Menu kryzysowe

Ocena: 5 (1 głosów)

Czy kiedykolwiek, zaglądając do swojej lodówki, zastanawialiście się, co zrobić z produktami, które pozostały wam po przygotowaniu posiłków? Resztkami, z których pozornie nic nie da się już zrobić? Czy chodząc po sklepach i obserwując coraz wyższe ceny, pomyśleliście: ,,Przydałoby się wprowadzić jakieś oszczędności?".

Ta książka pomoże wam gotować smacznie, ale i tanio.

Poznajcie 120 przepisów, które pozwolą wam wprowadzić w życie zasadę ,,zero waste": od rosołu, który może stać się źródłem posiłków na cały tydzień, po zrobiony domowym sposobem kremowy serek i masło; od wodzionki, czyli zupy z niczego, poprzez panczkraut, czyli śląską kapustę z ziemniakami, po jabłka pod kruszonką; od podkarpackich proziaków, czyli bułeczek z patelni, przez orientalną szakszukę, aż po nasze swojskie chrupiące placki ziemniaczane.

Przekonajcie się, że aby zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy, wcale nie trzeba wydać majątku.

Zacznijcie wraz ze mną gotować w trybie kryzysowym!

Informacje dodatkowe o Menu kryzysowe:

Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2023-02-22
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788383104072
Liczba stron: 304
Język oryginału: polski

Tagi: Gotowanie kulinaria itd.

więcej

Kup książkę Menu kryzysowe

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Menu kryzysowe - opinie o książce

Avatar użytkownika - Karmelek3
Karmelek3
Przeczytane:2023-03-03, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2023,

Okładka jest w dotyku satynowa, z wytłuszczonymi elementami. Jest to większy format, posiadający skrzydełka. Na jednym z nich przeczytacie kilka słów o autorze, a na drugim jeden z przepisów. Cała książka rzecz jasne opiera się na przepisach i zdjęciach potraw, na widok których cieknie ślinka.  Twardy papier, jakościowo jest na wysokim poziomie. 

 

Czytając wszystkie przepisy, już sobie zaplanowałam w głowie, na co się skuszę. Chociaż podkreślę raz jeszcze, że kucharka ze mnie żadna, ale kiedyś musi nadejść ten moment, by zacząć robić coś więcej w kuchni, coś bardziej... innego, a może i prostszego, ale jednak coś, czego nie jadało się wcześniej? No ileż można tą pomidorową jeść, prawda? Czy schabowego. :D
Mamy w niej kilka działów: rosół, śniadania, sałatki, zupy, dania główne, przekąski, zero waste, na słodko, proste przepisy. Mamy podstawowe szybkie posiłki, które zrobimy w kilka minut, więc na początek to nic strasznego! A bym powiedziała, że dziecięco proste to jest, a jak wyjdzie z wykonaniem? Trzymajcie kciuki, żebym nie puściła domu z dymem. :D 
 

A tak na serio, to jest zbiór stu dwudziestu przepisów na proste i tania dania, które śmiało możemy sami przyrządzić, jeśli tylko mamy dane składniki. Wszystko jest dokładnie opisane, a nawet mamy przepisy takie jak np. na makaron - co również przyda nam się do wielu potraw, niekoniecznie musimy kupować gotowy, a zrobić swój i wznieść swój poziom gotowania na wyższy poziom. ;) Pamiętam, jak za dziecka moja mama sama robiła makaron - a teraz to chyba już mało spotykane, większość kupuje gotowy. Co oczywiście związane zapewne jest z lenistwem lub brakiem czasu. Ja jednak wiem, że pichcenie czegokolwiek - zbliża do siebie i poprawia relacje - więc weźcie kogoś do pomocy i zróbcie w kuchni coś razem! Na przykład... wodzionkę? :) 

Chciałabym bardzo podziękować wydawnictwu i autorowi za egzemplarz, na pewno mi się ta książka kucharska przyda i skorzystam z niej nie raz. Jeśli obserwujecie mnie na Instagramie, to tam właśnie od czasu do czasu chwalę się swoimi wypiekami. Nie zwalają z nóg, ale nie są trujące. Chyba... :D Mniej jest obiadów, ale może kiedyś to się zmieni. Tymczasem Was zachęcam do zakupu - nie będziecie żałować! 

Link do opinii
Inne książki autora
Domowa piekarnia
Paweł Płaczek0
Okładka ksiązki - Domowa piekarnia

Czy przechodząc kiedyś obok piekarni, pomyśleliście: ,,Ach, żeby tak samemu umieć robić te wszystkie bułki i chleby?". Ta książka udowodni wam, że to nic...

Warszawa da się zjeść
Paweł Płaczek0
Okładka ksiązki - Warszawa da się zjeść

Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką ,,Zygmuntówkę". Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Olga
Ewa Hansen ;
Olga
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Znajdziesz mnie wśród chmur
Ilona Ciepał-Jaranowska
Znajdziesz mnie wśród chmur
Pies na medal
Barbara Gawryluk
Pies na medal
Jemiolec
Kajetan Szokalski
Jemiolec
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy