Ok³adka ksi±¿ki - M³ot na czarownice. Pars Tertia. Malleus Maleficarum

M³ot na czarownice. Pars Tertia. Malleus Maleficarum

Ocena: 4.2 (5 g³osów)

Najs³ynniejszy w dziejach traktat o walce z mocami z³a - M³ot na czarownice - po raz pierwszy w ca³o¶ci w jêzyku polskim!

Oto ostatnia, trzecia czê¶æ Malleus Maleficarum, której dotychczas brakowa³o.

Czê¶æ ta sk³ada siê z trzech rozdzia³ów. W pierwszym znajdziemy dok³adnie omówione przes³anki i sposoby wszczynania postêpowañ przeciwko czarownicom. W drugim autorzy przedstawiaj± zasady prowadzenia procesu, a w trzecim przybli¿aj± sposoby wydawania wyroku. Wszystko to czyni± z rozwag±, bardzo szczegó³owo, w zale¿no¶ci od rodzaju i ciê¿aru rozpatrywanego przypadku.

Ten swoisty kodeks postêpowania w sprawach przeciwko czarownicom stanowi wa¿ne i dot±d ma³o znane dope³nienie ca³o¶ci dzie³a Kramera i Sprengera. Jest zarazem cennym dokumentem epoki obja¶niaj±cym zasady dzia³ania ówczesnego prawa. Jego tre¶æ niejednokrotnie okazuje siê zaskakuj±ca, gdy¿ w swej istocie przeczy wielu uproszczeniom i naros³ym stereotypom przypisywanym dzia³alno¶ci Inkwizycji oraz jej trybuna³om i procesom.

Informacje dodatkowe o M³ot na czarownice. Pars Tertia. Malleus Maleficarum:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2022-04-19
Kategoria: Socjologia, filozofia
Tytu³ orygina³u: Malleus Maleficarum. Pars Tertia

Tagi: Popularne wierzenia i wiedza nienaukowa

wiêcej

Kup ksi±¿kê M³ot na czarownice. Pars Tertia. Malleus Maleficarum

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

M³ot na czarownice. Pars Tertia. Malleus Maleficarum - opinie o ksi±¿ce

Jak czasami popatrzy siê w przesz³o¶æ, to mo¿na siê przeraziæ. Przynajmniej ja potrafiê. Jako ludzko¶æ mamy wiele okrutnych zwyczajów, wiele zachowañ niegodnych naszej rasy i wiele brutalno¶ci. I mówiê o tej chwili, ale w przesz³o¶ci chyba byli¶my jeszcze gorsi. Wieczne wojny, choæ jak dobrze wiemy, teraz nadal s± i nadal przynosz± niesamowicie du¿o cierpienia, mordowanie, brak jakiejkolwiek szerszej perspektywy, bawienie siê poprzez znêcanie siê nad innymi... To jest nasza prawdziwa historia, która zbyt otwarcie mówi o tym, kim jeste¶my. Przyznam, ¿e nie chcia³am tworzyæ tak negatywnej wizji, a przynajmniej nie dzisiaj, lecz s³owo siê ju¿ rzek³o i musimy pogadaæ o... Czarownicach.

Od jakiego¶ czasu interesujê siê ró¿nego rodzaju wierzeniami, mitologi± i starymi obyczajami. Nie jest to zainteresowanie, które przynios³o mi nie wiadomo ile rozbudowanej wiedzy, niemniej troszkê w tym temacie siê orientujê i nadal z chêci± oddajê siê ró¿norodnym lekturom tematycznym. Tym razem zdecydowa³am siê na "M³ot na czarownice". Jak wra¿enia po tej bardzo nietypowej lekturze?

Niesamowicie podoba mi siê pomys³, by przywróciæ takie informacje do wspó³czesnych czasów. W przesz³o¶ci pope³nili¶my ju¿ b³±d i ludzko¶æ wraz z Ko¶cio³em zamordowa³a wiele niewinnych kobiet i mê¿czyzn (tak, mê¿czyzna te¿ móg³ byæ czarownic±, choæ to zdarza³o siê bardzo rzadko). Co tak naprawdê zdecydowa³o, ¿e byli¶my do tego zdolni? Jakie prawo nam na to pozwala³o? I jak sprawdzano, kto jest domnieman± czarownic±? My¶lê, ¿e to wbrew pozorom niesamowicie wa¿na wiedza i te¿ istotna, w szczególno¶ci dla pasjonatów i specjalistów, a ja po czê¶ci zaliczam siê do tej pierwszej grupy.

Styl, którym jest napisany "M³ot na czarownice", jest niesamowicie ciê¿ki i ¿mudny. Na pocz±tku t³umacze wspominaj± trochê o tym, w jaki sposób ksi±¿ka by³a t³umaczona. W wielu aspektach jest dopasowana do wspó³czesno¶ci, ale to te¿ trudny zabieg – trzeba znale¼æ z³oty ¶rodek pomiêdzy utrzymaniem oryginalnych tre¶ci, a przedstawieniem tego w zrozumia³y sposób dla wspó³czesnych czytelników. Czytanie tej pozycji literackiej wymaga olbrzymiego skupienia i tak naprawdê ró¿ne rozpraszacze nie pozwalaj± na jej czytanie. Trzeba mieæ spokój i czysty umys³, by dobrze zrozumieæ przedstawiane tre¶ci.

Tutaj bezpo¶rednio co do samej tre¶ci to równie¿ jest wyj±tkowo ciê¿ka sprawa. Dla wspomnianych pasjonatów i specjalistów jest to niesamowicie ciekawa ksi±¿ka, która daje olbrzymie mo¿liwo¶ci, by pog³êbiæ swoj± wiedzê. Niemniej dla osób, które s± trochê zainteresowane, ale nie do koñca albo trafi³y na tê ksi±¿kê przypadkowo, my¶lê, ¿e to tekst nudny i nie do przej¶cia. To jest prawo z przesz³o¶ci, wiêc to trochê jakby czytaæ obecnie jaki¶ kodeks prawny. Dla niektórych niemo¿liwe do przeczytania, dla niektórych konieczne, a dla innych zapewne interesuj±ce. Tak samo jest z "M³otem na czarownice".

Dla mnie to by³a niezwykle ciekawa przygoda. Dowiedzia³am siê z niej naprawdê wiele, a i wyci±gnê³am parê w³asnych wniosków. Choæby dlatego warto by³o przedrzeæ siê przez trudniejsze i bardziej skomplikowane tre¶ci. A zapewniam Was, ¿e dok³adno¶æ w³a¶nie tych tre¶ci robi olbrzymie wra¿enie, wiele t³umaczy, ale bez w±tpienia te¿ przera¿a. Bo w koñcu jakby nie patrzeæ, to czytamy o torturowaniu i mordowaniu ludzi. Teraz ju¿ wiemy, ¿e ludzi niewinnych, a na pewno niewinnych zarzucanych zbrodni.

Cieszê siê, ¿e zdecydowa³am siê na zapoznanie z tym tomem z serii "Wierzenia i zwyczaje". Na pewno bêdê zapoznawaæ siê jeszcze z innymi ksi±¿kami o podobnej tematyce. Wiem, czego siê spodziewaæ i co mnie do nich ci±gnie, wiêc te¿ jestem gotowa przetrwaæ trudniejsze momenty, czy archaiczny styl. Je¶li macie podobne zainteresowania jak ja, gor±co Was zachêcam do zapoznania siê z "M³otem na czarownice".

Ostatnia czê¶æ przet³umaczona na uwspó³cze¶niony jêzyk polski.

Jest to drogowskaz, którym kierowano siê w procesach i herezjê.

Skrupulatnie nakre¶lone mo¿liwo¶ci prowadzenia sprawy zale¿ne od ró¿nych sytuacji.

Zawiera odpowiedzi na 35 pytañ, których celem by³o sprawiedliwe przeprowadzenie procesu. S± tu wskazówki dla s±dów ko¶cielnych i cywilnych.

Poruszane zagadnienia to wybór sêdziego i ¶wiadków, pocz±tek postêpowania. W dalszej czê¶ci s± rady dotycz±ce przes³uchiwania ¶wiadków i oskar¿onych, jak ich traktowaæ. Mowa jest te¿ o torturach.

Ostatnia czê¶æ dotyczy zakoñczenia sprawy i og³oszenia wyroku.

Ksi±¿ka urzeczywistnia legendy o stosach. Chocia¿ mam wra¿enie, ¿e czêsto stosowano nadinterpretacjê tej "instrukcji".

Lektura warta uwagi.

Przed Wami ostatnia, trzecia czê¶æ ksi±¿ki ,,M³ot na czarownice Malleus Maleficarum", z której dowiecie siê jaka jest ró¿nica miêdzy heretykiem a grzesznikiem i ¿e nie tylko kobiety potrafi³y rzucaæ uroki, ale równie¿ mê¿czy¼ni, o czym siê bardzo czêsto zapomina.
Zostaniecie przeszkoleni z tego, jak wszczynaæ postêpowanie przeciwko czarownicom, jak prawid³owo prowadziæ proces oraz torturowaæ i przes³uchiwaæ.
Wypowiedzi oskar¿onych i ¶wiadków trzeba badaæ bardzo starannie, aby nie skazaæ niewinnego cz³owieka( co trochê k³óci siê z tym, o czym czyta³am do tej pory).

Ksi±¿ka jest napisana ciekawie i bardzo szczegó³owo. To swoisty kodeks postêpowania w sprawach przeciwko czarownicom i czarownikom i czuæ przy czytaniu ducha tamtej epoki.

Je¶li wiêc jeste¶ prawdziwym pasjonatem czarownic, nie mo¿esz przej¶æ obojêtnie obok tej pozycji.

Avatar u¿ytkownika - Roksana
Roksana
Przeczytane:2022-05-06, Ocena: 4, Przeczyta³am, Mam, 2022, Inne, Popularnonaukowe,
Inne ksi±¿ki autora
M³ot na czarownice. Malleus Maleficarum
Jacob Sprenger0
Ok³adka ksi±zki - M³ot na czarownice. Malleus Maleficarum

Nowe, uwspó³cze¶nione jêzykowo wydanie s³ynnego dzie³a o czarach, czarownicach i ich zwi±zkach z szatanem. M³ot na czarownice (Malleus Maleficarum)...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje