Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się żałować, że już nigdy nie będziesz mieć szansy, by zadać swojej mamie wszystkich ważnych pytań? Że nie dowiesz się, jakie decyzje odmieniły jej los? Jakie marzenia nosiła w sercu? Co ją ukształtowało i co było dla niej ważne?
Dzięki Mamo, opowiedz mi swoją historię możesz poznać odpowiedzi na swoje pytania.
Ta książka to niezwykły pamiętnik, który pozwoli twojej mamie spisać najważniejsze chwile jej życia. Dzięki starannie dobranym pytaniom i intuicyjnemu układowi każda strona Mamo, opowiedz mi swoją historię staje się okazją do utrwalenia wspomnień, które inaczej mogłyby zniknąć wraz z drogą ci osobą.
To nie tylko piękny sposób na odkrycie rodzinnych historii, ale także bezcenny prezent dla przyszłych pokoleń. Mamo, opowiedz mi swoją historię jest skarbem, który można przekazywać z rąk do rąk - bo każda mama nosi w sobie wyjątkową opowieść i zasługuje na to, by ją uwiecznić.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2025-04-23
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: Mom, I Want to Hear Your Story
Dzień Mamy coraz bliżej. Myśleliście już o jakimś upominku dla mamy? Jeśli jeszcze nie to mam super propozycję. A jest to książka Jeffreya Masona pod tytułem "Mamo, opowiedz mi swoją historię". Ta książka to raczej pamiętnik pełen wspomnień. Każdy z nas ma w głowie pytania, które chciałby zadać mamie. Autor przychodzi nam tutaj z pomocą i z gotowymi arkuszami. Książka podzielona jest na 11 rozdziałów a pytania dotyczą jej dzieciństwa, dojrzewania, kim chciała być w przyszłości i na przykład o czym marzyła. W sumie to cała książka złożona jest z pytań. Całość ozdabiają piękne cytaty, które posłużą każdej i każdemu z nas. Uważam, że to jest tak rewelacyjna pamiątka, że dokupię drugi egzemplarz dla siebie. Stopniowo będę go uzupełniać, by kiedyś taką właśnie pamiątkę podarować moim dzieciom. Czas ucieka nieubłaganie więc warto pielęgnować takie wspomnienia. Polecam gorąco.
"Rodzina jest jak gałęzie drzewa.
Każdy z nas rośnie w innym kierunku, lecz zawsze łączą nas korzenie."
Dzień Mamy już za nami ?
Lecz pamiętaj, że nie jest on tylko 26 maja.
Obchodzi się je każdego dnia.
Codziennie należy mówić swojej rodzicielce, jak ważną jest dla Ciebie osobą.
Bo gdyby nie ona, dziś nie byłoby tu Ciebie .
Gdyby nie ona, nie znajdował*byś się w tym miejscu, w którym jesteś teraz.
Za jej poświęcenie i odrzucenie własnych marzeń, by zapewnić Ci lepszą przyszłość, dziękuj jej po stokroć.
Bo jest tego warta.
Mama to nie tylko słowo.
To miłość. Ogromne, przeogromne pokłady miłości. To zaufanie. To wiecznie otwarte ramiona. To zrozumienie. To wsparcie.
Jednak czy wiesz jaką drogę przeszła, by być tu, gdzie jest teraz?
Czy dobrze ją znasz?
A może są takie pytania, na których zadanie jeszcze nie wpadł*ś?
Dlatego jeszcze dziś podaruj swojej Mamie książkę, która zapewni jej powrót do przeszłości. Do wspomnień. Do niektórych z nich na pewno się uśmiechnie.
Przy innych błysną łzy w jej oczach.
Powrócą dobre i złe chwile.
W "Mamo, opowiedz mi swoją historię" zapisze swój pamiętnik, dzięki któremu Ty będziesz miał* najcenniejszą pamiątkę.
A może sama jesteś mamą i chciałabyś zostawić coś po sobie?
Ten zbiór pytań i wartościowych cytatów oprawionych w piękną, przyciągającą wzrok okładkę sprawi Tobie lub Twojej Mamie ogromną radość.
To wspomnienia zamknięte w książce, do której będzie mogła powracać, a Ty razem z nią ?
Gorąco polecam ?
Jeśli wciąż zastanawiacie się, co podarować na Dzień Matki - to daje Wam gotową odpowiedź. 26 maja zbliża się wielkimi krokami, a ta książka to nie tylko prezent, ale pamiątka na całe życie.
,,Mamo, opowiedz mi swoją historię" Jeffreya Masona to wyjątkowy dziennik - do uzupełnienia, przemyślenia, przeżycia na nowo. To miejsce, w którym Mama zapisuje swoje wspomnienia, emocje i rady, zostawiając dla nas - dzieci, wnuków, przyszłych pokoleń - bezcenny skarb: jej historię opowiedzianą własnymi słowami.
Pytania są ułożone tak, że prowadzą przez całe życie - od prostych, jak miejsce urodzenia czy ulubiona zabawa z dzieciństwa, przez te bardziej osobiste: o relacje rodzinne, pierwsze miłości, największe życiowe wybory i uczucia towarzyszące pojawieniu się dziecka na świecie. Dowiadujemy się, na co wydawała kieszonkowe, jakim była uczniem, co ją śmieszyło, czego się bała i co kochała. To podróż przez dzieciństwo, młodość, dorosłość i macierzyństwo - widziana oczami Mamy.
Ale to nie tylko książka z pytaniami. To także miejsce na refleksje, porady, ulubione cytaty, wspomnienia z ważnych chwil. Są też strony na drzewo genealogiczne, na osobiste przemyślenia i pamiątki. A wszystko to przeplecione pięknymi cytatami o macierzyństwie, które wzruszają i skłaniają do zadumy.
To nie jest zwykła książka. To szkatułka wspomnień, której wartość z czasem tylko rośnie.
Polecam z serca - bo to książka, która zbliża. I którą warto wypełnić razem.
Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się zmartwić, że możesz nie zdążyć zadać swojemu tacie wszystkich ważnych pytań? Że nie dowiesz się, jakie decyzje wpłynęły...
Czy zdarzyło ci się zapragnąć, żeby cofnąć czas i raz jeszcze porozmawiać z ukochanym dziadkiem? Żeby spytać go o to, jak wyglądało jego dzieciństwo, z...
Przeczytane:2025-07-13, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025,
Dzieci dorastają, a mamy są coraz starsze. Takie jest życie i nic nie możemy z tym zrobić. Jest jednak sposób, aby nasze mamy mogły powrócić do przeszłości, a my dowiedzieć się o nich bardzo wiele. „Mamo, opowiedz mi swoją historię” to książka w formie pamiętnika, która pozwala wrócić do przeżytych chwil. To strony na, których może opisać zdarzenia z przeszłości, o których chciałaby nigdy nie zapomnieć. To możliwość, abyśmy poznali jej przeszłość, oczywiście, jeśli będzie chciała nam go dać do przeczytania.
W książce znajdziemy aż 160 stron, a wszystko podzielone jest na rozdziały. Podróż zaczyna się już w okresie, kiedy mama była niemowlakiem, a kończy się na poradach, które mogą być dla nas bezcenne.
Na stronach znajdziemy pytania i miejsce na odpowiedzi naszej mamy. Jest go na tyle, aby można było się trochę rozpisać.
„Mamo, opowiedz mi swoją historię” to wspaniały prezent zarówno dla naszej mamy, jak i dla nas samych. Dzięki niej możemy poznać ją dokładnie, dowiedzieć się o jej przeszłości i wiele więcej. Z przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA