Okładka książki - Mały atlas dinozaurów Ewy i Pawła Pawlaków

Mały atlas dinozaurów Ewy i Pawła Pawlaków

,,Mały atlas dinozaurów dinozaurów", który trzymacie w ręku, choć wciąż pełen zabawnych tekstów i czarujących ilustracji, różni się od innych książek z tej serii. W poprzednich para uznanych autorów i ilustratorów opowiadała o przyrodzie, która jest tuż obok: o ptakach i motylach z ich ogrodu, o znanych im psach i kotach, o zwierzętach spotykanych w lasach. Teraz twórcy proponują podróż do świata, który już nie istnieje, bo czy ktoś z nas widział kiedykolwiek żywe dinozaury? A ponieważ nauka wciąż nie wie o nich wszystkiego, autorzy oprowadzają was po prehistorii ścieżkami swojej wyobraźni. I tak jak osobista i indywidualna jest wyobraźnia każdego z nas, tak osobiste i indywidualne są portrety dinozaurów z atlasu. Może kiedyś naukowcy uznają, że wyglądały inaczej? A może wy wyobrażacie je sobie w całkiem inny sposób?

Ewa Kozyra-Pawlak jednym z jej pierwszych wspomnień jest graffiti, które przyszła artystka z wielką pasją wykonała kredkami świecowymi na ścianie swojego pokoju (korzystając z okazji, chciałaby przeprosić późniejszego właściciela tego lokalu). Bardzo wcześnie, z absolutną powagą, poświęciła się sztukom plastycznym, a szczególnie rzeźbie w plastelinie, haftom i szydełkowaniu. Gdy tylko ukończyła studia na ASP we Wrocławiu, niezwłocznie wróciła do klejenia, szycia i dziergania. Zilustrowała kilkanaście książek dla dzieci, pisze wiersze, kaligrafuje i tłumaczy, a w jej pracowni znajdują się tysiące kolorowych szmatek.

Paweł Pawlak jest ilustratorem precyzyjnym, sumiennym, zdyscyplinowanym i do tego stopnia odpowiedzialnym, że ilustracje koloruje też od spodu. Ostrzenia ołówków uczył się na stażu prowadzonym przez amerykańskich specjalistów, do malowania stosuje pędzelki wyprodukowane z włókien nylonowych hodowanych w dobrostanie, a prąd, który napędza jego komputer, pochodzi wyłącznie z legalnych źródeł. Dba, by postacie, które przedstawia na swoich ilustracjach, otrzymały gruntowne wykształcenie i były dobrze wynagradzane za swoją pracę.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy

Informacje dodatkowe o Mały atlas dinozaurów Ewy i Pawła Pawlaków:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2025-11-12

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Mały atlas dinozaurów Ewy i Pawła Pawlaków

Mały atlas dinozaurów Ewy i Pawła Pawlaków - opinie o książce

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2025-12-02, Ocena: 6, Przeczytałam,

Czy wiedza o świecie może iść w parze z wyobraźnią? Czy można jednocześnie uczyć się o prehistorii i... tworzyć ją na nowo w swojej głowie?

To pytanie przyszło mi do głowy, gdy wzięłam do ręki ,,Mały atlas dinozaurów Ewy i Pawła Pawlaków" - i muszę przyznać, że odpowiedź dostałam od razu: tak, i to jak pięknie!

? Ta książka to zaproszenie do podróży, której nikt z nas nie przeżył naprawdę - do czasów gigantów, o których wiemy tylko tyle, ile zdradziły nam skamieniałości. Ale Pawlakowie nie ograniczają się do naukowych rekonstrukcji. Ich atlas jest jak przygoda z dzieciństwem: ciekawska, barwna, pełna humoru i kreatywności. Już od pierwszych stron czuję, że ktoś tu zbudował świat z miłością i z myślą o dziecięcych oczach, które będą go odkrywać.

Co znajdziesz w środku?

? krótkie, przystępne hasła o dinozaurach, które nie przytłaczają - ale budzą apetyt na więcej

? rozpisaną w najprostszy sposób oś czasu Ziemi

? wyjaśnienie, dlaczego dinozaury wyginęły

? portrety najciekawszych gatunków - od diplodoka po nanukzaura

? takie ciekawostki, o których sama wcześniej nie miałam pojęcia!

? Ale największa magia kryje się w ilustracjach. Dinozaury ,,uszyte" z tkanin, haftowane nitką, zbudowane z faktur, materiałów i warstw. Nie wyglądają jak modele z muzeum - wyglądają jak ktoś, kto mógłby wskoczyć wprost na podłogę w dziecięcym pokoju. To nie są stworzenia groźne i odległe - to bohaterowie, których chce się poznać, dotknąć, polubić. Ich portrety są tak osobiste, że mam wrażenie, jakby każdy z nich rzeczywiście zapozował autorom do zdjęcia!

?  Bonusem są także rysunki dzieci przedstawiające dinozaury tak, jak one je sobie wyobrażają. I to jest piękne! Bo tu nauka nie stoi w opozycji do kreatywności - one idą pod rękę, uczą szacunku do wiedzy, ale też odwagi, żeby myśleć po swojemu.

? Format jest idealny do małych rączek. Kartonowe strony przetrwają entuzjastyczne przewracanie, a krótkie notatki wyglądają jak zapiski małego odkrywcy. To książka, którą można oglądać godzinami - nawet jeśli nie przeczyta się na raz ani jednego zdania.

? Podoba mi się też, że autorzy pokazują, że nie wszystko o dinozaurach wiemy na pewno. Zostawiają miejsce na rozmowę, pytania, nowe teorie. To wspaniała lekcja: wiedza jest żywa i może się zmieniać.

To pozycja, która:

? pobudza ciekawość,

? rozwija wyobraźnię,

? buduje miłość do książek i przygody odkrywania świata.

? Jeśli Twoje dziecko choć raz powiedziało ,,dinozaur!" - ta książka może stać się ulubioną. A jeśli nie... to istnieje duża szansa, że dzięki niej wpadnie w tę fascynację po uszy.

Ocena: 10/10 - za piękno. Za mądrość. Za dziecięce ,,wow", które naprawdę czuć przy każdej stronie.

Odkupienie
Paweł Pawlak0
Okładka ksiązki - Odkupienie

Miastem, które jest nazywane miastem miłości, wstrząsają kolejne zbrodnie. Detektyw Lecroix musi powstrzymać szaleńca, zanim ten ukończy swoje dzieło...

Mały atlas kotów (i kociaków) Ewy i Pawła Pawlaków
Paweł Pawlak0
Okładka ksiązki - Mały atlas kotów (i kociaków) Ewy i Pawła Pawlaków

W czwartym już małym atlasie para znakomitych twórców składa hołd swojej wielkiej miłości: kotom. Napotkamy tu między innymi puchate koty norweskie...