Okładka książki - Miecz dla króla

Miecz dla króla

Tom 1 cyklu Był sobie raz na zawsze król

"Był sobie raz na zawsze król" to jedna z najpiękniejszych i najzabawniejszych baśni fantasy, jakie kiedykolwiek napisano. Klasyczna opowieść dla dzieci i dorosłych, a może raczej dla dziecka, które tkwi w każdym z nas.

Gramaria to kraina leżąca w średniowiecznej Anglii, gdzieś na skraju Puszczy Dzikiej, w której mieszkają jednorożce, gryfy i inne pradawne istoty, gdzie banitom przewodzi Robin Wood, zwany czasem Hoodem.

W zamku sir Ectora żyją dwaj chłopcy, Kay i Art, zwany Wartem. Ich edukacją zajmuje się czarodziej Merlin, żyjący pod prąd czasu, a więc pamiętający czasy obecne i wciąż złorzeczący na brak elektryczności. Chłopcy jeszcze nie przewidują, że czeka ich niezwykła, pełna przygód przyszłość.

Fakty historyczne w powieści White'a może się nie zgadzają z naszą wiedzą, ale za to w jaki cudowny sposób!

Studio Walta Disneya na podstawie tej książki nakręciło jeden ze swoich nieśmiertelnych filmów animowanych.

Informacje dodatkowe o Miecz dla króla:

Wydawnictwo: Solaris
Data wydania: 2008 (data przybliżona)
Kategoria wiekowa: 9-12 lat
Tytuł oryginału: The Sword in the Stone
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Jolanta Kozak

Tagi: czarodziej Artur legendy arturiańskie

Kup książkę Miecz dla króla

Miecz dla króla - opinie o książce

Avatar użytkownika - Foxie
Foxie
Przeczytane:2025-04-08, Ocena: 4, Przeczytałam,
Był sobie raz na zawsze król, tom 4 i 5: Świeca na wietrze, Księga Merlina
Terence Hanbury White0
Okładka ksiązki - Był sobie raz na zawsze król, tom 4 i 5: Świeca na wietrze, Księga Merlina

Legenda o królu Arturze i rycerzach Okrągłego Stołu inspirowała wielu znakomitych autorów. Ta piękna opowieść, w której magia przeplata się z legendą i...

Świeca na wietrze
Terence Hanbury White0
Okładka ksiązki - Świeca na wietrze

Świeca na wietrze Był sobie raz na zawsze król to jedna z najpiękniejszych i najzabawniejszych powieści fantasty, jakie kiedykolwiek napisano. Oryginalne...