z dużej ilości wody, więc jest ona dla nas częścią naszego życia.
Ta książka była dla mnie nieco zaskoczeniem z powodu czarów herbacianych, bo jakoś nigdy się nad tym dłużej nie zastanawiałam. A tak w ogóle, to autorka mówi sama o sobie, że jest zakochana w kuchennych czarach i magii herbacianej. Do tej pory nie miałam skłonności do magicznych działań w swojej kuchni, ale..., może kiedyś spróbuję...
Chętni mogą dowiedzieć się o wróżeniu z fusów, o magii księżycowej i herbacie zodiakalnej. Akurat prześledziłam dokładnie preferencje naparów dotyczących znaków zodiaku moich najbliższych i przyznam, że w większości ich upodobania co do herbaty sprawdziły się z podanymi w książce.
Sporo znajdziemy też informacji o samej herbacie, skąd pochodzi, jakie są jej odmiany, o sposobach parzenia i innego wykorzystywania a także o mocy wody.
"W wielu kulturach herbata od stuleci uważana jest za cudowny eliksir. Jest tak w dużej mierze dzięki zielonej herbacie, której walory zdrowotne znane są od dawna."
"Mimo że wyróżniamy sześć głównych odmian herbaty, nie wszystkie w równym stopniu wspierają nasze zdrowie."
Można się nieco zainspirować i korzystając z przepisów autorki, samemu tworzyć przepisy na różne herbatki ziołowe i kwiatowe, które również są znakomitym napojem, ale też stworzyć swój własny smak herbaty poprzez łączenie różnych rodzajów herbat i ziół. Autorka podaje też przykłady zastosowania naparów z roślin na różne dolegliwości.
Na koniec mogę stwierdzić, że podobnie jak herbata, tak i ta książka ma sporo zalet i możliwości zastosowania.
Uwielbiam herbatę! Dlatego kiedy tylko zobaczyłam zapowiedź "Magia herbaty. Zaklęcia, rytuały i wróżby w filiżance" od razu wiedziałam, że to coś dla mnie.
Dzięki lekturze tej książki dowiemy się czym tak właściwie są czary herbaciane, jak należy wróżyć z filiżanki herbaty, a także przeprowadzać wizualizacje, mantry i zaklęcia. Przeczytamy również o wróżeniu z fusów, pieczęciach i symbolach, kontakcie z duchami, magii księżycowej czy herbacie zodiakalnej.
Oczywiście dowiemy się więcej o samej herbacie - o jej odmianach, sposobie parzenia, oraz o mocy wody.
Bardzo lubię czytać o najróżniejszych wierzeniach, do tego kocham herbatę, więc bardzo spodobała mi się ta pozycja.
Jest dobrze napisana, przystępna i zawiera sporą dawkę wiedzy dla tych, którzy chcą poznać magię herbaty. Należy czytać ją od początku do końca, każdy kolejny rozdział wprowadza ważne informacje i sama autorka mówi o tym, że książka jest skonstruowana tak aby powoli tą wiedzę poszerzać i móc wykorzystać przy kolejnych tematach.
Jeśli interesuje Was taka tematyka, myślę, że ten tytuł przypadnie Wam do gustu.
Herbata to napój, który nie tylko zaspokoi twoje pragnienie, ale także pomoże uzdrowić ciało, umysł i duszę. Możesz ją wykorzystywać w zaklęciach, produkcji amuletów i mikstur. W tej książce szczegółowo opisuję te zastosowania, zawierając wiele nowych pomysłów i metod przydatnych w praktykowaniu magii herbacianej.