Okładka książki - Magiczna rana

Magiczna rana

Magiczna rana to nowa powieść Doroty Masłowskiej.

Dorota Masłowska tworzy trashową opowieść, która ukazuje współczesną rzeczywistość. Jak pisze wydawca, to powieść obłąkańczo zabawna, a zarazem śmiertelnie poważna.

Bohaterami tej książki są osoby nieco dziwaczne, a jednak dość mocno znajome. Są tu kobiety w kiepskim stanie psychicznym, miłośnicy siłowni, goniący za stylem mieszczanie, świadome siebie i swoich praw nastolatki.

Odwiedzamy eleganckie mieszkania, uczestniczymy w wege weselu, wybieramy się do rzemieślniczej piekarni oraz hotelu, który ma zostać poddany rozbiórce.

Każde z nich ma własne motywacje i aspiracje, napędzają je przeróżne fantazmaty. Dorota Masłowska swym charakterystycznym stylem śledzi schematy znane z popkultury, klisze językowe, składające się na sztuczny świat. A następnie przetwarza ten świat przez pryzmat swojej wyobraźni, osadzając w nim zupełnie absurdalne i surrealistyczne wydarzenia.

Wydawca zapowiada, że ta książka to rewelacyjna proza, napisana z ogromnym literackim szwungiem. Mistrzostwo Polski w obserwowaniu Polski oraz krajów zagranicznych.

Informacje dodatkowe o Magiczna rana:

Wydawnictwo: Karakter
Data wydania: 2024-08-28

Kup książkę Magiczna rana

Magiczna rana - opinie o książce

Sięgnęłam po tę książkę Masłowskiej tylko dlatego, że była w finałowej siódemce Nagrody Literackiej Nike. To moje drugie podejście do autorki, po "Wojnie polsko-ruskiej..." i ono również jest nieudane. To, co jest dla mnie cenne, to obserwacja rzeczywistości opisana w książce. Co prawda ta obserwacja jest bardzo stronnicza i obciążona pesymizmem, a nawet nie wiem czy nie pogardą do świata, no ale jest. To jest zaleta. Co mi się nie podoba? Styl. Dla mnie jest absolutnie nie do przejścia. Wiem, że autorka bawi się językiem polskim, nawet mu dziękowała na gali wręczenia Nike, no ale mnie ten język w tej książce nie pasuje. Mam poczucie, że jest sztuczny, przekombinowany i niespójny. Na przykład w poszczególnych słowach występują błędy, bo bohater pewnie takie by robił w rzeczywistości, no i w porządku. Tylko, że te błędy są wstawione w język zbyt literacki, którego ten bohater by nie użył w realnym życiu. I dla mnie język powinien być w całości dostosowany do bohatera albo nie powinno być tych błędów. Sporo było takich zgrzytów. I obraz świata też niefajny, więc pani Masłowskiej mówię dziękuję, pewnie już się nie spotkamy.

Avatar użytkownika - Agatonik
Agatonik
Przeczytane:2025-04-23, Ocena: 3, Przeczytałam, 2025,

Nie polubimy się literacko z Dorotą Masłowską. Nie odmawiam jej pisarstwu pewnej energii, ale jej twórczość kojarzy mi się z jakimś wkurzonym malkontentem, na dodatek patrzącym z wyższością na tych, którzy nie dostrzegają, jak beznadziejne życie wiodą i jacy są głupi. To wieczne narzekanie na klasowość, kapitalizm, aspiracje, klasę średnią i ogólnie polski syf nie wnosi już nic nowego.

"Magiczna rana" to dziesięć opowiadań napisanych w tym samym tonie cierpiętniczo-prześmiewczym. W kilku opowiadaniach pałętają się co prawda te same postaci, ale to jeszcze nie czyni z tej książki powieści.

Dla mnie jej świat jest nieprzyjemny, pełen marazmu. To nie jest mój świat. I nawet jak stu recenzentów powie mi, że to niemalże koh-i-noor polskiej literatury, to mnie nie przekonają. Niestety Masłowska mnie nie urzeka, tylko frustruje, złości i oblepia beznadzieją.

Mam tak samo jak ty
Dorota Masłowska0
Okładka ksiązki - Mam tak samo jak ty

Doroty Masłowskiej sen o Warszawie, który przyśnić się może każdemu z nas. Mitologia współczesnej Polski w pigułce stolicy. Niekiedy ciężkiej do przełknięcia...

Kochanie, zabiłam nasze koty
Dorota Masłowska0
Okładka ksiązki - Kochanie, zabiłam nasze koty

Tysiące wypitych kaw i herbat. Kilogramy zjedzonych czekolad. Setki obgryzionych paznokci. Jeden zniszczony laptop. Oto prawdziwe statystyki zza kulis...