Miód to niezwykły dar natury. Ma niepowtarzalny smak i aromat, a przede wszystkim cenne właściwości prozdrowotne. Stanowi bogate źródło energii, zawiera przeciwutleniacze, kwasy organiczne, substancje aromatyczne, witaminy i minerały. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i prebiotycznie, dzięki czemu jest elementem zdrowej diety i profilaktyki zdrowotnej oraz wsparciem leczenia wielu chorób.
Z tej książki dowiesz się nie tylko o wartościach odżywczych oraz działaniu prozdrowotnym miodu, lecz także o tym, jak miód powstaje i jaka jest charakterystyka poszczególnych jego rodzajów. Znajdziesz tu też wyjątkowe przepisy na dania (nie tylko słodkie) z wykorzystaniem miodu.
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska to dietetyczki z powołania. Założycielki Poradni Dietetycznej Dietosfera. Zajmują się szeroko pojętym poradnictwem żywieniowym oraz dietoprofilaktyką schorzeń cywilizacyjnych i dietoterapią chorób, w których żywienie odgrywa główną rolę. Są autorkami licznych książek, m.in. Jedz i chudnij z dietą SIRT, Domowe kiszonki, Dieta wegańska na cztery pory roku, Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy, Fit desery, na słodko bez cukru.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-07-09
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 160
Język oryginału: polski
Miód to słodki i naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły. Produkt, który towarzyszy człowiekowi od wieków. Ma niepowtarzalny smak i zapach a przede wszystkim posiada cenne właściwości prozdrowotne. Stanowi bogate źródło energii, zawiera przeciwutleniacze, kwasy organiczne, substancje aromatyczne, witaminy i minerały. Jest elementem zdrowej diety, profilaktyki prozdrowotnej oraz wspaniałym wsparciem leczenia wielu chorób. Z książki można dowiedzieć się o wartościach odżywczych, działaniu prozdrowotnym, a także jak mód powstaje i czym charakteryzują się jego rodzaje. Dodatkowo autorki przygotowały zestaw przepisów na dania z wykorzystaniem miodu.
Miód to naturalny produkt, który powstaje z ciężkiej pracy pszczół. Produkt, który chętnie wykorzystujemy w kuchni dodając go chociażby do niektórych ciast czy napojów. Produkt dobrze nam znany... Czy jednak zdajemy sobie sprawę jak powstaje miód? Zdajemy sobie sprawę dotyczącą jego dobroczynnego wpływu na ludzki organizm? Niekonieczne. A może nadszedł czas by to zmienić? Jeśli chcesz to zrobić warto sięgnąć po Miód. Uzdrawiająca moc, w której autorki w prosty i nieskomplikowany opisują jego właściwości, powstawanie oraz rodzaje miodów. Dodatkowo pokusiły się o zaprezentowanie przepisów, w których jednym ze składników jest miód. Miód. Uzdrawiająca moc to książka, którą absolutnie warto mieć w swojej domowej biblioteczce. Warto się z nią zapoznać. Zapewniam, że sporo się można z niej nauczyć.
Miód to słodki i gęsty naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin lub spadzi.
Więcej